«Σωσίβιο» ο Αύγουστος για τους Λάκωνες ξενοδόχους

Απογοητευτικοί οι μήνες Ιούνιος-Ιούλιος - Δ. Πολλάλης στο ΛΤ: «Η υπερφορολόγηση “φρενάρει” τον τουρισμό»

Τετάρτη, 28 Σεπτέμβριος 2016 18:58 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Σωσίβιο» ο Αύγουστος για τους Λάκωνες ξενοδόχους

Μείωση των εσόδων κατά 3,5%, σημείωσε φέτος ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα και μάλιστα τον Ιούλιο, έναν από τους καλύτερους μήνες της σεζόν. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος, τα τουριστικά έσοδα να κλείσουν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα των προσδοκώμενων. Στο επτάμηνο ήταν μειωμένα κατά 346 εκ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι η κάμψη των εσόδων οφείλεται στις αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ και στις επιβαρύνσεις όλων των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με νέα τέλη και φόρους.

Στη Λακωνία, η θερινή περίοδος που πέρασε χαρακτηρίστηκε από πολλές διακυμάνσεις για τους επαγγελματίες τουρισμού, οι οποίοι είδαν τις κρατήσεις να αυξάνονται -κυρίως τον Αύγουστο- αλλά τα κέρδη να είναι περιορισμένα.

Όπως αναφέρει στο “ΛΤ” ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, α’ αντιπρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ξ.Ε.Ε., κ. Δημήτρης Πολλάλης, «η σεζόν στη Λακωνία “άνθησε” τουριστικά το μήνα Αύγουστο».

Σύμφωνα με τον κ. Πολλάλη, η  τουριστική περίοδος παρουσίασε μεγάλη πτώση στο νομό, ενώ ειδικά, κατά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο, η κίνηση δεν κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. «Τον Αύγουστο οι κρατήσεις σημείωσαν σημαντική αύξηση, εξέλιξη ανέλπιστη, καθώς η εικόνα του Ιουνίου-Ιουλίου ήταν πλήρως απογοητευτική» εξηγεί ο κ. Πολλάλης, που προσθέτει ότι «δεν γίνεται να στηρίζεται ο τουρισμός μόνο στον Αύγουστο. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά για τους επαγγελματίες του κλάδου».

Στην πλειονότητά τους, η Πελοπόννησος και η Λακωνία, εκτός από μικρές εξαιρέσεις, στηρίζονται στον εγχώριο τουρισμό, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Λακωνίας. Παράλληλα, ο αριθμός των αποκαλούμενων «περαστικών» επισκεπτών του νομού έχει περιοριστεί σημαντικά. «Και οι τουρίστες που έρχονται, ωστόσο, έχουν περιορισμένη καταναλωτική δυνατότητα» λέει ο κ. Πολλάλης, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι παραθεριστές έρχονται αλλά δεν… βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Αναφορικά με τη μέθοδο των κρατήσεων, έδαφος φαίνεται ότι κερδίζει τα τελευταία χρόνια το ηλεκτρικό “check in”, το οποίο καλύπτει «περίπου το 70-75% των συνολικών κρατήσεων». Μάλιστα, λόγω αυτού ακριβώς του γεγονότος, παρατηρήθηκε «ιδιαίτερη κινητικότητα σε κρατήσεις από ξένους τουρίστες, κυρίως Ολλανδούς, Βρετανούς και σε μικρότερο βαθμό  Γερμανούς». Οι ηλεκτρονικές κρατήσεις πάνε να εκλείψουν» παρατηρεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων.

«Λυγίζουν» τον τουρισμό
η υπερφορολόγηση και οι περικοπές
1ο θέμα«Αγκάθια» για την ανάταση του ελληνικού τουρισμού αποτελούν σύμφωνα με τον κ. Πολλάλη, «η κρίση, η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και οι περικοπές σε μισθούς-συντάξεις». Όπως υπογραμμίζει «ενώ ο τουρισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη για την οικονομία, η υπερφορολόγηση από το 6,5% στο 13% στη διαμονή και από το 15% στο 24% στην εστίαση, είναι καταστροφική. Πλέον το ξενοδοχείο λογίζεται ως σπίτι. Όλα τα χαράτσια που επιβάλλονται στον τουρισμό, τά επωμίζονται οι επαγγελματίες του κλάδου. Η υπερφορολόγηση “φρενάρει” τον τουρισμό» υποστηρίζει ο ίδιος.

Τις δικές του αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό εκτιμάται ότι θα έχει και η επιβολή του ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία. Το κόστος θα είναι ένα ευρώ/διανυκτέρευση, αναλόγως της κατηγορίας του καταλύματος (1 αστέρι/1 ευρώ, 2 αστέρια/2 ευρώ κ.ο.κ.)

Την ίδια στιγμή «ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος από τις γειτονικές χώρες, όπως είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι φορολογικός “παράδεισος”, αλλά είναι κόλαση» σημειώνει ο κ. Πολλάλης και συμπληρώνει: «Μειώνονται σημαντικά τα κέρδη μας, γιατί απορροφούμε το ΦΠΑ. Η αύξηση των κρατήσεων δεν σημαίνει και αύξηση των κερδών. Το ταμείο είναι άδειο το Σεπτέμβριο».

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Λακωνίας αναφέρεται και στο θέμα της αναπόφευκτης πώλησης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε ξένους ιδιώτες ή ομίλους που σηματοδοτεί «αφελληνισμό των επιχειρήσεων». Ανασταλτικό παράγοντα για την τουριστική «άνοιξη» θεωρείται και η τουριστική παραοικονομία, οι γνωστές «γκρίζες» μισθώσεις. «Η παραοικονομία καλύπτει πλέον το 100% του τουριστικού κλάδου. Το κράτος έχει μεγάλες απώλειες φόρων από αυτό το φαινόμενο» επισημαίνει ο κ. Πολλάλης.
 
Ανάγκη για έργα υποδομής,
«κόκκινο» για πεζοδρομήσεις
Στην ανάγκη υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομής στη Λακωνία στέκεται, επίσης, ο πρόεδρος των ξενοδόχων. «Αν δεν γίνουν τα απαραίτητα μεγάλα έργα δεν θα έρθει η τουριστική ανάπτυξη. Το Λεύκτρο-Σπάρτη είναι ένα αναπτυξιακό έργο. Που είναι, όμως, το λιμάνι Γυθείου, το οποίο θα φέρει μια ανάσα; Έχουμε ένα νομό που διατρέχεται από 400 χλμ. παραλιών και δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση. Και τα υπάρχοντα δρομολόγια, θα καταργηθούν καθώς διακόπτονται οι κρατικές επιδοτήσεις» τονίζει ο κ. Πολλάλης και προσθέτει: «Ο ξένος δεινοπαθεί. Πρέπει να προσφέρουμε άνεση και ασφάλεια για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων παίρνει, όμως, θέση και για το θέμα της πεζοδρόμησης κεντρικών οδών της Σπάρτης. «Πάμε να κλείσουμε ένα δρόμο που έχει πλάτος 5-6 μέτρα. Δεν έρχεται έτσι η ανάπτυξη. Είμαστε πλήρως αντίθετοι στο θέμα της πεζοδρόμησης και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα». Παράλληλα, «πρέπει να δοθεί έμφαση στο θέμα του νέου μουσείου και της νέας εισόδου της Σπάρτης. Ο ξένος περνά από μία σκουριασμένη γέφυρα. Οφείλουμε να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον στη σωστή διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως και στην αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα».

Διοργανώσεις όπως το «Σπάρταθλον» ή η υποψηφιότητα του Δ. Ευρώτα για «αθλητική πρωτεύουσα της Ευρώπης» είναι παράγοντες που «μπορούν να φέρουν κόσμο στο νομό. Εκείνο που χρειάζεται είναι να επικοινωνούμε κάθε γεγονός και να έχουμε αναπτύξει έναν ολοκληρωμένο συντονισμό» υποστηρίζει ο κ. Πολλάλης.

Σημαντικά «όπλα» για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος θεωρούνται τόσο η συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις (πχ Philoxenia-Θεσσαλονίκη, Λονδίνου κλπ), αλλά και τα περίφημα fam trips, δηλαδή τα ταξίδια γνωριμίας που πραγματοποιούν ξένοι τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος όπως η Λακωνία.

Όσον αφορά τα εγχώρια και διεθνή τουριστικά έντυπα που προβάλλουν περιοχές της Ελλάδας, ο κ. Πολλάλης σημειώνει: «Ό,τι αναφέρεται στη Λακωνία είναι σημαντικό γιατί προσελκύει κόσμο. Ο τουρισμός χρειάζεται δημόσιες σχέσεις και πληροφόρηση. Η ηλεκτρονική ενημέρωση έχει φέρει “επανάσταση” σε αυτόν τον τομέα».

«Αξιόλογη προβολή
μόνο ο Δ. Μονεμβασίας»
Εξάλλου, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Λακωνίας διαπιστώνει έλλειμμα στις δράσεις των τουριστικών επιτροπών των δήμων της Λακωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο «μόνο ο Δήμος Μονεμβασίας προχωρά σε αξιόλογη τουριστική προβολή των περιοχών του».

Αισιοδοξία
για την επόμενη σεζόν
Τα βλέμματα των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου στρέφονται πλέον στην επόμενη σεζόν. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Η υπερφορολόγηση και το γεγονός ότι λόγω  capital controls η ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων δεν έχει αποκατασταθεί, μάς προβληματίζουν, ωστόσο οι προοπτικές είναι θετικές» σημειώνει ο πρόεδρος των Λακώνων ξενοδόχων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti