«Υπολειτουργεί ελλείψει προσωπικού ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου»

Καταγγελία επιχειρηματιών Μονεμβασιάς

Τρίτη, 14 Ιούνιος 2016 14:32 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Υπολειτουργεί ελλείψει προσωπικού ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου»

Τον έντονο προβληματισμό τους για την ανάδειξη, διαχείριση και λειτουργία του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου Μονεμβασίας μεταφέρουν στον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά οι επιχειρηματίες της περιοχής.
 
Σε επιστολή προς τον υπουργό, κοινοποιημένη στην υπουργό Τουρισμού Ε. Κουντουρά, στη γ.γ του υπουργείου Πολιτισμού Μ. Βλαζάκη και στην προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ε. Πάντου, η Ένωση Εμπορικών, Επαγγελματικών, Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Μονεμβασίας καταγγέλλει το εξής παράδοξο. Αν και έχει δαπανηθεί περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και προβολή της Πάνω Πόλης του Κάστρου της Μονεμβασιάς, ο χώρος για τους χιλιάδες επισκέπτες παραμένει ανοιχτός μόνο για λίγες ώρες, λόγω έλλειψης προσωπικού...
 
Μάλιστα οι επιχειρηματίες προτείνουν στο υπουργείο να θεσπίσει ελάχιστη είσοδο στη Πάνω Πόλη, ώστε
να υπάρξει άμεσο ανταποδοτικό όφελος.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους, οι επιχειρηματίες της Μονεμβασιάς αναφέρουν:
«Ως συμβούλιο της Ένωσης Επιχειρηματιών Μονεμβασίας, μιας Ένωσης με ιστορία 79 ετών η οποία περιλαμβάνει ως μέλη της σύσσωμη τη παραγωγική τάξη της ευρύτερης περιοχής της Μονεμβάσιας (Εμπορικά καταστήματα-Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις –Επιχειρήσεις Εστίασης –Εργαστήρια Παραδοσιακών και Τοπικών προϊόντων και Ελεύθερους Επαγγελματίες) θα θέλαμε δια της παρούσης να σας καταστήσουμε συμμέτοχο στον έντονο προβληματισμό μας που αφορά την ανάδειξη διαχείριση και λειτουργία του συνόλου του Αρχαιολογικού Χώρου του Κάστρου Μονεμβασίας.
 
Το Κάστρο της Μονεμβασιάς, όπως κι εσείς φυσικά γνωρίζετε, αποτελεί ένα μοναδικό ζωντανό αρχαιολογικό χώρο με τεράστιας αξίας εκκλησίες, κτίσματα και εκκλησιαστικά κειμήλια που φυλάσσονται εντός αυτών. Ταυτόχρονα περιλαμβάνει πλήθος από κατοικίες, ξενοδοχεία και καταστήματα που λειτουργούν όλο το χρόνο.
Αυτό λοιπόν που λαμβάνει χώρα στο Κάστρο τα νεότερα χρόνια, είναι σχεδόν μοναδικό. Ένας συνδυασμός αρχαιολογικού χώρου και σύγχρονου ρυθμού ζωής, ένα πάντρεμα του σήμερα με το παρελθόν και την ιστορία, μία εναλλαγή της καθημερινότητας με την βιωματική συμμετοχή του επισκέπτη στην βυζαντινή ιστορία της Ελλάδος!
 
Όλα αυτά φυσικά υπό την ενδελεχή, συνεχή και απολύτως επιτυχή επίβλεψη της πρώην Ε΄ Εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων Σπάρτης (νυν Εφορία Αρχαιοτήτων Λακωνίας).  Μέχρι πρότινος το σκηνικό που σας περιγράφουμε, λάμβανε χώρα στην κάτω πόλη του Κάστρου, με χρήματα που επένδυαν και επενδύουν ιδιώτες ιδιοκτήτες των ακινήτων. Μόλις πριν λίγα χρόνια το ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε, επιτέλους, να επενδύσει στη Πάνω Πόλη του Κάστρου, τρέχοντας ένα πραγματικά μεγαλόπνοο πρόγραμμα αποκατάστασης, ανάδειξης και προβολής ,που όμοιο του δεν είχε ξαναδεί ο τόπος μας.
 
Η πρώτη φάση του προγράμματος, όπως γνωρίζουμε, ολοκληρώθηκε και πλέον η Πάνω Πόλη του Κάστρου της Μονεμβασιάς μαζί με την Αγία Σοφία και τα συνωδά τους έργα είναι έτοιμη να παραδοθεί και πάλι στη κοινωνία και τους επισκέπτες.
Πέραν όμως των ειλικρινών συγχαρητηρίων και των θερμών μας ευχαριστιών και πριν ολοκληρωθούν οι τελετές παράδοσης των έργων, ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέα προβλήματα που αγγίζουν τα όρια του παραλόγου.
 
Γιατί τουλάχιστον για εμάς τους Μονεμβασίτες και τους χιλιάδες ετήσιους επισκέπτες μας, είναι στα όρια του παράδοξου και του προκλητικού από τη μία να δαπανώνται -και σωστά- εκατομμύρια ευρώ για να καταστήσουν τη Πάνω Πόλη ασφαλή και επισκέψιμη κι από την άλλη αυτό να συμβαίνει μόνο μερικές ώρες της ημέρας έλλειψη προσωπικού! Είναι απορίας άξιο ποιος ο λόγος τελικά να επενδύονται τόσα χρήματα και να γίνεται τέτοιο εντυπωσιακό έργο, όταν ο μέσος επισκέπτης δε θα μπορεί να το απολαύσει;
 
Κύριε υπουργέ,
Βάσει των στοιχείων που διαθέτουμε, η Μονεμβάσια ετησίως υποδέχεται 35 με 40 κρουαζιερόπλοια με ένα τεράστιο αριθμό επιβατών-επισκεπτών που υπερβαίνουν τις 35000 και που πραγματικά κατακλύζουν τη πόλη μας.
Κοντά σ’ αυτούς συνυπολογίστε ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό αλλοδαπών επισκεπτών, σχολείων, πανεπιστημιακών σχολών και φυσικά Ελλήνων εκδρομέων. Όλος αυτός ο όγκος έχει μια σταθερή ροή -όχι μόνο κατά τους εαρινούς και θερινούς μήνες- αλλά και το χειμώνα.
 
Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουμε υπάρξει αποδέκτες δεκάδων παραπόνων στα όρια της δυσφήμισης, μιας και η Πάνω Πόλη και η Αγία Σοφία παρέμεναν κλειστές λόγω των εργασιών. Σωρεία παραπόνων, ακυρώσεων και βλαπτικών σχολίων για τη περιοχή μας υπέστημεν από εκδρομείς που έφτασαν μέχρι την εσχατιά της Πελοποννήσου και αντίκρισαν κλειστές θύρες.   
 
Με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την άμεση αναβάθμιση του δυναμικού της  Εφορίας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και ειδικότερα του γραφείου της Μονεμβάσιας.
Αδυνατούμε να αντιληφθούμε ως κάτοικοι, φορολογούμενοι πολίτες και επαγγελματίες, πώς και με ποιο τρόπο το υπουργείο σας θα εγγυηθεί, την επαρκή φύλαξη του Κάστρου και των δεκάδων αρχαιολογικών του θησαυρών, χωρίς τη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, ενώ επίσης μας προκαλεί τεράστια εντύπωση η αδυναμία του υπουργείου να επιβαρυνθεί το κόστος της πρόσληψης μερικών αρχαιοφυλάκων.
 
Δεν είναι δυνατόν ένα έργο που στοίχισε 1,5 εκατ. ευρώ να παραμένει κλειστό ή να υπολειτουργεί μόνο και μόνο επειδή το υπουργείο σας είναι απρόθυμο να πληρώσει μερικές χιλιάδες ευρώ μισθών, για φύλαξη.
Στο κάτω κάτω -κι αυτό αποτελεί και πρόταση μας -το υπουργείο σας θα μπορούσε να θεσπίσει ελάχιστη είσοδο στη Πάνω Πόλη, όπου δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες και κατοικίες κι έτσι να έχει άμεσο ανταποδοτικό όφελος.  Η Ένωση μας είναι πάντοτε στη διάθεση σας για περαιτέρω ενημέρωση ή διευκρινήσεις».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti