Κατά προτεραιότητα η υλοποίηση των 181 ελληνικών έργων ΕΣΠΑ

Στα χέρια των αυτοδιοικητικών η αναπτυξιακή τροχιά της χώρας
Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κατά προτεραιότητα η υλοποίηση των 181 ελληνικών έργων ΕΣΠΑ
Πρόκειται για μια λίστα με 181 έργα του ΕΣΠΑ, που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν μέχρι και 95% από την ΕΕ, η οποία θα ενημερώνεται σε τακτική βάση με την προσθήκη νέων προγραμμάτων.
Στόχος είναι η χρήση των πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής με τον πλέον βέλτιστο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί ότι υψηλής ποιότητας έργα, με ισχυρή προστιθέμενη αξία, θα δημιουργήσουν οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους στις Βρυξέλλες, οι περιφερειάρχες, οι γενικοί γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων και δήμαρχοι των κυριότερων ελληνικών πόλεων πήραν εντατικά «μαθήματα», σχετικά με τις πολιτικές και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, η επίσκεψη είχε στόχο την ενημέρωση σχετικά με θέματα αγροτικής ανάπτυξης, περιβάλλοντος και περιφερειακής ανάπτυξης, τόσο για την προγραμματική περίοδο 2007-13 όσο και για τις προτάσεις για την περίοδο μετά το 2013, που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι έλληνες αυτοδιοικητικοί, προσκεκλημένοι των ευρωβουλευτών κ.κ. Γιώργου Σταυρακάκη και Γιώργου Χατζημαρκάκη, είχαν μια σειρά επαφών με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν (Οικονομική Πολιτική) και τους επιτρόπους Γιοχάνες Χάν (Περιφερειακή Πολιτική), Μαρία Δαμανάκη (Θαλάσσια Πολιτική, Αλιεία) και τον Χορστ Ράιχενμπαχ (Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα). Επίσης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της πολιτικής ομάδας του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντόλ και με την εισηγήτρια για το μελλοντικό κανονισμό του ΕΣΠΑ Κονστάνς Κρέλ (Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), καθώς και με ευρωβουλευτές, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην ΕΕ.
Απευθυνόμενος στους έλληνες περιφερειάρχες, ο Όλι Ρεν αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι περιφέρειες στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόσθεσε δε, ότι η ΕΕ επιχειρεί να ανοίξει έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας με τις περιφέρειες, προκειμένου να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, κάτι που -όπως εκτιμούν αναλυτές- δεν έχει επιτευχθεί με τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Μετά τον επίτροπο Οικονομικής Πολιτικής, οι περιφερειάρχες συναντήθηκαν με τον αρμόδιο για την περιφερειακή πολιτική επίτροπο Γιοχάνες Χαν. Ο επίτροπος επανέλαβε το αίτημα που είχε διατυπώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο να υπάρξει αποσαφήνιση του πλέγματος των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να μη δημιουργούνται προσκόμματα στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Οι πόροι από το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2006-2013 φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά της, η κ. Δαμανάκης τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση το γεγονός ότι αναπτυξιακές ευκαιρίες και διαθέσιμα κονδύλια στο πλαίσιο διαφόρων ευρωπαϊκών πολιτικών υπάρχουν. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο και την ευθύνη των περιφερειαρχών και των γενικών γραμματέων των αποκεντρωμένων διοικήσεων, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες που καταβάλουν προκειμένου να αξιοποιηθούν αυτές οι ευκαιρίες. Υπογράμμισε, τέλος, ότι μόνο με σκληρή δουλειά και συντονισμένες ενέργειες οι προσπάθειες όλων θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα