Μικρή μείωση στα επιτόκια καταθέσεων-χορηγήσεων

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές...
Σάββατο, 03 Οκτώβριος 2009 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σημείωσαν μικρή μείωση τον Αύγουστο του 2009, διαμορφούμενα στο 0,50% και 0,40% αντίστοιχα.
Να σημειωθεί ότι για την πρώτη κατηγορία καταθέσεων το Δεκέμβριο του 2007 το επιτόκιο ήταν στο 1,23%, ενώ σε ανάλογο ύψος ήταν και το Δεκέμβριο του 2008. Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων ξεκίνησε από το φετινό Ιούνιο και διατηρείται στα ίδια επίπεδα μέχρι και σήμερα.

Ανάλογη είναι και η εικόνα για τις καταθέσεις μιας ημέρας από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Το Δεκέμβριο του 2007 ήταν στο 1,05%, έναν χρόνο αργότερα μειώθηκε στο 0,95%, ενώ τον περασμένο Ιούνιο ήταν στο 0,44%.

Στην κατηγορία των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος παρατηρήθηκε μείωση του μέσου επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης (στο 2,24%), ενώ πτώση (8 μονάδες βάσης) σημείωσε και το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos), που διαμορφώθηκε στο 0,28%.

Στην κατηγορία των καταθέσεων από νοικοκυριά μέχρι και ένα χρόνο η αποκλιμάκωση είναι εντυπωσιακή, αφού το Δεκέμβριο του 2007 ήταν 4,52%, για να ανέλθει στο 5,36% τον περασμένο Δεκέμβριο και να υποχωρήσει σημαντικά στο 2,55% τον Ιούνιο του 2009, επίπεδα που διατηρούνται με τάσεις περαιτέρω αποκλιμάκωσης μέχρι και σήμερα.

Όσον αφορά στα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) σημείωσε πτώση κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,33%.
Μικρή πτώση παρατηρήθηκε και στο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, το οποίο διαμορφώθηκε στο 5,83%, από 5,87% τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, άνοδο (κατά 8 μονάδες βάσης) σημείωσε το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και ένα έτος, και για μικρά σχετικώς ποσά (μέχρι και 1 εκατ. ευρώ), το οποίο διαμορφώθηκε στο 4,41%. Στην κατηγορία των νέων επιχειρηματικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και ένα έτος και για μεγάλα σχετικώς ποσά (άνω του 1 εκατ. ευρώ), το μέσο επιτόκιο σημείωσε μείωση κατά 22 μονάδες βάσης, στο 3,22%.
Σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια των νέων στεγαστικών. Πιο συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως ένα έτος διατηρήθηκε στο 3,27%, ενώ το επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό για πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη παρουσίασε οριακή άνοδο κατά 4 μονάδες βάσης, στο 4,65%.

Υπόλοιπα
Σύμφωνα με την ΤτΕ, περαιτέρω μείωση σημείωσαν τον Αύγουστο και τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων και δανείων. Το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως δύο έτη παρουσίασε πτώση κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,99%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για τις επιχειρήσεις μειώθηκε στο 1,95%.

Επιχειρηματικά δάνεια
Στην κατηγορία των νέων επιχειρηματικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ, το μέσο επιτόκιο σημείωσε μείωση κατά 22 μονάδες βάσης, στο 3,22%.
Πηγή: imerisia.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος