Το Νοέμβριο ξεκινά το «Εξοικονόμηση κατʼ οίκον»

Από την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης «Εξοικονόμηση...
Τρίτη, 06 Οκτώβριος 2009 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Από την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.
 
Πρόκειται για ένα από τα πλέον φιλόδοξα όσο και πολυαναμενόμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Μέσω παρεμβάσεων στα κτίρια κατοικιών, στοχεύει στη μείωση της ενεργειακής σπατάλης και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις του υπουργείου, η προετοιμασία του προγράμματος βρίσκεται σε τελικό στάδιο προκειμένου να αρχίσει η κατάθεση αιτήσεων από την 1η Νοεμβρίου. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, καλύπτει και τις 13 Περιφέρειες της χώρας και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013 (μέσω των ΠΕΠ και του ΕΠΑΝ ΙΙ). Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια δύο χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι, συνυπολογιζόμενης της ίδιας συμμετοχής, θα κινητοποιηθούν πόροι ύψους 1 δισ. ευρώ στον τομέα των κατασκευών.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που κάνει χρήση των διαρθρωτικών ταμείων, που επιτρέπουν πλέον τέτοιου είδους δράσεις.
Το πρόγραμμα αφορά στα κτίρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν από το 1980, με όριο τιμής ζώνης τα 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
 
Συνολικά θα χρηματοδοτηθούν πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή 400.000 πολίτες. Επιλέξιμες δαπάνες είναι: 

  • Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές.
  • Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων.
  • Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. 

 
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ ανά κτίριο.
Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται από 30% έως και 50%, ανάλογα με το εάν πρόκειται για μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των δράσεων. Όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις, το ποσοστό ανεβαίνει.
Επίσης, έχει καταρτιστεί κατάλογος με προδιαγραφές και τιμές των υλικών, προκειμένου να είναι όλα ξεκάθαρα.
Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης www.ypan.gr.
Πηγή: imerisia.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος