Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς μπλε... folder

Πέμπτη, 19 Σεπτέμβριος 2019 20:42 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Όταν ο κ. Μητσοτάκης εισήλθε στην πολιτική ήταν ήδη 35 χρόνων με μια εξαιρετική διαδρομή στον ιδιωτικό τομέα. Προφανώς δεν εισήλθε στην πολιτική για να εισπράττει έναν βουλευτικό μισθό πολύ κατώτερο των τότε απολαβών του. Εισήλθε στην πολιτική αποφασισμένος να γίνει πρωθυπουργός.
Από την πρώτη στιγμή εργάστηκε μεθοδικά και σκληρά για τον σκοπό αυτό. Είχε σχέδιο. Δεν έφυγε από τη ΝΔ ούτε όταν η αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη αποχώρησε ιδρύοντας δικό της κόμμα. Όταν διεκδίκησε την αρχηγία της ΝΔ ήταν σίγουρος ότι θα κερδίσει - προβλέποντας και τα ποσοστά κάθε υποψηφίου - δηλώνοντας μάλιστα: «Δεν ψηφίζουμε μόνο για αρχηγό κόμματος αλλά και για τον επόμενο πρωθυπουργό».
Ως αντιπολίτευση επέβαλε νέους κανόνες, ψηφίζοντας ότι συμφωνεί, ενώ είναι πλέον γνωστό ότι δυο ολόκληρα χρόνια πριν κερδίσει τις εκλογές ετοίμαζε το σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας συζητώντας με πρόσωπα που είχε αποφασίσει να υπουργοποιήσει.
Αυτή φαίνεται να είναι και η κορυφαία του στιγμή: Εισήλθε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο δίδοντας σε κάθε υπουργό του, ένα μπλε folder, που περιελάμβανε τι πρέπει να γίνει, σε πόσο χρόνο και με ποιο κόστος. Δεν ήταν μια έκθεση ιδεών και προθέσεων, όπως συνέβαινε επί δεκαετίες με κάθε νέα κυβέρνηση, αλλά ότι ρεαλιστικό είχε ήδη αποφασιστεί από τις μακρές και συνεχείς συζητήσεις με τους υπουργούς του, πάνω στα πραγματικά δεδομένα, όσο ήσαν στην αντιπολίτευση.
Όλοι οι Υπουργοί έχουν λοιπόν μπλε folder και γνωρίζουν τι μπορεί να γίνει στον τομέα τους. Και οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών τάξεων έχουν και αυτοί, ατύπως έστω, μπλε folder, αφού ξέρουν με κάθε λεπτομέρεια τι πρέπει να γίνει για τον κλάδο τους ώστε να διορθωθούν διαχρονικές παθογένειες.
Τι γίνεται όμως με ολόκληρες περιοχές της χώρας που δεν έχουν κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του; Η Εύβοια, οι Σέρρες, η Λακωνία, η Κοζάνη έχουν μπλε folder; Έχουν δηλαδή ένα πλήρες συγκροτημένο σχέδιο με το βλέμμα στο μέλλον; Όχι δεν έχουν.
Οι αποσπασματικές προσεγγίσεις σε κάθε περιοχή δεν είναι σχέδιο. Και δεν θα υπάρξει σχέδιο αν το σύνολο των φορέων τους δεν αποφασίσει να συνεργαστεί για να το εκπονήσει. Κάθε περιοχή πρέπει να αποκτήσει ένα δικό της μπλε folder, αλλιώς δεν θα υπάρξει το μέλλον που της αξίζει.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα