Για ποια ανακύκλωση μιλάμε;

Είναι νομίζω οφθαλμοφανής στους πάντες, η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή το  πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών...
Παρασκευή, 08 Απρίλιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Για ποια ανακύκλωση μιλάμε;

Είναι νομίζω οφθαλμοφανής στους πάντες, η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή το  πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Και αν επρόκειτο για ΝΕΑ δημοτική αρχή, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα για πρώτη φορά θα ήταν ίσως δικαιολογημένη η κατάσταση της φωτογραφίας. Όμως πρόκειται για δημοτική αρχή που έχει ασχοληθεί από παλιά με το θέμα και είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να παρατηρείται η κατάσταση που βλέπετε στη φωτογραφία σε όλη τη περιοχή της πόλης της Σπάρτης και πιθανώς και σ’ όλη την έκταση του Νέου Δήμου Σπάρτης.

Είναι βεβαίως απαράδεκτος ο ρυθμός με τον οποίο κινείτο και συνεχίζει να κινείται ο σχεδιασμός του θέματος από την περιφερειακή διοίκηση, αλλά δεν μπορεί αυτό να αποτελεί άλλοθι για τη συνεχιζόμενη και κατά τα φαινόμενα επιδεινούμενη απραξία του Δήμου .

Έγιναν «φιέστες» και χύθηκε πολύ μελάνι για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και ήταν καλό. Ήταν όμως προφανές και αποδεικνύεται τούτο σήμερα, πως ό,τι έγινε, έγινε για το θεαθήναι και για λόγους εντυπώσεων.

Σε ότι αφορά την ουσία του θέματος:
 - Δεν έγινε ποτέ καμιά μελέτη για να εκτιμηθεί η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών, προκειμένου να γίνει σωστά η ποσοτική τοποθέτηση των μπλε κάδων.
 - Δεν ελέγχεται ποτέ το πώς γίνεται η ρίψη των ανακυκλώσιμων εντός των μπλε κάδων, με συνέπεια μεγάλο μέρος σκουπιδιών να πηγαίνει βόλτα μέχρι το εργοστάσιο ανακύκλωσης και να επιστρέφει, με την οικονομική επιβάρυνση που αυτό συνεπάγεται.
 - Δεν έγινε ποτέ προσπάθεια από τις υπηρεσίες του Δήμου να βελτιωθεί, να μεγιστοποιηθεί ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έτσι ώστε η ποσότητα των μη ανακυκλώσιμων σκουπιδιών που οδηγείται αναγκαστικά στο ΧΑΔΑ Αφυσσού να είναι η ελάχιστη δυνατή.  

Η διαχείριση των αστικών σκουπιδιών μπορεί άριστα να υλοποιηθεί και σε δημοτικό επίπεδο. Λύσεις υπάρχουν, όπως υπάρχουν και φωτεινά παραδείγματα δήμων που τις υλοποιούν. Δημοτικούς άρχοντες με όραμα και τσαγανό χρειαζόμαστε, μα δυστυχώς μας λείπουν.   
                                                                                                                           Ηλίας Βαχαβιώλος

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα