Ένα «θερμό» καλοκαίρι για τον τουρισμό στη Λακωνία!

Αύξηση επισκεπτών κατά 25% και πληρότητα έως και 100% τον Αύγουστο

Πέμπτη, 07 Σεπτέμβριος 2017 07:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ένα «θερμό» καλοκαίρι για τον τουρισμό στη Λακωνία!

Το αδιαχώρητο επικράτησε στη Λακωνία το φετινό καλοκαίρι, όπως αναφέρει στο «Λακωνικό Τύπο» η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα τουρισμού και πολιτισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Μάντω Μπελεγρή (φωτο κάτω). Η αύξηση των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων ξεπέρασε το 25%, ενώ τον Ιούλιο τα καταλύματα παρουσίασαν πληρότητα 90% και τον Αύγουστο, ακόμη και 100%! «Καταλύματα που τυχόν υστέρησαν σε πληρότητα, υστερούν σε  ποιότητα παροχής υπηρεσιών» διευκρινίζει η κ. Μπελεγρή.

Οι περιοχές που αποτελούν τα σημεία αιχμής στην τουριστική κίνηση του νομού είναι η  Μονεμβασιά, η Πλύτρα, ο Αρχάγγελος, το Γύθειο, το Μαυροβούνι, η Μάνη (γενικά), η  Ελαφόνησος, η Νεάπολη, το Κυπαρίσσι και ο Ζάρακας, που φέτος παρουσίασαν μια   ιδιαίτερα αισιόδοξη εικόνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με την κ. Μπελεγρή, στις περιοχές αυτές η πληρότητα ήταν τέτοια που δεν υπήρχαν διαθέσιμα καταλύματα.

Οι Έλληνες αποτέλεσαν και φέτος την πλειονότητα των επισκεπτών της Λακωνίας, ενώ από την Ευρώπη, το νομό επέλεξαν και φέτος για τις διακοπές τους, κυρίως, Ιταλοί, Γάλλοι, Γερμανοί και Αυστριακοί. Αυξημένη ήταν εφέτος και η επίσκεψη των ομογενών και τα ορεινά χωριά της Λακωνίας, κυριολεκτικά,  έζησαν και ζουν ακόμη, μια μοναδική «άνοιξη».

MpelegriΌπως υποστηρίζει η υπεύθυνη τουρισμού-πολιτισμού της Περιφέρειας, μερικοί  από τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην ανάδειξη της Λακωνίας ως μοναδικού ποιοτικού προορισμού, είναι η βελτίωση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών, οι νέες ποιοτικές αφίξεις μικρών και μεσαίων ξενοδοχείων και καταλυμάτων, η βελτίωση των υφισταμένων, οι καινούργιοι εθνικοί και επαρχιακοί δρόμοι [Λεύκτρο–Σπάρτη, παράκαμψη Σπάρτης, Νεάπολη–Μονεμβασία, Φωκιανός Κυπαρίσσι] και η βελτίωση του παλαιού επαρχιακού δικτύου. Επίσης, αποφασιστικό ρόλο στην «άνθηση» του τουρισμού έπαιξαν οι αναπαλαιώσεις και αναπλάσεις αρχαιολογικών χώρων [Κάστρου της Μονεμβασίας ανατολική έπαλξη, Άνω Πόλη και Αγία Σοφία, του Κάστρου της Νεάπολης, του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης], το Λιμάνι του Γυθείου, οι  διοργανώσεις  ποικίλων εκδηλώσεων  πολιτισμού, τέχνης, αθλητισμού, γαστρονομίας, καθώς και η συντονισμένη και άριστα οργανωμένη -μέσω της «ΜΥΘΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»- προβολή και  διαφήμιση, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

02

Συγκεκριμένα, η κ. Μπελεγρή αναφέρει: «Η Λακωνία, με τα αρχαιολογικά της μαργαριτάρια, τις καθαρές και τροπικές της θάλασσες, τη ζωντανή βυζαντινή της κληρονομιά,  τα ελατοσκέπαστα βουνά, τους  διατροφικούς της θησαυρούς και υπερτροφές  [λάδι, ελιές, μέλι, σύκα, φραγκόσυκα,  βότανα, πορτοκάλια, τυριά, ψάρια] έχει ταξιδέψει σε κάθε μεγάλο γεγονός προβολής, σε κάθε γωνιά  της Ελλάδας, σε κάθε πόλη της Ευρώπης και ακόμη στη  Ρωσία, Μέση  Ανατολή, Ασία, ΗΠΑ.

Η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, σε συνεργασία με  τους δήμους, τους λακωνικούς συλλόγους,  τα σχολεία, τις ενώσεις παραγωγών, τις επαγγελματικές  ενώσεις,  τα αθλητικά σωματεία και ενώσεις,  έχει αναδείξει  ολόκληρη τη Λακωνία σε  θεατρική σκηνή και στίβο  πολυδιάστατων εκδηλώσεων, που  προσφέρουν  δράσεις και εντυπώσεις  στους ντόπιους και στους επισκέπτες. Τα μέγιστα συμβάλουν σ’ αυτήν τη ζωντανή και γοητευτική εικόνα της Λακωνίας, οι τοπικές εκκλησίες και τα γραφικά εξωκλήσια, με τις γιορτές των Αγίων του καλοκαιριού και τα παραδοσιακά πανηγύρια, που αναδεικνύονται σε αμφικτυονικές  συναντήσεις των απανταχού της γης Ελλήνων. Η νυχτερινή λιτανεία του Δεκαπενταύγουστου στο  Κάστρο της  Μονεμβασίας,  κατά μήκος των στοών, των τειχών και των επάλξεων, με την αύρα της θάλασσας, το θυμίαμα και το άρωμα του γιασεμιού, με το φως των άστρων και των κεριών, ήταν μια μαγική στιγμή, μια βιωματική εμπειρία βυζαντινής λιτανείας, στη μοναδική ζωντανή Βυζαντινή Καστροπολιτεία.

 STJ0126

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι, εκτός των ανωτέρω που αναφέραμε, συνετέλεσαν και βοήθησαν στην καλή εικόνα της Λακωνίας κατά τη φετινή  τουριστική σαιζόν. Τις αστυνομικές, λιμενικές και πυροσβεστικές αρχές, τις δημοτικές  υπηρεσίες  τάξης και καθαριότητας , τα μέλη όλων των συλλόγων που συμμετείχαν στις ποικίλες εκδηλώσεις, τους υπαλλήλους των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, τους  επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης κλπ και να ευχηθούμε η αναγνωρισιμότητα και η επιλογή του τόπου μας να συνεχιστεί αυξανόμενη και του χρόνου να έχουμε μια ακόμα καλύτερη χρονιά.  με μεγαλύτερη διάρκεια, με περισσότερους επισκέπτες και με καλύτερη ποιότητα  υποδομών και υπηρεσιών» σημειώνει η Λάκαινα εντεταλμένη σύμβουλος τουρισμού και προσθέτει: «Γνωρίζουμε ότι η Λακωνία διαθέτει τεράστιο αποθεματικό ιστορίας, παράδοσης, ομορφιάς, προϊόντων και ανθρώπων, ότι έχει τεράστια περιθώρια ήπιας και  ποιοτικής ανάπτυξης, ότι οι ελλείψεις και τα ζητούμενα είναι ακόμη πολλά, έχουμε όμως και την ικανοποίηση ότι σε έξι μόνο χρόνια, βελτιώσαμε καθολικά και κάναμε δελεαστική την εικόνα της Λακωνίας στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη και τέλος φιλοδοξούμε με σύνεση και βεβαιότητα ότι θα βελτιώνουμε καθημερινά τη Λακωνία με έργα υποδομών που προγραμματίζουμε, μελετάμε, εκτελούμε και παραδίδουμε στους Λάκωνες και στους επισκέπτες μας. Ό,τι λείπει και δεν το επιτύχαμε ακόμη, είναι για μας πρόκληση και σκοπός».

03

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti