Τουρκία, Αιγαίο και Τουρκοκύπριοι

Παρασκευή, 20 Σεπτέμβριος 2019 22:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου στην εφημερίδα «Καθημερινή » είχε δυο βαρυσήμαντες επισημάνσεις του. Ο Τούρκος αξιωματούχος με σαφήνεια ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία προκλητική ενέργεια σε βάρος της Ελλάδος (εδώ εννοούσε να υπάρξει γεώτρηση στο Καστελόριζο), ενώ αν ανοίξει η Αμμόχωστος οι Ελληνοκύπριοι έχουν αναφαίρετα δικαιώματα στις περιουσίες τους.

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με την Ελλάδα στηρίζεται σε μια απλοϊκή αξίωση. Με δεδομένο ότι έχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής στο Αιγαίο, θεωρούν αδιανόητο επειδή υπάρχουν απέναντι τους νησιά, νησάκια και βραχονησίδες, αυτά να είναι ένα τοίχος που τους αποκλείει από τον εγγύς υποθαλάσσιο πλούτο. 

Όταν δημοσιοποιούν χάρτη με το μισό Αιγαίο και μιλάνε για την γαλάζια πατρίδα, δεν διεκδικούν ελληνικά νησιά, αλλά "μόνο" την συνδιαχείριση με την Ελλάδα του Αιγαίου που είναι μπροστά στις ακτογραμμής τους.

Οι Τούρκοι θεωρούν αδιανόητη την διεθνώς ΝΟΜΙΜΗ συνολική κατοχή του Αιγαίου από την Ελλάδα όταν συγκρίνονται «κάποια νησάκια με μια ολόκληρη ηπειρωτική χώρα».

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι επί των ημερών Ερντογάν η Ελλάδα ποτέ δεν ανησύχησε σοβαρά για κάτι. Ο Ερντογάν είναι προβλέψιμος και περιορίζεται στις φραστικές επιθέσεις έχοντας κατά νου και των εσωτερικό του ακροατήριο (ειδικά τώρα που τον ακολουθεί και η ακροδεξιά).

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε την οργή των Τουρκοκυπρίων που θεωρούν ότι η Τουρκία τους έχει εγκαταλείψει χάριν των δικών της συμφερόντων. Οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να τους στηρίζει (τους έχει δώσει ευρωπαϊκά διαβατήρια) και να μεγαλουργεί οικονομικά και κοινωνικά την ώρα που στα κατεχόμενα έχει εδραιωθεί η φτώχεια και η συντριβή.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα