Ανεβάζει στροφές η τουριστική «μηχανή» του Δ. Σπάρτης

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο προϊστάμενος Χρ. Μητράκος

Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2016 19:38 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανεβάζει στροφές η τουριστική «μηχανή» του Δ. Σπάρτης

Έτοιμος να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα του Τουρισμού και να χρησιμοποιήσει την εξωστρέφεια ως «κλειδί» για την αντιμετώπιση της κρίσης, εμφανίζεται ο Δήμος Σπάρτης, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στο Ionian TV, ο προϊστάμενος Τουρισμού κ. Χρήστος Μητράκος.

Σημειώνεται ότι ο Δ. Σπάρτης στα πλαίσια του προγράμματος τουριστικής προβολής για το τρέχον έτος, έχει ήδη συμμετάσχει στην έκθεση «Πελοπόννησος EXPO» και στην Έκθεση “World Travel Market” στο Λονδίνο. Επίσης, ο δήμος έχει προγραμματίσει τη συμμετοχή του στις δύο μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις της χώρας, όπως είναι η “Philoxenia”, που πραγματοποιείται αυτό το τριήμερο (18-20/11) στη Θεσσαλονίκη και στην “Greek Tourismo EXPO” (25-27 Νοεμβρίου) που θα διεξαχθεί στο Εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στην Αθήνα.

«Ο σκοπός της συμμετοχής του Δήμου στις εκθέσεις είναι να προβάλει το τουριστικό προϊόν του και να έρθει σε επαφή με τους επαγγελματίες του τουρισμού, με τουριστικούς πράκτορες, αεροπορικές εταιρείες, καθώς και με δημοσιογράφους τους οποίους προσκαλεί στην περιοχή μας για press trips, ώστε να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές του δήμου μας» υπογράμμισε ο κ. Μητράκος μιλώντας στον Τ. Κούρο. Πρόσθεσε δε ότι «τα μηνύματα από την “Πελοπόννησος EXPO” είναι ιδιαίτερα θετικά. Από τις έρευνες που παρουσιάστηκαν εκεί, μάθαμε ότι φέτος οι προκρατήσεις για την Ελλάδα παρουσιάζουν αύξηση 14%, σύμφωνα με στοιχεία από τους τρείς μεγαλύτερους tour operators της Μ. Βρετανίας. Επίσης, σύμφωνα με άλλα στοιχεία, φαίνεται ότι τη φετινή χρονιά η Ελλάδα, μαζί με την Αίγυπτο και την Τουρκία δείχνουν να επανακάμπτουν στην τουριστική αγορά καθώς έχουν μεγάλη ζήτηση για συμφωνίες με εταιρείες του εξωτερικού».

Όπως είπε ο κ. Μητράκος, «στο περίπτερο της έκθεσης συναντηθήκαμε με την υπουργό Τουρισμού κ. Κουντουρά και τον κ. Τρυφωνόπουλο, γγ του ΕΟΤ, οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι από την πρόοδο που έχει γίνει στην Πελοπόννησο στην ανάπτυξη του τουρισμού και πιστεύουν ότι θα υπάρξουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον».

Αναφορικά με το brand name «Σπάρτη», ο ίδιος εξήγησε: «Σίγουρα το όνομα της Σπάρτης  είναι παγκοσμίως γνωστό, όλοι τη γνωρίζουν από την αρχαία ιστορία, δείχνουν ενδιαφέρον και μερικοί είναι ενθουσιώδεις με τη Σπάρτη. Απλώς πρέπει να ξεχωρίσουμε το όνομα, από τον προορισμό “Σπάρτη”. Δηλαδή μπορεί να γνωρίζουν το όνομα, αλλά σαν τουριστικός προορισμός, η Σπάρτη δεν είναι ευρύτερα γνωστός. Και εκεί επικεντρώνεται η δική μας προσπάθεια».

Σε καλό επίπεδο βρίσκεται η οργάνωση για την υποδοχή των τουριστών, με τον Χρ. Μητράκο να επισημαίνει ότι «ο Δ. Σπάρτης είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους επισκέπτες του, διαθέτει ένα σπουδαίο μείγμα τουριστικού προϊόντος, όπως είναι η αρχαία ιστορία, ο πολιτισμός και η φύση. Βέβαια, γνωρίζουμε πλέον ποια είναι τα δυνατά μας σημεία και ποια τα αδύνατα. Έχει γίνει καταγραφή όλων αυτών σε έρευνα που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι. Γνωρίζουμε, επίσης, τι πρέπει να βελτιώσουμε και με μεθοδικότητα να προσελκύσουμε τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται για το δήμο μας».

1ο θέμαΣτα πλαίσια προγράμματος τουριστικής προβολής, ο Δ. Σπάρτης προχώρησε σε ενέργειες branding του προορισμού «Σπάρτη», ενώ απέκτησε καινούργιο λογότυπο και καινούργια έντυπα. «Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τα επικοινωνήσουμε και αυτός είναι ένας λόγος που συμμετέχουμε σε εκθέσεις. Βέβαια, οι αδυναμίες μας είναι γνωστές, αφορούν κυρίως θέματα υποδομών, αλλά και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται ενέργειες ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση» εξήγησε ο προϊστάμενο Τουρισμού του Δ. Σπάρτης.

Για τον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά ο κ. Μητράκος υποστήριξε ότι «αποτελεί ατού, καθώς αποτελεί το χώρο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Λακωνία. Υπήρξε, βέβαια, μια μεγάλη κάμψη στην επισκεψιμότητα, από την έναρξη της κρίσης έως και το 2013, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε φτάσει στους αριθμούς που υπήρχαν πριν από την κρίση, δηλαδή το 2009. Ο αρχαιολογικός χώρος Μυστρά είναι ο πιο γνωστός που διαθέτει ο δήμος και σίγουρα το “πάντρεμα” Μυστρά-Σπάρτη είναι ένα πολύ δυνατό μείγμα γιατί δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει την αρχαία ελληνική ιστορία, αλλά και τη βυζαντινή».

Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους της Σπάρτης, σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου. Έχουν ξεκινήσει ανασκαφές σε διάφορους χώρους, έχει γίνει αναστήλωση και ανάδειξη του χώρου της Ακρόπολης της Αρχαίας Σπάρτης, έχουν γίνει οι ανασκαφές στο Ξηροκάμπι όπου αναδείχθηκε ένα σπουδαίο μυκηναϊκό ανάκτορο, το οποίο βέβαια δεν είναι ακόμη επισκέψιμο. Έχει, επίσης, αναδειχθεί ο χώρος του ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνος και πιστεύουμε ότι θα επιλυθεί και το χρόνιο αίτημα των Σπαρτιατών για νέο μουσείο, για να στεγάσει όλο τον αρχαιολογικό πλούτο του τόπου μας».

Όσον αφορά την πρόσβαση των τουριστών στις πληροφορίες, ο κ. Μητράκος ενημέρωσε: «Ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες πριν έρθει στη Σπάρτη από την τουριστική ιστοσελίδα του δήμου (www.exploresparta.gr) και με την άφιξη του μπορεί να αναζητήσει τα έντυπα που διαθέτει ο δήμος στο Γραφείο Τουρισμού».

Σύμφωνος με την άποψη ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει «εργαλείο» εξόδου από την κρίση, ο προϊστάμενος Τουρισμού παρατήρησε: «Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Έχουμε καταλάβει πλέον -και στο Δ. Σπάρτης- ότι πρέπει να αναπτυχθεί ο τουρισμός. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Τα μηνύματα είναι θετικά, αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες, όπως είναι -ειδικά για τη βρετανική αγορά, η ισοτιμία της στερλίνας-, το προσφυγικό, η συμφωνία με την Τουρκία, όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις θετικές προοπτικές.

Τέλος, ο κ. Μητράκος σημείωσε ότι ο τουρίστας, εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους, «μπορεί να επισκεφθεί και μια σειρά από αξιόλογα μουσεία που υπάρχουν στο δήμο, όπως το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού, το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών, το Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου, το Μουσείο Εκκλησιαστικής Ιστορίας, το Μουσείο Νεότερης Σπάρτης, την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη και το Αρχείο του Νικηφόρου Βρεττάκου. Τέλος, στον Ταΰγετο και στον Πάρνωνα, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει πεζοπορία, mountain bike, αναρρίχηση, να επισκεφθεί τα χωριά και να χαρεί τη φύση μέσα σε ένα γραφικό περιβάλλον».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti