Παραμυθιών Γωνιά: Της ντροπής

Δευτέρα, 27 Σεπτέμβριος 2021 12:34 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ήρθε η ντροπή, χάθηκε το φιλότιμο (παροιμία)

Ήρθε η Ανάκαμψη! Όλοι το διαπιστώσαμε. Οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ πήραν την ανηφόρα. Τα υλικά οικοδομής πήραν φωτιά! Η ατμομηχανή της οικονομίας άρχισε να βγάζει καπνούς, από τ’ αυτιά!

Τέτοιο θρίαμβο χρόνια είχαμε να ζήσουμε!

Η ντροπή χρόνους έχει αποχωρήσει, όπως και η κοινή λογική. Η σκέψη έχει καταστεί αδύνατη λειτουργία. Μη το κουράζουμε, σκέφτονται άλλοι για μας, χωρίς εμάς.

Οι εντολές έρχονται, είτε μέσω μηνυμάτων, είτε μέσω πληροφοριοδοτών δημοσιογράφων του κακού και ψυχρού μας καιρού.

Ήρθε η Ανάκαμψη. Η κρίση έχει τελειώσει! Κάποιοι βέβαια, κάνουν πώς δεν το καταλαβαίνουν. Κάποιοι λένε ότι πεινάνε. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν δουλειά. Υπάρχουν και κάποιοι αρνητές που δεν πληρώνουν ρεύμα και νερό. Ντροπή τους.

Κοροϊδευόμαστε! Μας αρέσει να μας δουλεύουν!

Ζούμε καιρούς σήψης και δυσωδίας που έχει καταστεί αδύνατη και η όποια συνεννόηση μεταξύ μας. Οι λέξεις, έχουν χάσει το νόημα και την αξία τους. Άλλα λέμε, άλλα εννοούμε. Άλλα μας λένε, άλλα εννοούν.

Η μεταξύ μας επικοινωνία έχει χαθεί κι οι βασικότερες έννοιες που κάνουν τον άνθρωπο, άνθρωπο, αποτελούν άγνωστες λέξεις. Το ήθος πάει περίπατο. Η αξιοπρέπεια δεν ξέρει τι της πρέπει. Ο σεβασμός άγνωρος και αγνώριστος. Η παιδεία, καραμέλα του βήχα. Η ειλικρίνεια προτέρημα της σχιζοφρένειας. Ο ορισμός του χώρου και του χρόνου προνόμιο του παγκόσμιου οικονομικού κεφαλαίου και η Δημοκρατία ανέκδοτο ανεφάρμοστο.

Τα γράμματα και οι τέχνες, ψυχοθεραπεία για κάποιους ολίγους ανώμαλους, ανέμελους, αιθεροβάμονες.

Το μόνο που ισχύει είναι η οικονομία, η οποία έχει αντικαταστήσει κι όλες τις θρησκείες του κόσμου. Εκπρόσωποί της, πολιτικά φερέφωνα, διαφόρων αποχρώσεων, σπιθαμιαίου μεγέθους. Η αγάπη, η καλοσύνη, η φιλία, ισχύει μόνο μεταξύ κατοικιδίων και ανθρώπων.

Οι γέροντες και οι γερόντισσες έχουν καταστεί, αντί για τους σοφούς της κοινωνίας, τα βάρη και τα βαρίδιά της.

Κανείς δεν αναγνωρίζει κανέναν ως καλύτερον από αυτόν.

Όσο για τη συνέπεια λόγων και έργων, είναι σα να σπουδάσαμε σε σχολή προεκλογικών δεσμεύσεων, όπου η εντιμότητα ζει τη δια βίου αφαίρεση. Η δε μη αντιληπτή γελοιότητα είναι κανόνας!

Συντρίψαμε και εξουδετερώσαμε κάθε είδους πρότυπο. Του κολλήσαμε τον χαρακτηρισμό, περίεργος, παράξενος, ιδιότροπος, εκτός τόπου και χρόνου.

Αναλάβαμε εργολαβικά να καλύψουμε πίσω από ψευτοΪδεολογίες την ανικανότητά μας και το αρρωστημένο μας εγώ.

Το μόνο που μας ενώνει είναι η Ανάκαμψη.

Καλώς τηνε κι ας άργησε!

Σας δε ντρεπόμαστε!

Ποιος να κοκκινίσει πια από ντροπή;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti