Φορολογικό «σαφάρι» σε 2.500 ξενοδοχεία όλης της χώρας

Στο στόχαστρο των ελεγκτών ενδέχεται να βρεθούν και λακωνικές επιχειρήσεις

Παρασκευή, 28 Ιούλιος 2017 08:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Φορολογικό «σαφάρι» σε 2.500 ξενοδοχεία όλης της χώρας

Εντατικούς ελέγχους σε ξενοδοχεία της Ελλάδας διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν οι τουριστικές μονάδας δηλώνουν τους τζίρους που πραγματοποιούν την καλοκαιρινή περίοδο και καταβάλλουν κανονικά τον ΦΠΑ που τούς  αναλογεί. Στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ ενδέχεται να βρεθούν και τουριστικές επιχειρήσεις της Λακωνίας, καθώς η κίνηση σε κάποιες από τις περιοχές του νομού είναι ιδιαίτερα αυξημένη ενώ οδεύουμε προς την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από το επιτελείο του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή προβλέπει διασταύρωση στοιχείων από όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της η Αρχή και επιτόπιους ελέγχους σε ένα δείγμα 2.500 ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη τη χώρα από το σύνολο των 25.000 μονάδων που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αρμοδίων υπηρεσιών. Από τους ελέγχους εξαιρούνται η Μυτιλήνη και η Κως που επλήγησαν πρόσφατα από μεγάλους σεισμούς.

Ήδη οι διαδικασίες της συλλογής στοιχείων έχουν ολοκληρωθεί για το περασμένο δίμηνο και τα αποτελέσματα σχετικά με τους τζίρους που έχουν εντοπισθεί θα συγκριθούν με τα στοιχεία που θα δηλωθούν για τα έσοδα και τον ΦΠΑ από τους υπόχρεους έως της 31 Ιουλίου που λήγει η προθεσμία υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τους μήνες Αύγουστο και το Σεπτέμβριο σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχων που έχει εκπονηθεί από την ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα στο σχέδιο προβλέπονται το ακόλουθα:
- Από τις 25.000 ξενοδοχειακές μονάδες επιλέγεται δείγμα 10%, δηλαδή 2.500 επιχειρήσεις, που θα ελεγχθούν. Η επιλογή του δείγματος γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου που έχει καταρτίσει Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σ' αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, τα χρόνια λειτουργίας, αν βρίσκεται σε τόπο μεγάλης τουριστικής προσέλευσης, όπως και αν έχει διαπράξει φορολογικές παραβάσεις στο παρελθόν.
- Στη συνέχεια η ομάδα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ συγκεντρώνει στοιχεία για τις τιμές και της πληρότητες των ξενοδοχείων αυτών από τα ηλεκτρονικά sites των κρατήσεων, αλλά και μέσω τηλεφωνημάτων που κάνουν οι ελεγκτές προσποιούμενοι τους πελάτες.
- Το επόμενο βήμα είναι ο επιτόπου έλεγχος στο ξενοδοχείο όπου οι ελεγκτές ζητούν όλα τα στοιχεία για τις κρατήσεις , τις τιμές και τα έσοδα. Εκεί γίνεται μιά πρώτη διασταύρωση με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ελεγκτές από τα ηλεκτρονικά sites.
- To τελικό στάδιο του ελέγχου περιλαμβάνει τη διασταύρωση των στοιχείων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ - όπως αυτή που λήγει τώρα στο τέλος Ιουλίου - με τα στοιχεία που έχουν αποκομίσει από τους ελέγχους τους οι ελεγκτές.

«Βροχή» τα λουκέτα
σε καταστήματα
Εν τω μεταξύ απανωτά είναι τα λουκέτα που μπαίνουν σε μπαρ και άλλες επιχειρήσεις, μετά τις «εφόδους» που κάνουν κλιμάκια ελεγκτών της ΑΑΔΕ. Κατά τη διάρκεια ελέγχων που έγιναν το περασμένο διάστημα σε τουριστικές περιοχές διαπιστώθηκαν πολλές παραβάσεις, με συνέπεια να μπει «λουκέτο» για 48 ώρες σε αρκετές επιχειρήσεις.

Στις παράνομες επιχειρήσεις συγκαταλέγεται νυχτερινό κέντρο στη Ζάκυνθο στο οποίο εμφανιζόταν γνωστός τραγουδιστής. Οι ελεγκτές πήγαν στο μαγαζί ως πελάτες και διαπίστωσαν ότι δεν είχαν κοπεί 27 αποδείξεις, αξίας 3.500 ευρώ. Επιπλέον, για 48 ώρες, «σφραγίστηκαν», μεταξύ άλλων, ένα κέντρο αισθητικής στη Σαντορίνη, ένα μπαρ στην Ύδρα, ένα καφέ-μπαρ στη Μύκονο, αλλά και δύο εστιατόρια στη Ζάκυνθο.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι επιβλήθηκε 48ωρη αναστολή λειτουργίας και στην καφετέρια του Νομισματικού Μουσείου στην Αθήνα γιατί δεν είχε κόψει 12 αποδείξεις, σύμφωνα με το newsbomb.gr.

Επίσης, μετά από έλεγχο σε οκτώ καντίνες στη νήσο Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) Κρήτης, βρέθηκαν 22.100 αποδείξεις «μαϊμού» οι οποίες είχαν εκδοθεί αλλά σε ΑΦΜ άλλης επιχείρησης που είχε κλείσει.

Ακόμη, επιβλήθηκε λουκέτο 48 ωρών σε κατάστημα νυφικών στο Ηράκλειο Κρήτης για μη έκδοση απόδειξης 2.000 ευρώ, ενώ για δύο ήμερες έκλεισαν δύο λούνα παρκ σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη για μη έκδοση αποδείξεων.

Αναλυτικά, ορισμένες από τις περιπτώσεις που επιβλήθηκε ποινή «λουκέτου» διάρκειας 48 ωρών:
- Στη Σαντορίνη, σε κέντρο αισθητικής και σε κατάστημα με σουβενίρ δίπλα στο τελεφερίκ
- Στην Ύδρα, σε μπαρ που δεν είχε κόψει 15 αποδείξεις
- Στο Μοσχάτο, σε ψητοπωλείο για 29 αποδείξεις
- Στη Μύκονο, σε καφέ μπαρ
- Στη Ζάκυνθο, σε εστιατόριο στις περιοχές Πλάνου και Λαγανά για 22 και 16 αποδείξεις αντίστοιχα, σε επιχείρηση ενοικίασης ομπρελών στο Καλαμάκι (23 αποδείξεις) και στο νυχτερινό κέντρο στο οποίο τραγουδούσε γνωστός τραγουδιστής για 27 αποδείξεις αξίας 3.500 ευρώ.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάντε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti