Η Μάνη τιμά την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821!

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων - Διαβάστε πώς ξεκίνησε η Επάνασταση του '21

Δευτέρα, 13 Μάρτιος 2017 16:24 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Μάνη τιμά την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821!

Τριήμερο επετειακών εκδηλώσεων διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Ανατολικής Μάνης για τον εορτασμό της ιστορικής επετείου της 17ης Μαρτίου 1821 στην Αρεόπολη. Εκεί όπου οι Μανιάτες οπλαρχηγοί με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, κήρυξαν τον πόλεμο κατά των Τούρκων και ξεκίνησαν τον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 15 Μαρτίου από το Γύθειο και θα κορυφωθούν την 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τετάρτη 15 Μαρτίου

Γύθειο

17:00 - Μνημείο Πεσόντων Ηρώων
Επιμνημόσυνη δέηση, καταθέσεις στεφάνων, αποδόσεις τιμών
Αναπαράσταση του πολεμικού συμβουλίου των Γρηγοράκηδων από μαθητές

17:30 - Πλατεία Δημαρχιακού Μεγάρου
Θεατρικό μονόπρακτο από την παιδική θεατρική ομάδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης «… κατά που θα κινήσεις όταν υψώνεσαι σε μια γενναία πράξη, η ράτσα σου ολάκερη υψώνεται κι ανταριεύει…»
Δημοτικοί παραδοσιακοί χοροί από τα σχολεία της πόλης και από πολιτιστικούς χορευτικούς συλλόγους

Πέμπτη 16 Μαρτίου

Αρεόπολη

13:00 - Δημοτικός χώρος στάθμευσης-έμπροσθεν κλειστού γυμναστηρίου
Ιππικές εκδηλώσεις Δήμου Ανατολικής Μάνης
Τερματισμός ημερίδας ιππικής αντοχής
Συμμετέχουν: Ο Πολιτιστικός Ιππικός Σύλλογος Μάνης 2008, το Κέντρο Ιππασίας «Τα άλογα της Μάνης», ιππικοί σύλλογο απ’ όλη την Ελλάδα, ελεύθεροι ιππείς της περιοχής
Απονομή βραβείων και αναμνηστικών μεταλλίων στους συμμετέχοντες στις ιππικές εκδηλώσεις από το δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο

15:30 - Πλατεία Αθανάτων
Δημοτικοί παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές των σχολείων

17:00 - Πλατεία Αθανάτων    
Άφιξη των επίσημων αντιπροσωπειών
Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, απόδοση τιμών, λαμπαδηδρομία μαθητών, παρέλαση και παραδοσιακοί χοροί συλλόγων από όλη την Ελλάδα.

Παρασκευή 17 Μαρτίου

Αρεόπολη

07:30: Χαιρετισμός της ημέρας με ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών της Αρεόπολης
08:00: Έπαρση σημαίας στην πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης
10:30: ΙΝ Παμμεγίστων Ταξιαρχών - προσέλευση επισήμων
11:45: Επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μάνης κκ  Χρυσοστόμου

11:15 - Πλατεία «17ης Μαρτίου 1821»
Μετάβαση επισήμων και κοινού στη θέση «Κοτρώνι». Καλωσόρισμα του δημάρχου. Αναπαράσταση της ορκωμοσίας των μανιάτικων οικογενειών από μαθητές. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από το δικηγόρο - πρώην δήμαρχο Σπαρτιατών κ. Δημοσθένη Α. Ματάλα

12:30 - Πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης
Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου. Κατάθεση στεφάνων σύμφωνα με τη νομοθεσία.  Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων ηρώων. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Παρέλαση αναπήρων και θυμάτων πολέμου Ν. Λακωνίας, σχολείων, συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων. Δεξίωση των επίσημων αρχών. Υποστολή σημαίας.

 MG 0126

Η έναρξη του ένοπλου
αγώνα το 1821
Το 1819 φτάνει στη Μάνη ο Χριστόφορος Περραιβός - απεσταλμένος της Φιλικής Εταιρείας, μεταφέροντας το μήνυμα της Επανάστασης. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα φέρνει σε επαφή τις τρεις ισχυρότερες ηγεμονικές οικογένειες της Μάνης ,που ομονοούν για την έναρξη του Αγώνα.

Την 1 Οκτωβρίου του 1819 στις Κιτριές της Έξω Μάνης υπογράφεται επίσημα η συμφωνία ενός γενικού πολέμου κατά  των Τούρκων από τους αρχηγούς των Μανιατών, οικογένεια  Μαυρομιχάλη και οικογένεια Τρουπάκη.

Στις αρχές Μαρτίου του 1821 η Μάνη βρίσκεται σε πολεμικό συναγερμό.

Στη δυτική Μάνη, έδρα του Μπέη, όπου οι Τούρκοι μπορούν ευκολότερα να πληροφορηθούν τα συμβαίνοντα, επικρατεί μια φαινομενική ησυχία.

Στην περιοχή του Ταινάρου και της Ανατολικής Μάνης έχει αρχίσει η πολεμική προπαρασκευή. Συγκροτούνται στρατιωτικά σώματα από τους καπεταναίους οι οποίοι περιφέρονται στα χωριά και στρατολογούν όσους έχουν τη δυνατότητα να φέρουν όπλα.

Στην έξω Μάνη φιλοξενούνται μυστικά ο Κολοκοτρώνης και ο Παπαφλέσσας και βρίσκονται όλοι σε κατάσταση αναμονής.

Οι μεταξύ των Μανιατών συνεννοήσεις και η από κοινού απόφασή τους για την κήρυξη του πολέμου κατά των Τούρκων τεκμηριώνεται ιστορικά από την αλληλογραφία του Μπέη της Μάνης Πέτρου Μαυρομιχάλη με την οικογένεια Γρηγοράκη, τη σύγκληση του πολεμικού συμβουλίου των Γρηγοράκηδων στις 15 Μαρτίου στο Μαραθονήσι (Γύθειο) και τις μαρτυρίες του Φιλήμωνα και Γενναίου Κολοκοτρώνη.

Στις 17 Μαρτίου του 1821 συγκεντρώνονται στην Αρεόπολη οι καπεταναίοι της Μάνης και κηρύσσουν τον πόλεμο κατά των Τούρκων.

Μετά τη δοξολογία, μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών, στη μικρή πλατεία στη θέση Κοτρώνι, υψώνεται για πρώτη φορά η επαναστατική σημαία.

Σε κλίμα συγκίνησης και ομοψυχίας οι αρχηγοί της Μάνης ορκίζονται: «Νίκη ή Θάνατο».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάντε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti