Υπεγράφη στην Αρχαία Ολυμπία η Ολυμπιακή Εκεχειρία

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Δευτέρα, 18 Οκτώβριος 2021 12:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Υπεγράφη στην Αρχαία Ολυμπία η Ολυμπιακή Εκεχειρία

Την Κυριακή 17/10, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, υπεγράφη στην Αρχαία Ολυμπία η καθιερωμένη πια διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το ρόλο των Ολυμπιακών Αγώνων ως σύμβολο ειρήνης και ενότητας.

Το αυθεντικό κείμενο της εκεχειρίας υπέγραψαν οι Δήμαρχοι των πόλεων της Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος και Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης εκπροσωπώντας συμβολικά τις τρεις αρχαίες πόλεις που είχαν υπογράψει την ιερή Εκεχειρία. 

Τη δήλωση συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και η κα Σακελλαροπούλου, αλλά και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Γιώργος Παπανδρέου, η πρώην υπουργός Φάνη Πετραλιά, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΟΕ Στέλιος Αγγελούδης και ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, στο βήμα ανέβηκε και ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας ο οποίος πραγματοποίησε την ακόλουθη ομιλία:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και με τους αδελφούς δημάρχους Ολυμπίας και Ήλιδας, στα ιερά χώματα της Ολυμπίας! Όπως γνωρίζετε, οι Σπαρτιάτες έχουμε ξεχωριστή σχέση με την Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες!
Γιατί ο μεγαλύτερος νομοθέτης όλων των εποχών, ο Λυκούργος της Σπάρτης, πίστευε ότι με την άσκηση γίνεσαι πιο ρωμαλέος, σωματικά και ψυχικά, και έτσι μπορείς να υπερασπιστείς την ελευθερία σου από ξένους κατακτητές και εσωτερικούς δυνάστες!
Παιδεία και άσκηση βοηθούν στο να εξασφαλίσεις την ελευθερία σου.
Αυτό είναι και ένα κυρίαρχο μήνυμα του Ολυμπιακού κινήματος! Εκείνο το “νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ” από το λατινικό “mens sana in corpore sano” από ποίημα του σατιρικού ποιητή Γιουβενάλη αυτό το νόημα έχει: σωματική ρώμη, ψυχική υγεία, ευτυχία και ελευθερία πάνε μαζί!

Ο Πλούταρχος έγραφε ότι Λυκούργος με τον Ίφιτο, τον βασιλιά της Ήλιδας, έδωσαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες την εμβέλεια και τη σπουδαιότητά τους. [Λυκ.23.2]
Φαίνεται ότι ετελούντο και Ολυμπιακοί Αγώνες μικρότερης εμβέλειας προς τιμήν των 12 Άθλων του Ηρακλή στο ιερό του Δία στην Ολυμπία και αρκετές δεκαετίες πριν το 776 π.Χ.! Σε έναν από αυτούς τους αγώνες παραβρέθηκε τυχαία και ο Λυκούργος!

Εκεί που καθόταν άκουσε μια φωνή που του έλεγε: “Έ Λυκούργο γιατί οι Σπαρτιάτες δεν συμμετέχουν ενεργά σε αυτούς τους Αγώνες;” Γύρισε πίσω και δεν είδε κανέναν!
Θεώρησε τη φωνή αυτή θεία προτροπή και με το κύρος το δικό του και της Σπάρτης, κατέστησε τους Αγώνες αυτούς σπουδαιότερους και πιό σίγουρους στην πραγματοποίησή τους!
“ἔοικε δὲ καὶ τῆς Ὀλυμπιακῆς ἐκεχειρίας ἡ ἐπίνοια πρᾴου καὶ πρὸς εἰρήνην οἰκείως ἔχοντος ἀνδρὸς εἶναι [δηλαδή του Λυκούργου!!], .... θεώμενον ἀκοῦσαι δὲ φωνὴν ὥσπερ ἀνθρώπου τινὸς ἐξόπισθεν ἐπιτιμῶντοςαὐτῷ καὶ θαυμάζοντος ὅτι τοὺς πολίτας οὐ προτρέπεται κοινωνεῖν τῆς πανηγύρεως: ὡς δὲ μεταστραφέντος οὐδαμοῦ φανερὸς ὁ φθεγξάμενος ἦν, θεῖον ἡγησάμενον, οὕτω πρὸς τὸν Ἴφιτον τραπέσθαι καὶ συνδιακοσμήσαντα τὴν ἑορτὴν ἐνδοξοτέραν καὶ βεβαιοτέραν καταστῆσαι.”!

Και σύμφωνα τα γραφόμενα του λεγόμενου Ολυμπιακού ∆ίσκου, που σωζόταν μέχρι τα χρόνια του Πλούταρχου και του Παυσανία, και τον οποίο επικαλείται και ο Αριστοτέλης, η Ολυμπιακή εκεχειρία έγινε με συνεργασία του Ίφιτου με τον Λυκούργο: ''|ἥκιστα δὲ οἱ χρόνοι καθ’ οὕς γέγονεν ὁ ἀνὴρ [ὁ Λυκοῦργος] ὁμολογοῦνται. οἱ μὲν γὰρ Ἰφίτῳ συνακμάσαι καὶ συνδιαθεῖναι τὴν Ὀλυμπιακὴν ἑκεχειρίαν λέγουσιν αὐτόν, ὧν ἐστι καὶ Ἀριστοτέλης ὁ φιλόσοφος τεκμήριον προσφέρων τὸν Ὀλυμπίασι δίσκον, ἐν ᾧ τοὔνομα τοῦ Λυκούργου διασώζεται καταγεγραμμένον.”

Και στα αποσπάσματα από τις Πολιτείες του Ηρακλείδη, ο Λυκούργος είναι εμπνευστής και διαθέτης των εκεχειριών. [Εκ των Ηρακλείδου,̟περί Πολιτειών, 2, 10.]
Και ο Φλέγων, στο έργο του “Ολυμπιονικών και Χρόνων Συναγωγή”, απέδιδε την έναρξη των ιστορικών αγώνων σε τριμερή συνεργασία του Ηρακλείδη Λυκούργου, του Ηλείου Ίφιτου (επίσης αναφερόμενου ως από Ηρακλέους) και του Πισάτη Κλεοσθένη. Φλέγων, FrGrH 257F1 Jacoby].

Τους δύο πρώτους αιώνες των αγώνων, οι Σπαρτιάτες αθλητές πρωταγωνίστησαν, η δε ‘πριγκίπισσα’ Κυνίσκα, αδελφή του Βασιλιά μας Αγησίλαου, ήταν η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης!

Αυτή η συνεργασία Ολυμπίας, Ήλιδας και Σπάρτης έδειξε πόσα σπουδαία μπορεί να προκύψουν όταν συνεργάζονται άνθρωποι σπουδαίοι με καλή προαίρεση!
Και όταν ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Θεοδόσιος κατάργησε το 393 μ.Χ. τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ειδωλολατρική, μη Χριστιανική γιορτή, δεν μπόρεσε να καταργήσει την ιδέα της άμιλλας, εκείνη τη φοβερή προσταγή του πατέρα του Τρώα πολεμιστή Γλαύκου:
“αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων” [Ιλιαδα 6.208] 

Ύστερα από 15 αιώνες σιωπής, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι μαζί μας!
Ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση και με χαρά και τιμή υπογράφω εκ μέρους της Σπάρτης αυτή τη διακήρυξη.»

φωτογραφίες: www.ilialive.gr

 

Φωτογραφίες: www.ilialive.gr

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti