Δεν σκέφτηκαν 21.000 εργαζόμενους

Τετάρτη, 25 Σεπτέμβριος 2019 20:11 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Το πράγμα φαντάζει απλό: Η Thomas Cook μπορούσε και έπρεπε να διασωθεί αφού η Τουρκία έσπευσε να προσφέρει 200 εκατ. ευρώ που χρειαζόταν η εταιρεία. Από κοντά και ένας όμιλος Ισπανών επιχειρηματιών του τουρισμού που έδιναν άλλα 175 εκατ. ευρώ.
Η Thomas Cook είχε σαν βασικούς προορισμούς τις εν λόγω χώρες στέλνοντας δεκάδες εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο. Τούρκοι και Ισπανοί εκτιμούσαν πολύ σωστά ότι αυτή η ροή δεν πρέπει να χαθεί. Ωστόσο η κυβέρνηση Τζόνσον δεν δέχθηκε να εγγυηθεί αυτή την χρηματοδότηση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να αφήσει την εταιρεία να πτωχεύσει, αν και τώρα η κυβέρνηση θα επωμιστεί το κόστος του επαναπατρισμού των παραθεριστών, ξοδεύοντας το ίδιο ποσό που έλειπε από την εταιρεία (!). Η δικαιολογία Τζόνσον: Δεν πρέπει να γίνει συνήθεια να σώζουμε ιδιωτικές εταιρείες με χρήματα των φορολογουμένων.
Η άρνηση Τζόνσον να διασώσει την εταιρεία διατηρεί τη σκληρή γραμμή που είχε υιοθετήσει σε άλλες πρόσφατες χρεοκοπίες, όπως αυτή της British Steel και της Sirius Minerals. Όμως υπάρχει μια παράμετρος που "ξεχάστηκε". Οι 21.000 εργαζόμενοι που σήμερα είναι στο δρόμο απελπισμένοι και πτωχοί.
Είναι πράγματι εντυπωσιακό, πως από τον όλο σχεδιασμό που κατέληξε στην καταστροφή μιας ιστορικής εταιρείας κολοσσού αν και μπορούσε να διασωθεί, τα σκέφτηκαν όλα εκτός από τους εργαζόμενους.
Η άνοδος των αεροπορικών εταιρειών φθηνού κόστους και εταιρειών όπως η Airbnb, που άλλαξαν το τοπίο στην τουριστική βιομηχανία, σε συνδυασμό με την εξασθένηση της λίρας στερλίνας και το ασυνήθιστα θερμό καλοκαίρι του 2018 οδήγησαν στον «θάνατο» της εταιρείας. Λόγω του Brexit. θα έχουμε κι άλλα τέτοια κρούσματα σύντομα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα