Περί καταλήψεων

Δευτέρα, 04 Οκτώβριος 2021 14:59 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Του Γεωργίου Αλατσά - Μαθηματικού

Συνηθισμένο είναι το φαινόμενο στον τομέα της παιδείας στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να υπάρχουν καταλήψεις. Και αυτό φαίνεται να επεκτείνεται και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δυστυχώς όμως συχνό είναι το φαινόμενο των καταστροφών κατά τη διάρκεια καταλήψεων .

Ως εκ τούτου γεννάται το ερώτημα αν οι καταλήψεις πρέπει να είναι νόμιμες και να επιτρέπονται ή να είναι παράνομες και να απαγορεύονται. Επειδή η ελευθερία έχει μία δίδυμη αδελφή την ευθύνη αυτό σημαίνει πως αν επιτρέπονται οι καταλήψεις πρέπει αυτοί που έχουν τον έλεγχο του χώρου πλέον να έχουν και την ευθύνη αυτού, που σημαίνει ότι σε περίπτωση καταστροφών να πληρώνουν από την τσέπη τους τις ζημιές ή να καλούν την αστυνομία να συλλάβουν τους καταστροφείς.

Προσωπικά έχοντας πάρει πτυχίο από ένα πανεπιστήμιο, το μαθηματικό Αθηνών ,όπου οι καταλήψεις ήταν συχνό φαινόμενο έχω να πω τα εξής. Πρώτον έχει σημασία πώς αναδεικνύονται οι καταλήψεις. Πρέπει να αναδεικνύονται μέσα από γενικές συνελεύσεις νόμιμες και μαζικές του μαθητικού φοιτητικού κινήματος ή των εργαζομένων. 

Δεύτερον ως προς το φαινόμενο των καταστροφών να ισχύουν αυτά που προανέφερα. 

Τρίτον θεωρώ ότι ο χώρος των πανεπιστημίων ανήκει στους φοιτητές ο χώρος των σχολείων στους μαθητές, ο χώρος της εργασίας στους εργαζόμενους. Αν δεν μπορούν να τον περιφρουρήσουν τότε ή να καλούν την αστυνομία σε περίπτωση καταστροφών ή να μη προβαίνουν σε καταλήψεις.

Δεν γίνεται να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Δεν γίνεται να βλέπουμε σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας μας ύστερα από καταλήψεις εικόνες καταστροφών χωρίς να καταλογίζονται ευθύνες στους υπαίτιους. Πρέπει τα παιδιά να μάθουν από μικρά ότι κάθε πράξη έχει και την ανάλογη συνέπεια θετική ή αρνητική. Για αυτό και στις περιπτώσεις βανδαλισμών στο δρόμο κατά τη διάρκεια πορειών από τους γνωστούς άγνωστους που αμαυρώνουν τις πορείες και τρομοκρατούν το λαό να κατέβει σε αυτές με τα επεισόδια που δημιουργούν ,εκτός από ποινές φυλάκισης που καταλογίζουν τα δικαστήρια θα πρέπει να προβλέπεται η οικονομική αποκατάσταση των ζημιών από τους καταστροφείς ακόμα και με προσωπική τους εργασία ως παραδειγματισμό.

Άρα ναι στις καταλήψεις με την ανάλογη υπευθυνότητα και ευθύνη που αυτές συνεπάγονται.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti