Μη προσβάσιμα στα άτομα με κινητικά προβλήματα τα μνημεία της Σπάρτης

Στοχευμένες παρεμβάσεις ζητούν τα ΑμΕΑ Λακωνίας

Τετάρτη, 22 Ιούνιος 2016 12:03 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μη προσβάσιμα στα άτομα με κινητικά προβλήματα τα μνημεία της Σπάρτης

Παρεμβάσεις προσβασιμότητας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης και στο χώρο που κοσμεί το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα προτείνει το ΔΣ του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Λακωνίας.
 
Τα ΑμΕΑ του νομού καλούν το Δήμο Σπάρτης και την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία να συνεργαστούν με τα έμπειρα στελέχη του σωματείου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πρόσβαση σε όλα τα μνημεία της Σπάρτης, τόσο για τους κατοίκους με κινητικά προβλήματα, όσο και για τους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφτούν τη λακωνική πρωτεύουσα.
 
Ειδικότερα σε επιστολή του, το Σωματείο ΑμΕΑ Λακωνίας αναφέρει:
«Το ΔΣ του Σωματείου ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας εργάζεται διαρκώς για την επίτευξη του στόχου της οριζόντιας εφαρμογής των αρχών της σχεδίασης για όλους, προάγοντας το γόνιμο διάλογο και τη συνεργασία, που θα οδηγήσουν το ταχύτερο σε καίριες και επιβαλλόμενες από το νόμο ορθές παρεμβάσεις, διόρθωσης των κακώς κειμένων και αποφυγής σφαλμάτων και κακοτεχνιών σε επόμενα έργα.
   
Για αυτό κρίνεται απαραίτητο να ενεργοποιηθεί ένα όργανο με εκτελεστική δύναμη, με αρμοδιότητα την παρακολούθηση της εφαρμογής των αρχών της σχεδίασης για όλους, τον διαρκή έλεγχο από το στάδιο της μελέτης έως και το στάδιο της ολοκλήρωσης και παράδοσης κάθε έργου, στο ψηφιακό και στο δομημένο περιβάλλον, τη δημιουργία του οποίου έχουμε ήδη προτείνει και στην περιφέρεια Πελοποννήσου και στους δήμους της Λακωνίας, της επιτροπής σχεδίασης για όλους - προσβασιμότητας. Τονίζουμε πως η βελτίωση των υποδομών στο φυσικό δομημένο περιβάλλον θα έχει πετύχει την άνοδο της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες του νομού μας, και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και ταυτόχρονα, τα επόμενα χρόνια, θα έχει ανοίξει το δρόμο για την προσέλκυση ενός τεραστίου αριθμητικά κοινού τουριστών, που αποτελούν παγκοσμίως οι Άνθρωποι με Αναπηρία και οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας, που ταξιδεύουν πάντα με τους συνοδούς τους ή την οικογένειά τους, για τους οποίους ο πανέμορφος τόπος της Πελοποννήσου αποτελεί τουριστικό προορισμό - στόχο πρώτης προτεραιότητας.

Αυτό το εξαίρετο τουριστικό προϊόν θα το προσελκύσουμε για τις ετήσιες πολυήμερες διακοπές του και τους 12 μήνες του έτους εάν ξεκινήσουμε άμεσα με συνεργασία την μεθοδική δουλειά. Υπάρχουν βέβαια ορθές και στοχευμένες παρεμβάσεις μικρής καμε το χώρο που κοσμεί το άγαλμα του βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, ξεναγόντας στην πόλη μας, τις αθλήτριες και τους αθλητές της εθνικής ομάδας ξιφασκίας με αμαξίδιο. Δεν υπήρχε καμιά ράμπα πρόσβασης στο επίπεδο που βρίσκεται η βάση στήριξης του αγάλματος. Η λύση απλή και πολλή εύκολη. Σε ένα σημείο θα αντικατασταθούν τα σκαλοπάτια από μια ράμπα πρόσβασης με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ώστε να γίνει πλέον εφικτή η προσέγγιση του αγάλματος από τους Ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, αλλά και από ηλικιωμένους που παρουσιάζουν κοινά με τους αναπήρους προβλήματα κινητικότητας όπως και για την μητέρα με το παιδικό καροτσάκι, σύμφωνα με τις αρχές της σχεδίασης για όλους.
 
Καλούμε το Δήμο Σπάρτης να ενεργοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του, και την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία να συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο, ώστε το συντομότερο δυνατό να είναι εφικτή η ξενάγηση, δηλαδή η πρόσβαση όλων μικρής εμβέλειας αλλά μεγάλης σημασίας, οι οποίες μπορούν άμεσα να πραγματοποιηθούν από το Δήμο Σπάρτης για την επίτευξη πρόσβασης σε δύο σημαντικά από τουριστική άποψη σημεία της πόλης, στις οποίες θα επικεντρωθούμε σήμερα, αποδεικνύοντας ότι ανάλογες ενέργειες είναι δυνατό να άρουν τα εμπόδια και τους κάθε είδους αποκλεισμούς για τους ανθρώπους με αναπηρία και τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας.       
 
Συγκεκριμένα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, έχει σκαλοπάτια στις εισόδους του κήπου του και σκαλοπάτια στην κεντρική είσοδό του, τα οποία αποκλείουν την πρόσβαση σε κάθε άνθρωπο με κινητική αναπηρία που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο για τις μετακινήσεις του, ενώ δυσκολεύουν ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και ίσως τους αποκλείουν και αυτούς. Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την είσοδο μιας κυρίας με κινητικά προβλήματα, τουρίστριας από το εξωτερικό, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης. Η εν λόγω κυρία, έχει ήδη κλείσει διαδικτυακά την ξενάγησή της στο χώρο, θεωρώντας δεδομένο πως...το Αρχαιολογικό Μουσείο της ιστορικής και μοναδικής Σπάρτης θα είναι...προσβάσιμο!
 
Με αυτό ως ένα απλό και όχι το μοναδικό παράδειγμα καλούμε τους αρμόδιους να ενεργήσουν ταχύτατα, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις ελληνικού τύπου, να συνεργαστούν με το Σωματείο μας το οποίο μπορεί να προσφέρει την τεχνογνωσία που κατέχει και την εμπειρία των στελεχών του, και να εργαστούμε από κοινού για την υλοποίηση άμεσης και μόνιμης λύσης του θέματος. Ένα αντίστοιχο πρόβλημα έλλειψης προσβασιμότητας αντιμετωπίσαμε όταν επισκεφτήαι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης και στο χώρο που βρίσκεται η βάση στήριξης του αγάλματος του βασιλιά Λεωνίδα. Το Σωματείο μας θέτει την τεχνογνωσία που κατέχει, σε συνδυασμό με την εμπειρία των στελεχών του και των συνεργατών του, στη διάθεση του Δήμου Σπάρτης και της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti