Η Σπάρτη σήμερα και αύριο. Προτάσεις.

Τρίτη, 25 Φεβρουάριος 2020 22:29 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Σπάρτη σήμερα και αύριο. Προτάσεις.

του Ηλία Σαραντάκου
Ανταποκρινόμενος κι εγώ στο κάλεσμα και στην προτροπή του κ. Δημάρχου να υποβάλουν προτάσεις όσοι από τους δημότες του επιθυμούν για μια καλύτερη Σπάρτη σήμερα και αύριο, θα ήθελα να προτείνω τα παρακάτω μερικά εκ των οποίων θα θεωρηθούν ουτοπικά και πέρα από τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου. Και όμως. Η θέληση, το όραμα και προπαντός η πίστη στην πραγματοποίησή τους μέχρι το 2030 είναι δυνατό να επιτευχθούν. Πηγές εσόδων μπορεί να υπάρξουν πολλές, αρκεί να συστρατευθούν όλοι δημότες, όλοι οι παράγοντες του Δήμου, όλοι οι βουλευτές μας, όλοι όσοι πιστεύουν στην εξέλιξη και στον εκσυγχρονισμό του τόπου τους. Με κατάλληλους χειρισμούς θα ανταποκριθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Διοικητική Περιφέρεια, το Κράτος, οι δωρητές, οι φίλοι της Σπάρτης εδώ στην Ελλάδα και εκεί μακριά σε ξένες χώρες νοσταλγοί της πατρώας γης.

Η Σπάρτη μπορεί και πρέπει να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο, να γίνει εφάμιλλη των ανεπτυγμένων οικονομικά και πνευματικά πόλεων της Ευρώπης, αρκεί από σήμερα να αποβάλουμε την ατολμία του χθες και να ξεκινήσουμε από τα μικρά για να ολοκληρωθούν τα μεγάλα σε καθορισμένο χρονικό ορίζοντα. Αλλά τι είναι πολιτισμός και πως τον εννοούμε; Πολιτισμός είναι οι ηθικές αξίες που φέρει ο άνθρωπος διαχρονικά, είναι η καθαρή ταυτότητα ενός έθνους. Πολιτισμός είναι η γλώσσα, είναι η πατρίδα, είναι ο σεβασμός στα θεία, είναι τα ήθη, οι παραδόσεις και το τραγούδι ενός λαού. Είναι η καλή συμπεριφορά στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Είναι η ευγένεια, η κοσμιότητα και η κομψότητα. Είναι η αισθητική καλλιέργεια, είναι οι καλές τέχνες, είναι η διανόηση, είναι η επιστήμη. Είναι η καλή παιδεία, είναι οι καλές και οι άρτιες υπηρεσίες υγείας. Είναι η παράλληλη ανάπτυξη των υλικών μέσων και των πνευματικών επιτευγμάτων ως στοιχεία και τα δύο που συνθέτουν τον πολιτισμό. Είναι ύλη και πνεύμα. Είναι σώμα και διανόηση, είναι όπως όλα τα αντίθετα που το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο.

Ο Δήμος, μαζί με τους δημότες, καλείται να καινοτομήσει, καλείται να δώσει πνοή στην πόλη, καλείται να απαλλαγεί από το σήμερα για να κερδίσει το αύριο. Καλείται να βοηθήσει τους Σπαρτιάτες να αλλάξουν νοοτροπία, το εγώ να γίνει εμείς. Και οι δημότες να καλούνται να γίνουν πιο ενεργοί πολίτες για να νιώσουν τη χαρά της κοινωνικής προσφοράς και της ικανοποίησης για τη συμμετοχής τους στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της πόλης τους. Καλούνται να σκέπτονται πρώτα τι κάνουν αυτοί για την Σπάρτη και για τα χωριά τους και έπειτα για το τι κάνει ο Δήμος γι’ αυτούς. Ο Δήμος, επιπλέον, να μην αρκείται στο ένδοξο παρελθόν της Σπάρτης, γιατί ο πολιτισμός δεν είναι στατικός. Ο πολιτισμός διαρκώς εξελίσσεται και σαν ένα δυνατό ρεύμα παρασύρει το σαθρό, το βάρβαρο, το παρωχημένο. Προβάλλει γαλήνιος, ανθρώπινος, γεμάτος συναισθήματα, σκέψη και λογική. Είναι θεατής του μεγαλείου του κόσμου μέσα στον οποίο έτυχε και αυτός να δείξει την ανθρώπινη, τη θεία ύπαρξή του.

Και τώρα τι προτείνω; Προτείνω όχι ως ειδικός στον τομέα αυτόν, αλλά ως ένας απλός πολίτης που παρατηρεί, σκέπτεται και εκφράζεται. Είμαι ένας δημότης που η ενδόμυχη επιθυμία μου για ένα σύγχρονο Δήμο θα ήθελα να είναι επιθυμία και θέληση κάθε Λάκωνα πολίτη. Προτείνω λοιπόν και αυτά που είναι εύκολο να γίνουν άμεσα πράξη και αυτά που απαιτούν μελέτες, απαλλοτριώσεις, προγραμματισμό, μακροχρόνιες προσπάθειες απ’ όλα τα Δημοτικά Συμβούλια που θα χειριστούν την τύχη της πόλης μας. Η περιφέρεια για να αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τη Λακωνία και ειδικά για την πόλη μας μπορεί να πραγματοποιήσει πολλές από τις παρακάτω προτάσεις μου στην αρμοδιότητα και στην ευθύνη της οποίας υπάγονται.

1. Απομάκρυνση των Δημοτικών τουαλετών γιατί είναι προσβλητικό για τη Σπάρτη να διαθέτει τέτοιου είδους δημοτικές υπηρεσίες σε ακατάλληλο τόπο, δύσκολα προσβάσιμο.

2. Απομάκρυνση των γηρασμένων φοινικόδεντρων και αντικατάστασή τους με αειθαλή καλλωπιστικά θαμνόδεντρα. Πλατάνια μπορούν να δροσίζουν την οδό Όθωνος Αμαλίας, την οδό Θερμοπυλών και την προβλεπόμενη νέα κύρια οδό από τα ΚΤΕΛ μέχρι τον Ευρώτα. Να γίνει οδοσήμανση παντού με ορθή γραφή των ονομάτων. Είναι εσφαλμένη η γραφή με αι στη λέξη Δωριέων (είμαστε και απόγονοί τους). Γιατί έχει δοθεί το όνομά τους σε ένα στενό δρόμο;

3. Να κατεδαφιστούν όλα τα ετοιμόρροπα σπίτια και να αποχαρακτηριστούν τα διατηρητέα εκτός εκείνων που αφηγούνται την Ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. Να φωταγωγηθούν όλες οι καμάρες της πλατείας, το Μουσείο, το Δημαρχείο. Οι δύο μεγάλοι Ιεροί Ναοί, το κάστρο του Μυστρά κ.α. Τα υπάρχοντα οικόπεδα να περιφραχτούν ομοιόμορφα και να παύσουν να είναι σκουπιδότοποι. Τα μεγάλα οικόπεδα να γίνουν πάρκινγκ αυτοκινήτων. Αλήθεια πόσοι Σπαρτιάτες έχουν επισκεφτεί το Μουσείο Ελιάς, πόσοι την Πινακοθήκη, πόσοι το Αρχαιολογικό Μουσείο (έχουν διερωτηθεί γιατί ο κήπος του Μουσείου βρίσκεται χαμηλότερα από το επίπεδο του γύρω από αυτόν τόπου;) Δεν πρέπει βέβαια να επιχωματωθεί ποτέ γιατί αποτελεί ένα μέρος της ιστορίας της ζωής και της λειτουργικότητας της Πόλης κατά τα χρόνια της αρχής της ανάπτυξής της.

4. Απομάκρυνση των δύο περιπτέρων στην κεντρική πλατεία που εμποδίζουν τους πεζούς, το ένα ανατολικά της πλατείας, στην οδό Λυκούργου, και το άλλο δυτικά στην οδό Ευαγγελιστρίας.

5. Η καθαριότητα πρέπει να είναι μέλημα και υποχρέωση όλων των πολιτών. Να γίνεται σωστή χρήση των διαφόρου χρώματος κάδων για κάθε είδους απορρίμματα. Ευθύνη σ’ αυτό φέρει και ο Δήμος που δεν έχει ενημερώσει επαρκώς με όλα τα μέσα τους πολίτες και δεν τους έχει ευαισθητοποιήσει πάνω στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που αναφέρεται στην υγεία, στη νοικοκυροσύνη, στον πολιτισμό.

6. Να σκεπαστεί το ρυπογόνο στην αυλή της πόλης ξεροπόταμο, στα Γυμνάσια, πενήντα μέτρα, ανατολικά της οδού Γυθείου, και δυτικά μέχρι την προέκταση της οδού Λεωνίδου. Στο τρίγωνο Λεωνίδου, σκεπασμένου ποταμιού, οδού προς Άι-Γιάννη και δρόμου βορείως να ανεγερθεί σύγχρονο διδακτήριο για τη στέγαση Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου. Το έργο αυτό θα δώσει φως και ομορφιά στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και της γύρω περιοχής θα ενωθούν οι αντίπερα όχθες, οι δρόμοι, οι άνθρωποι.

7. Το κυκλοφοριακό των αυτοκινήτων πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και με γενναιότητα. Να τοποθετηθούν φανάρια στα κεντρικά σημεία και να ιδρυθεί φορέας αστικών συγκοινωνιών προς εξυπηρέτηση των δημοτών όχι μόνο της πόλης αλλά και των χωριών. Γιατί το ποδήλατο σπανίζει στην πόλη μας; μήπως πρέπει να δημιουργηθούν ποδηλατοδρόμοι στην περιφέρεια και στο κέντρο

8. Όσες νέες οικοδομές γίνονται στο εξής να είναι σύγχρονες με αισθητική και αρχιτεκτονικές προσόψεις με ελεύθερο τον ακάλυπτο χώρο και όχι σ’ αυτόν δεύτερη οικοδομή. Ο ακάλυπτος χώρος να είναι μια μικρή όαση για τους ενοίκους της πολυκατοικίας.

9. Ένα μικρό τμήμα του δρόμου από τη Γυθείου προς το Πανεπιστήμιο είναι στενό επί χρόνια. Έτσι θα παραμείνει; Επίσης ο στενός δρόμος στο Ξενοδοχείο Απόλλων περιμένει επί δεκαετίες κάποιο σκαπτικό μηχάνημα. Αλήθεια τι γίνεται στην συνοικία του Νέου Κόσμου; Χρόνια και χρόνια ακούμε ότι σε νέο Διδακτήριο θα στεγαστεί Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο. Είναι μεγάλη προσβολή προς τα νήπια να εξακολουθεί η στέγαση πολλών σε καταστήματα πολυκατοικιών που δημιουργούν από τα πρώτα χρόνια κακή εντύπωση για το σχολικό περιβάλλον με τεράστιες αρνητικές συμπεριφορές κατά τη σχολική τους ζωή. Η αγάπη προς το Σχολείο μετατρέπεται σε αγγαρεία.

10. Πότε θα ολοκληρωθούν τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης σε όλο το Δήμο; Ως πότε θα παραμένουν μερικοί δημοτικοί δρόμοι στην εποχή του κάρου και των τετράποδων; Σήμερα τα μεταφορικά αυτά μέσα τα έχουν αντικαταστήσει νταλίκες, φορτηγά, λεωφορεία, τρακτέρ. Πως θα κινηθούν π.χ. στο δρόμο Ριβιώτισσα, Αγία Κυριακή (Ιερό Απόλλωνος), Ριζά, Βαφειό (θολωτός τάφος, Παλιοπυργί – έδρα παλιάς Φάριδος), Αμύκλες; Πως θα μπεις ή θα βγεις στον εθνικό δρόμο Σπάρτης – Γυθείου στο ύψος των Αμυκλών (Βαφειό); Πολύ θα εξυπηρετούσε όλη την περιοχή δυτικά και ανατολικά του Ευρώτα μια μικρογέφυρα μεταξύ Ριζάς και Πλατάνας ή αν γινόταν διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση του δρόμου από τη Ριβιώτισσα, Αγία Κυριακή, Ριζά μέχρι το Πυρί, ανατολικά του τάφου του Βαφειού και δυτικά του Ευρώτα. Τα διάφορα αγροτικά οχήματα δε θα κινούνται πλέον στους εθνικούς δρόμους. Επίσης οι δρόμοι Σπάρτη – Άγιος Ιωάννης και Σπάρτη – Παλαιολόγιο πρέπει σε μερικά σημεία να ευθυγραμμιστούν και να διαπλατυνθούν.

11. Πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα ο Ευρώτας και οι χείμαρροι του. Αποτελεσματική και οριστική λύση θα δώσει η αποχέτευση με προτεραιότητα Αμύκλες, Λεύκη, Τραπεζοντή όπου είναι συγκεντρωμένες όλες σχεδόν οι ρυπογόνες μονάδες με τοξικά απόβλητα. Μέχρι την κατασκευή του αναγκαίου αυτού έργου πρέπει να διαθέτουν σύγχρονο και σε συνεχή λειτουργία βιολογικό καθαρισμό τα χοιροτροφεία, τα ορνιθοτροφεία, τα πυρενολουργεία, τα ελαιουργεία και όλες οι μικρές ή μεγάλες βιοτεχνίες και βιομηχανίες. Τι εντύπωση αφήνουμε στον ταξιδιώτη από τη Σπάρτη προς το Γύθειο που πνίγεται από τον καπνό και από τις επικίνδυνες για την υγεία έντονες δυσοσμίες. Δεν υπάρχει υγειονομική υπηρεσία. Δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία. Δεν υπάρχει περιβαλλοντική υπηρεσία. Η Περιφέρεια, παρέχοντας κίνητρα δεν μπορεί να υποχρεώσει εντός δεκαετίας να μετ’ εγκατασταθούν όλες αυτές οι μονάδες μακριά από τους οικισμούς και τα χωριά του Δήμου;

12. Να προγραμματιστεί η διάνοιξη νέου δρόμου προς το 2ο κοιμητήριο αντάξιος προς το νοηματικό περιεχόμενό του. Δρόμος ευθύς, πλατύς με δεντροστοιχίες και ανθώνες.

13. Η οδός Αρχιδάμου να επεκταθεί μέχρι το Νοσοκομείο. Δρόμος ευθύς, πλατύς με δεντροστοιχίες αριστερά λιθόστρωτος δρόμος θα οδηγεί στο χώρο της Αρχαίας Σπάρτης και ακριβώς δεξιά ο δρόμος περιπάτου θα μας βγάζει στο υπό ανέγερση Αρχαιολογικό Μουσείο και εκείθεν στο Ναό της Ορθίας Αρτέμιδος.

14. Πότε θα μπουν οι ράγες για να σφυρίξει και στην Σπάρτη το τρένο;

15. Να δημιουργηθεί σύγχρονο- μεγάλο συνεδριακό κέντρο για συνέδρους όλου του κόσμου. Να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο όλοι οι πνευματικοί, οι αθλητικοί, οι καλλιτεχνικοί και οι άλλοι σύλλογοι για να βγει η Σπάρτη από την νωχέλεια, την εσωστρέφεια και τον εγωκεντρισμό. Πόλη ανάλαφρη, χαρούμενη, πολιτισμένη.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η Σπάρτη γέρασε πρόωρα. Η αλματώδης εξέλιξη έφερε αναστάτωση σε πολλούς τομείς για το καλό αλλά και για την οπισθοδρόμηση του ανθρώπου. Η πόλη μας μέχρι το τέλος σχεδόν του περασμένου αιώνα ήταν λειτουργική και ανθρώπινη. Σήμερα η υψηλή και πυκνή οικοδόμηση έκανε τους στενούς δρόμους πνιγηρούς χωρίς ήλιο, χωρίς καθαρό αέρα και χωρίς ορίζοντα. Τα αυτοκίνητα και αυτά τα μηχανάκια ανέβηκαν ακόμα και στα πεζοδρόμια. Θα αλλάξουμε τα πράγματα ή θα αφήσουμε τα προβλήματα της πόλης μας να μας πνίγουν όλο και περισσότερο;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα