Ο... Έλληνας Μπόρις Τζόνσον

Τετάρτη, 11 Σεπτέμβριος 2019 20:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Οι αναγνώστες της στήλης θα έχουν εντοπίσει ότι τρέφω διαχρονικά συναισθήματα περιφρόνησης για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Μου πήρε χρόνο να συνειδητοποιήσω ότι πρόκειται για ένα ψεύτικο υποκριτικό και ανίκανο σύστημα με μοναδικό σκοπό την παραμονή στην εξουσία και την αρπαγή - λεηλασία του κρατικού πλούτου.
Μάλιστα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες πολιτικοί είναι αφοσιωμένοι και ομολογουμένως ικανοί, μόνο για την επανεκλογή τους και δεν έχουν ποτέ καμία απολύτως ιδέα ή σχέδιο, ούτε για τον τόπο, ούτε για τον πολίτη.
Ακόμη, ομολογώ ότι πίστευα πως οι Έλληνες πολιτικοί είναι μια ξεχωριστή μοναδική περίπτωση που δεν υπάρχει σε άλλη χώρα και πως για να τους ανακαλύψουν οι Ευρωπαίοι χρειάστηκε να πέσει η χώρα έξω. Τότε τους είδαν να υπογράφουν μνημόνια που δεν εφάρμοζαν, να αδιαφορούν για τους αριθμούς και την κρίση, γενικώς να ασχολούνται μόνο με το κομματικό τους συμφέρον με όποιο κόστος.
Φανταστείτε τώρα την έκπληξή μου όταν διαβάζοντας μια ανάλυση για την τακτική Μπόρις Τζόνσον στο Ηνωμένο Βασίλειο, είδα μια ακραιφνώς... ελληνική πρακτική! Τι κάνει ο Τζόνσον χωρίς να έχει κανένα απολύτως σχέδιο για τη Βρετανία με το να υπερασπίζεται ένα Brexitχωρίς συμφωνία;Θέλει να συσπειρώσει το σύνολο των οπαδών του Brexit ώστε να επανεκλεγεί άνετα πρωθυπουργός!
Είναι απίστευτα ελληνικό: Επιδιώκει εκλογές με μοναδική εξαγγελία "Brexit τώρα" μόνο και μόνο για να πάρει τους υπερασπιστές του Brexitπου μετρημένα του δίνουν την εκλογική νίκη. Δεν τον νοιάζει ούτε η φοβερή οικονομική και κοινωνική κρίση που θα ξεσπάσει στη Βρετανία, ούτε για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις για τη χώρα του. Φυσικά δεν ενδιαφέρεται και να παζαρέψει με την ΕΕ. Κουκιά μετράει.
Υπό αυτή την έννοια η περίπτωση Τζόνσον είναι ένα κομβικό σημείο για την Βρετανία. Θα είναι ένας βραχύβιος πρωθυπουργός που τον απέβαλε γρήγορα μια κοινωνία υψηλής κανονικότητας ή αν και γελωτοποιός θα επιβάλλει την θλιβερή πολιτική... ελληνικότητα στη χώρα των θεσμών και της μακράς δημοκρατικής παράδοσης;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος