Ο Τραμπ δημιούργησε την κρίση στο Ιράν

Παρασκευή, 27 Σεπτέμβριος 2019 20:59 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η σοβαρή κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή έχει μια και μόνο εξήγηση. Τις (νέες) παλαβομάρες Τραμπ. Τον Μάιο του 2018 ο Τραμπ αιφνιδιάζοντας τους πάντες κατάργησε την αντιπυρηνική συμφωνία με το Ιράν ισχυριζόμενος ότι οι Ιρανοί δεν την τηρούν.
Όταν η Ευρώπη ζήτησε αποδείξεις γι αυτό επειδή η ίδια γνώριζε ότι αντιθέτως η συμφωνία τηρείται απολύτως, ο Τραμπ άλλαξε την δικαιολογία λέγοντας ότι αυτή η συμφωνία δεν εξασφαλίζει ότι το Ιραν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά. Ξέχασε ο Τραμπ ότι επρόκειτο για μια συμφωνία που οι ίδιες οι ΗΠΑ είχαν επιβάλλει.
Στη συνέχεια οι ΗΠΑ του Τραμπ προχώρησαν σε μαζικό εμπάργκο κατά του Ιράν επιβάλλοντας σε όλη τη Δύση να σταματήσουν να αγοράχουν ιρανικό πετρέλαιο. Ακόμη και η Ελλάδα αναγκάστηκε να διακόψει την αγορά ιρανικού πετρέλαιου παρά την καλή σχέση των δυο χωρών.
Το εμπάργκο έφερε με έναν βίαιο τρόπο φτώχεια και οικονομική ασφυξια στο Ιράν που διαμήνυσε: Αν δεν μπορούμε να πουλάμε πετρέλαιο εμείς, δεν θα μπορέι κανείς. Έτσι, άρχισαν να κατάσχουν αναίτια τάνκερ ότι δήθεν κάνουν λαθρεμπόριο και τώρα να βομβαρδίζουν εγκαταστέσεις στη Σαουδική Αραβία μέσω των Χούτι. Η φτώχεια δεν αντέχεται.
Η παγκόμια κοινότητα γνωρίζει ότι ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο, παροτρύνει εδώ και καιρό τον Τραμπ να επιτεθεί στο Ιράν. Αυτός όμως έχει εκλογές του χρόνου και δηλώνει πως δεν θέλει νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες.
Τώρα, στο ερώτημα γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν συνετισθεί που κατέστεψαν τρεις χώρες με αντίστοιχη πολιτική (Ιράκ, Συρλια, Λιβύη) η απάντηση μπορέι να είναι: Και τι θα κάνουμε με την στρατιωτική μας βιομηχάνια;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα