Με στόχο την τουριστική ανάπτυξη

Κατάθεση προτάσεων από την Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας
Πέμπτη, 27 Οκτώβριος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με στόχο την τουριστική ανάπτυξη
Τις θέσεις των ξενοδόχων Λακωνίας για την ανάπτυξη του τουρισμού στο νομό, κατέθεσε με υπόμνημα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας και σύμβουλος της Διοικούσας Επιτροπής Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Δημήτρης Πολλάλης, κατά την ακροαματική συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής των Περιφερειών για τον τουρισμό.

Θεωρώντας ακατανόητο το διαχωρισμό μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας όσον αφορά στον τουρισμό, δεδομένου ότι σημαντικό μέρος της τουριστικής δραστηριότητας συγκεντρώνεται σε πολλούς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας, ο κ. Πολλάλης ζήτησε την ίδρυση Διευθύνσεων Τουρισμού και στην ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία μέχρι τώρα και σύμφωνα με τις επιταγές του Καλλικράτη, υφίσταται μόνο στη νησιωτική.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας απαρίθμησε τα δυνατά σημεία της Πελοποννήσου, που τη καθιστούν τουριστικό προορισμό με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και επεσήμανε τους στόχους που θα πρέπει να έχει ο υπό ίδρυση νέος Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού Πελ/σου.
«Επειδή η εμπειρία έχει δείξει ότι τον αρχικό ενθουσιασμό από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες διαδέχεται η αδυναμία εκπλήρωσης των στόχων, θα πρέπει κατά το πρώτο στάδιο προετοιμασίας, να υπάρξει αποσαφήνιση του οράματος και της αποστολής, καθώς και της δέσμευσης των συμμετεχόντων για την στήριξη του Οργανισμού» σημείωσε ο κ. Πολλάλης χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην οικονομική αυτοτέλεια με την εξεύρεση μόνιμων πόρων, χωρίς την ύπαρξη των οποίων δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι στόχοι του. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν… Χρειάζεται προσπάθεια με όραμα, συγκεκριμένους στόχους, πρόγραμμα και συντονισμό. Ο τουρισμός και οι ελληνικές γεύσεις μπορούν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Η κυρίαρχη “λεπτομέρεια” είναι η αλλαγή νοοτροπίας του τρόπου που προσεγγίζουμε την τουριστική ανάπτυξη. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε (μόνοι μας και χωρίς τουρίστες)».

Ο κ. Πολλάλης αναφέρθηκε και στις οφειλές του ΕΟΤ προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετείχαν στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και στις εύλογες, όπως σημείωσε, διαμαρτυρίες των ξενοδόχων, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την παράνομη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και επαύλεων.
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια γιγάντωση του προβλήματος που δημιουργείται εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται τα ξενοδοχεία και γενικά όλα τα νόμιμα καταλύματα από την παράνομη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών, διαμερισμάτων και επαύλεων σε τουρίστες.
Χιλιάδες ιδιωτικές κατοικίες διατίθενται προς μίσθωση σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, που ορίζει την αστική μίσθωση για διάστημα άνω των 90 ημερών, με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται κατʼ αυτό τον τρόπο τα νομίμως λειτουργούντα καταλύματα. Οι κατοικίες που διατίθενται με αυτό τον τρόπο σε όλη την Ελλάδα υπερβαίνουν ακόμα και τις 75.000 κατοικίες.

Μεγάλη πηγή εσόδων, που θα κατευθυνόταν σε νόμιμα καταλύματα, ρέει προς την παραοικονομία, επιδεινώνοντας τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων, στερώντας την οικονομία και το περιφερειακό εισόδημα από πολύτιμα τουριστικά έσοδα και πολλές θέσεις εργασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην άγρα πελατών, αλλά και στην παράνομη κατασκήνωση, φαινόμενα κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας και διατυπώθηκε το αίτημα λήψης μέτρων σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: ΟΤΑ, Λιμενικό Σώμα, Αστυνομία, ΣΔΟΕ κλπ, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Πολλάλης αναφέρθηκε στο οικονομικό αδιέξοδο που έχουν οδηγηθεί εκατοντάδες μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εξαιτίας την άνισης, όπως σημείωσε, μεταχείρισης του ΟΑΕΕ σε βάρος τους.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος σε 1.485 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δυναμικότητας κάτω των 10 δωματίων που απειλούνται με ποινική δίωξη για τη μη καταβολή εισφορών στον Οργανισμό, ο εκπρόσωπος των λακώνων ξενοδόχων πρόσθεσε:
«Από το Νοέμβριο του 2010 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης είχε δεσμευθεί, στη διοίκηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των ξενοδόχων, που προκύπτει από την καταστρατήγηση του σχετικού νόμου, ο οποίος εξαιρεί τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, δυναμικότητας 10 δωματίων από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ.
Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική διάταξη από τον υπουργό η οποία θα επέτρεπε στους ξενοδόχους, δυναμικότητας κάτω των 10 δωματίων, τη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων στις αρμόδιες ΔΟΥ, χωρίς την ασφαλιστική ενημερότητα του ΟΑΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκατοντάδες εκ των προαναφερθέντων μικρών οικογενειακών ξενοδοχειακών μονάδων, υπό την πίεση του σημαντικού αυτού αντικινήτρου εξετάζουν, ως διέξοδο, την μετατροπή τους σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία εξαιρούνται της υποχρέωσης καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ».
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti