Ρεκόρ συμμετοχής στον 28ο Αγώνα Σπάρταθλον

Τριακόσιους εξήντα επτά αθλητές από συνολικά 32 χώρες θα φιλοξενήσει η πόλη μας στη φετινή διοργάνωση του διεθνούς υπερμαραθωνίου δρόμου...
Παρασκευή, 24 Σεπτέμβριος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ρεκόρ συμμετοχής στον 28ο Αγώνα Σπάρταθλον

Τριακόσιους εξήντα επτά αθλητές από συνολικά 32 χώρες θα φιλοξενήσει η πόλη μας στη φετινή διοργάνωση του διεθνούς υπερμαραθωνίου δρόμου 246 χιλιομέτρων στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη με την επωνυμία «Σπάρταθλον», που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο.
Σε τελική ευθεία βρίσκεται ο Αθλητικός Οργανισμός Σπάρτης, ολοκληρώνοντας για ακόμα μία φορά τις προετοιμασίες για την υποδοχή των Σπαρταθλητών, οι 327 εκ των οποίων άντρες και οι υπόλοιπες σαράντα γυναίκες, ενώ σημειώνεται ότι οι 27 συμμετέχοντες είναι Έλληνες.
Η ελληνική συμμετοχή έχει σημαντικές ελπίδες διάκρισης, καθώς στη διοργάνωση παίρνουν μέρος οι Δημήτρης Πετρολιάγκης, Μάριος Φουρνάρης, Λουκάς Κώνστας, Γιώργος Κρυστάλλης, που ξεχώρισαν ιδιαίτερα σε προηγούμενους αγώνες.
Η εκκίνηση θα δοθεί αύριο στις 7 το πρωί κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης μπροστά από το Ηρώδειο, με τους καλύτερους δρομείς μεγάλων αποστάσεων και τερματισμό το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στην πόλη μας.
Στη διοργάνωση παίρνουν μέρος μεταξύ άλλων ο αμερικανός Σκότ Τζούρεκ (πρώτος το 2006, 2007 και 2008 με τους καλλίτερους χρόνους, μετά το Γιάννη Κούρο) και ο βραζιλιάνος Βαλμίρ Νούνες (νικητής το 2001, δεύτερος το 2003, τρίτος το 2007). Από τις γυναικείες συμμετοχές ηχηρά ονόματα που διεκδικούν μία θέση στην πρωτιά είναι η γιαπωνέζα Κίμι Νότο (νικήτρια το 2004 και το 2005, τρίτη το 2007), η επίσης ιαπωνικής καταγωγής Ακίκο Σακαμότο (πρώτη το 2003 και το 2007), η γερμανίδα Μαρίκα Χεϊνλέιν (τρίτη το 2008) και η σουηδέζα Μαίρη Λάρσον (νικήτρια του αγώνα πέντε φορές: 1984, 1985, 1986, 1989, 1998). Σημειώνεται, ότι η Λάρσον είναι η αθλήτρια με τις περισσότερες συμμετοχές και τερματισμούς, η οποία μέχρι το 2002 κατείχε τον καλύτερο χρόνο στη διοργάνωση.
Ιδιαίτερη αίγλη και πανηγυρικό χαρακτήρα αποκτά η φετινή διοργάνωση του «Σπάρταθλον», καθώς συμπίπτει με τα 2500 χρόνια από την μάχη του Μαραθώνα. Ο αγώνας αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 πΧ πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.
Το 1983 μια πολυεθνική ομάδα Βρετανών, Ελλήνων και άλλων ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής το φιλέλληνα Μάικλ Κάλαχαν, οργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον, επωνυμία που προέκυψε από το συνδυασμό των ελληνικών λέξεων «Σπάρτη» και «άθλος». Ο αγώνας διεξήχθη με την έγκριση και υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ με τη συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και περιλάμβανε και γυναικείες συμμετοχές.
Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα. Έτσι, το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «Σπάρταθλον», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα έγινε βάσει το ιστορικού Ηροδότου, ο οποίος τότε τοποθετεί χρονικά την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.
Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, των υψομετρικών διαφορών και των εναλλασσόμενων καιρικών συνθηκών, αλλά και λόγω των χρονικών περιορισμών που έχουν τεθεί για το πέρασμα από καθορισμένα σημεία ελέγχου. Η διαδρομή του αγώνα ξεκινά σχεδόν από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνει μέχρι υψόμετρο 1.200 μέτρων. Γίνεται πάνω σε ποικίλους δρόμους όχι μόνο σε άσφαλτο αλλά και σε χωματόδρομους, λιθόστρωτους και ορεινά μονοπάτια. Κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα είναι τοποθετημένοι σταθμοί βοήθειας, εφοδιασμένοι με τροφή, νερό και άλλα τονωτικά υγρά καθώς και με προσωπικά είδη των αθλητών. Παράλληλα, υπάρχει αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα που είναι διαθέσιμα κατά την 36ωρη διάρκεια διεξαγωγής του αγώνα. 
Η συνολική διαδρομή διαιρείται σε έξι τμήματα (τομείς) και υπάρχουν 75 σημεία ελέγχου, από όλα εκ των οποίων οφείλουν να διέλθουν οι αθλητές. Επίσης, ο κάθε τομέας έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει στο σημείο ελέγχου πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος του τομέα, διαφορετικά αποκλείεται από τη συνέχεια του αγώνα. Οι τομείς έχουν οριστεί ως εξής: Αθήνα-Κόρινθος, Κόρινθος-Νεμέα, Νεμέα-Λυρκεία, Λυρκεία-Νεστάνη, Νεστάνη-Τεγέα και Τεγέα-Σπάρτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλληνας Γιάννης Κούρος, κέρδισε το Α΄ Σπάρταθλον το 1983 κατέχοντας το ρεκόρ ανδρών με χρόνο 20:25. Ο Κούρος μετείχε σε τέσσερις διοργανώσεις (1983, 1984, 1986, 1990), τις οποίες κέρδισε, ενώ οι επιδόσεις του είναι οι τέσσερις καλύτερες που έχουν επιτευχθεί ποτέ σε αγώνες «Σπάρταθλου». Μάλιστα, το 2005 αποφάσισε να επαναλάβει τον πλήρη άθλο του Φειδιππίδη τρέχοντας τη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα.
Διασχίζοντας λοιπόν την πιο δύσκολη διαδρομή παγκοσμίως, μέσα από ασφαλτοστρωμένο δρόμο και δύσβατα βουνίσια μονοπάτια, οι αθλητές θα τερματίσουν εντός 36ώρου στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη και ώρα 7 το απόγευμα, που είναι και το ανώτατο χρονικό όριο τερματισμού.
Το βράδυ του Σαββάτου 25/9 και ώρα 8.30΄ μμ, ο Δήμος Σπαρτιατών και ο Αθλητικός Οργανισμός της πόλης μας θα βραβεύσουν τους αθλητές της διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης, σε μια ιδιαίτερη επετειακή τελετή, που θα λάβει χώρα στην κεντρική πλατεία. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης θα έχει το συγκρότημα του Πέτρου Κούρτη, με δέκα άτομα τα οποία -με την συμμετοχή συλλόγων της πόλης μας- θα χαρίσουν μια μαγευτική βραδιά στο σπαρτιατικό κοινό.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti