Μάνη η αρχέγονη, η ελεύθερη, η πλανεύτρα

Αφιέρωμα από την Lifo 

Παρασκευή, 20 Ιούλιος 2018 20:26 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μάνη η αρχέγονη, η ελεύθερη, η πλανεύτρα

[Καλοκαίρι sun όνειρο // Μάνη: Αρχέγονη ομορφιά, κάστρα, σπήλαια και αίσθηση ελευθερίας]
Κείμενο: Θοδωρής Αντωνόπουλος, Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Επιβλητικά τοπία αρχέγονης, άγριας ομορφιάς σε λιτές, αυστηρές γραμμές, υπέροχα νερά αλλά και ορεινές αποδράσεις, κάστρα, φαράγγια και σπήλαια, ιστορία και παράδοση, εκλεκτές γεύσεις... Θες κι άλλα;

«Σκληροτράχηλη», «αδούλωτη», «ανυπότακτη» είναι μερικά από τα επίθετα που αποδίδονται στην αραιοκατοικημένη, φτωχή σε πόρους αλλά μεστή σε χαρακτήρα και άγρια ομορφιά βραχώδη χερσόνησο του Ταϋγέτου που «σφηνώνει» ανάμεσα σε Μεσσηνία και Λακωνία, και όχι άδικα: αυτόνομη στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της, πρωταγωνίστρια στον αγώνα της Ανεξαρτησίας, ερήμωσε στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες όμως επανακάμπτει δυναμικά, με κύριο όχημα τον ποιοτικό τουρισμό και το real estate.

Μπορεί να μη φημίζεται για τις αχανείς αμμουδιές ή την πυρετώδη νυχτερινή ζωή, διαθέτει όμως επιβλητικά τοπία, ονομαστά σπήλαια, φαράγγια και αρχιτεκτονική, ιστορικά μνημεία, ευκαιρίες για εναλλακτικό τουρισμό και απόμερους προορισμούς, συνδυάζει δε άριστα βουνό και θάλασσα, «βλέποντας» ταυτόχρονα σε δύο κόλπους, τον Λακωνικό (Προσήλια Μάνη) και τον Μεσσηνιακό (Αποσκιαδερή).

Έχει πολλά θέλγητρα η Μάνη για τον επισκέπτη κι ας είναι τραχύς κι απότομος ο τόπος, καμιά φορά και οι άνθρωποί του, που όμως συνήθως σε κερδίζουν με την αυθεντικότητά τους: χάρμα διαδρομές, παραθαλάσσιες και ορεινές, πλούσια Ιστορία, παράδοση και γεύσεις.

Χωριά πετρόχτιστα με εντυπωσιακά πυργόσπιτα, όπως η διατηρητέα Βάθεια, η Άνω Βέργα, το Λιμένι, το Σκουτάρι, ο Γερολιμένας, τα Μουντανίστικα, η Χαριά, η Κοίτα, ο Δρυμός, η Μίνα, η Νόμια, η Σαϊδόνα, η Λάγια, η ιστορική Καρδαμύλη, και γραφικές κωμοπόλεις, όπως το Οίτυλο, η Αρεόπολη και το Γύθειο.

Όρμοι και παραλίες πανέμορφες, με άμμο ή βότσαλο, νερά κρυστάλλινα και πλούσια θαλάσσια ζωή που περιλαμβάνει θαλάσσιες χελώνες, φώκιες και δελφίνια. Εντυπωσιακά φυσικά μνημεία, όπως το Σπήλαιο του Διρού (και όχι μόνο), το Ακρωτήριο Ταίναρο, όπου και η Πύλη του Άδη στην αρχαιότητα, η «Πυραμίδα» του Ταϋγέτου και η ακτή Καταφύγιο με το λαβυρινθώδες υπόγειο σπήλαιο.

Έχουν καταγραφεί συνολικά κάπου 800 πύργοι, 96 παραδοσιακοί οικισμοί, 1.000 βυζαντινές εκκλησίες και εκατοντάδες μικρά και μεγάλα σπήλαια-καταφύγια! Δυστυχώς, η αυθαίρετη δόμηση είναι κι εδώ παρούσα, παρότι καταβάλλονται προσπάθειες να διατηρηθεί το φυσικό ανάγλυφο και ο ιδιαίτερος αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της περιοχής. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το αυξημένο ενδιαφέρον Δυτικοευρωπαίων κυρίως για γη, ακίνητα, μέχρι και μόνιμη εγκατάσταση στη Μάνη.

 

Διαμονή: Πληθώρα παραδοσιακών αλλά και νεόχτιστων ξενώνων και bungalows σε διάφορες τιμές, ανάλογα με την τοποθεσία, την εποχή και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Πολλές κρατήσεις δωματίων γίνονται πια μέσω airbnb. Μέχρι πύργο ολόκληρο νοικιάζεις! Οργανωμένα κάμπινγκ υπάρχουν στο Γύθειο και στη Στούπα, το ελεύθερο πάλι δεν ευδοκιμεί. 

Κολύμπι: Ακρογιάλι, Σάντοβα, Ριτσά, Καλαμίτσι, Δελφίνι, Φονέας, Γλιβάς και Αρκούδι -για σκαφάτους αυτές οι δύο-, Στούπα, Καταφύγιο, Καλόγρια, Τραχήλα, Μέζαπος, Λαγκάδα, Ζιγός (Μεσσηνιακός), Κότρωνας, Πόρτο Κάγιο, Αγία Βαρβάρα, Μαυροβούνι, Βαθύ, Μαρμάρι, Σκουτάρι, Άμπελος, Ναυάγιο, Τρίνησα (Λακωνικός).

Γεύσεις: Λάδι, μέλι, κρασί, ζυμωτό ψωμί, παξιμάδια, σφέλα, μυζήθρα, σύγκλινο, λαλάγγια, παστό ορτύκι, δίπλες, κουραμπιέδες, χυλοπίτες, τραχανάς, λούπινα, ντόπια βότανα και μυρωδικά, κάππαρη, ανθός αλατιού.

Εστίαση: Είτε είσαι των εκλεπτυσμένων γαστριμαργικών απολαύσεων είτε της κλασικής ψαρο- ή κρεατοταβέρνας, η Μάνη είναι σωστός παράδεισος για καλοφαγάδες. Καλά εστιατόρια θα βρεις σε Καρδαμύλη, Οίτυλο, Αρεόπολη και Γύθειο. Παραδοσιακές ψαροταβέρνες πετυχαίνεις σχεδόν παντού στην παραλιακή, ενώ και στα ταβερνεία ορεινών χωριών (Αγιοβούνι, Καστάνη, Σαϊδόνα, Πηγή, Δροσοπηγή κ.λπ.) χορταίνεις πλούσια και ταυτόχρονα οικονομικά.

Εκδρομές: Διρός, Ακροταίναρο, χερσόνησος Τηγάνι, ορεινός όγκος Σαγγιά, δάσος Βασιλικής, φαράγγι Κοσκάρακας, φαράγγι Ριντόμου, φαράγγι Βυρού, σπήλαια Διρού, Τραχήλας, Σελίνιτσας και Λυκούργου, Κουκούρι (Δυτική Μάνη), Καιάδας, Ζούδας, Ζαχαριά και Γρηγοράκου (Ανατολική), κορφή Προφήτη Ηλία στον Ταΰγετο για τους πιο τολμηρούς (2.407 μ.).

Ιστορικά μνημεία: Βάθεια, Πύργος Μαυρομιχαλαίων (Λιμένι), Πύργος Πικουλάκη, Βυζαντινό Μουσείο (Αρεόπολη), Σωτήρα, τάφοι Διόσκουρων, Πύργος Τρουπάκη, Άγιος Σπυρίδωνας, Λουτρά Παλαιολόγων, Οικία Patrick Lee Fermor (Καρδαμύλη), Μονή Τσίγκου, Κάστρο Κελεφάς (Οίτυλο), Μονές Γωνέα (Κότρωνας) και Καραβέλη (Πετροβούνι), ναοί Αγήτριας, Αϊ-Στράτηγου και Ταξιάρχη (στη διαδρομή Αρεόπολη-Γερολιμένας), Παναγία Γιάτρισσα (Καστάνα), Πύργος Πασσαβά, Πύργος Χατζάκου, Κάστρο Γρηγοράκηδων, Παρθεναγωγείο, Πύργος Τζανετάκη - Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης (Γύθειο), Μουσείο Νεολιθικού Πολιτισμού Διρού, Τείχος Βέργας (1826), οι φάροι Γυθείου (1873) και Ταινάρου (1886), τα ερείπια αρχαίων ναών της Δήμητρας (Κιόνια) και του Ποσειδώνα (Ταίναρο).

Εναλλακτικές δραστηριότητες: Ιστιοπλοΐα στο Γύθειο, scuba diving και mountain bike στην Καρδαμύλη, πεζοπορία ή ποδηλασία στην ειδική διαδρομή Στούπα - Άγιος Νικόλαος, ιππασία στην Αρεόπολη, watersports στο Λιμένι, σπηλαιοκατάδυση στον Δράκο, trekking και ορειβασία στον Ταΰγετο. Ζήτηση έχουν τελευταία τα κέντρα χαλάρωσης, μασάζ, spa, διαλογισμού, γιόγκα κ.λπ.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti