Menalon Trail: Το 1ο μονοπάτι με ευρωπαϊκή πιστοποίηση στην Ελλάδα

Αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ. και περνά από 9 χωριά

Τετάρτη, 27 Μάιος 2015 19:57 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Menalon Trail: Το 1ο μονοπάτι με ευρωπαϊκή πιστοποίηση στην Ελλάδα

Στο όρος Μαίναλο δεσπόζει το “Menalon Trail”, το πρώτο διεθνώς πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα και το όγδοο στην Ευρώπη. Με την ευκαιρία των εγκαινίων, που θα πραγματοποιηθούν στη Στεμνίτσα Αρκαδίας, την Κυριακή 31/5 και ώρα 11.00 πμ, θα διεξαχθούν τριήμερες πεζοπορικές και εορταστικές εκδηλώσεις (30/5-1/6) και στα εννέα χωριά που διασχίζει το μονοπάτι.

Η νέα περιπατητική διαδρομή θα εγκαινιαστεί από τη Δανή πρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων κ. Lis Nielsen (European Ramblers’ Association, η οποία εκπροσωπεί 55 ομοσπονδίες από 30 ευρωπαϊκές χώρες με 2.700.000 ενεργά μέλη) και από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρο Τατούλη.

Τις εκδηλώσεις, που τελούν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, διοργανώνουν ο Δήμος Γορτυνίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και οι εθελοντές του μονοπατιού του Μαινάλου / “Menalon Trail”.


Η «ακτινογραφία»
του μονοπατιού
Το πιστοποιημένο μονοπάτι «Menalon Trail» αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ και περνά από τους οικισμούς:  Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια.

Η πρωτοβουλία για την πιστοποίηση ανήκει στο Ίδρυμα Χρ.Β. Ρούνιου, που μετά από εισήγηση του γραμματέα του Ιωάννη Π. Λαγού, χρηματοδότησε την εκπαίδευση ομάδας 10 εθελοντών από τα χωριά της διαδρομής τον Μάιο του 2014 από την E.R.A.

124237

Ο πυρήνας των πρώτων 10 εθελοντών ενεργοποίησε με τη σειρά του 100 περίπου εθελοντές από τους οικισμούς και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων, επέλεξαν τις καλύτερες διαδρομές από ένα δίκτυο αιώνιων μονοπατιών, κατάλληλων για την υψηλότερη πιστοποίηση, τις οποίες καθάρισαν και σηματοδότησαν με τη συνδρομή των τοπικών συλλόγων και επιτηδευματιών και του Δήμου Γορτυνίας. Στη συνέχεια, μετά από αίτημα των εθελοντών και του Δημάρχου Γορτυνίας προς την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο 2014, το μονοπάτι εντάχθηκε στο βραβευμένο πρόγραμμά της «Μονοπάτια Πολιτισμού» που στοχεύει να δώσει νέα ζωή σε μονοπάτια φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας, σ’ ολόκληρη τη χώρα, τονώνοντας έτσι τις τοπικές κοινότητες με ένα σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης, τον περιπατητικό τουρισμό. Με τη χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, η ΕΛΛΕΤ ανέλαβε την καταγραφή, μελέτη, και υλοποίηση της δίγλωσσης σηματοδότησης των διαδρομών, που σχεδιάστηκε ειδικά για το Menalon Trail ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση και να παρέχεται κάθε χρήσιμη πληροφορία στον πεζοπόρο.

Η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου ανέλαβε την περάτωση των εργασιών, ενώ έχει θέσει υπό την αιγίδα της την προβολή αυτού του τόσο μοναδικού τουριστικού προϊόντος με τη χρηματοδότηση τόσο των εκδηλώσεων των εγκαινίων όσο και τη συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί στο Ντίσελντορφ τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Το Menalon Trail διέρχεται από όλα τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία της ζώνης που διασχίζει και διασυνδέεται με ένα ατελείωτο παράπλευρο δίκτυο μονοπατιών, προσφέροντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης τόσο της πεζοπορίας στην Γορτυνία, όσο και της ίδιας της Γορτυνίας. Επιπλέον δύναται να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση της προβολής του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μέσω της ανάδειξης ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός τουρισμός, δραστηριότητες στη φύση (mountain bike, ιππασία, rafting), πολιτιστικός τουρισμός και γαστρονομία.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti