Εφικτός ο τουρισμός όλο το χρόνο στην Πελοπόννησο

Τις προοπτικές για ανάπτυξη παρουσίασε η υπ. Τουρισμού Ελ. Κουντουρά στο Περιφερειακό Συνέδριο - Τι είπε ο Π. Τατούλης για τουρισμό, πολιτισμό και αθλητισμό

Τρίτη, 27 Φεβρουάριος 2018 17:37 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εφικτός ο τουρισμός όλο το χρόνο στην Πελοπόννησο

Στα νέα αναπτυξιακά και οικονομικά οφέλη για την Πελοπόννησο που αποφέρει η  υλοποιούμενη εθνική τουριστική πολιτική με στόχο τον τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο της κυβέρνησης στην Τρίπολη.

Επίσης, η υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου και ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γ. Βασιλειάδης ενημέρωσαν το σύνολο των παραγωγικών φορέων της Πελοποννήσου για το έργο που υλοποιείται στον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και συζήτησαν τις προτάσεις, τις προτεραιότητες και τις νέες ευκαιρίες στην ανάπτυξη.  

Η  κ. Κουντουρά τόνισε ότι ο τουρισμός αποτελεί άκρως παραγωγική δραστηριότητα και μέσα από την ανάπτυξη των θεματικών τουριστικών προϊόντων που συνδέονται με τον πολιτισμό- ο οποίος πρωταγωνιστεί-, τον αθλητισμό, τη φύση, τη  γαστρονομία, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση των τουριστικών ροών όλο το χρόνο και  για την επίτευξη της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.  

«Η Πελοπόννησος  διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα  για  να υποστηρίξει τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο στην Αρκαδία, την Αργολίδα, την Κορινθία, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε νέα τουριστική ανάπτυξη, να ισχυροποιήσουμε την τουριστική εξωστρέφεια της Πελοποννήσου,  να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες  και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε κάθε περιοχή της μέσα από τον τουρισμό» τόνισε η κ. Κουντουρά.

Αναφέρθηκε στην εξαιρετική και υποδειγματική  συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη και την αντιπεριφερειάρχη κ. Ντίνα Νικολάκου, και το σύνολο των τοπικών φορέων στην εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής,  που οδήγησε στις  υψηλές τουριστικές επιδόσεις και στην αύξηση 15% των διεθνών αφίξεων το 2017 στην Πελοπόννησο.  

Η αύξηση αποτυπώθηκε:
- στη διψήφια άνοδο των  διεθνών αφίξεων στην Πελοπόννησο μέσω των αεροδρομίων Καλαμάτας και Αθηνών   
- στις υψηλές πληρότητες των καταλυμάτων στο πλαίσιο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου
- στη διψήφια αύξηση της επισκεψιμότητας στους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου.  

Το Υπουργείο Τουρισμού έχει προχωρήσει σε επαφές και συνεργασίες με διεθνείς ταξιδιωτικούς ομίλους  και αεροπορικές εταιρείες με στόχο τη γρήγορη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου, μέσα από την ανάδειξη νέων προορισμών και θεματικών εμπειριών στις παραδοσιακές και νέες ξένες αγορές και την ενίσχυση των απευθείας πτήσεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ως κλειδί για την τουριστική ανάπτυξη.

Η τουριστική προώθηση και προβολή γίνεται   με επίκεντρο την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, την μυθολογία και την παράδοση της Πελοποννήσου, τις  μοναδικές ιστορικής και πνευματικής αξίας μονές, την ελκυστική ακτογραμμή αλλά και τους μοναδικούς  ιστορικούς- παραδοσιακούς προορισμούς στην ενδοχώρα,  τον θαλάσσιο τουρισμό (κρουαζιέρα, γιώτινγκ και καταδύσεις), τις εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση, το χειμερινό τουρισμό και τα χιονοδρομικά κέντρα, τις οικοτουριστικές διαδρομές στους  υδροβιότοπους και φυσικούς θησαυρούς, τις εμπειρίες τουρισμού υγείας και ευεξίας, την συμμετοχή σε φεστιβάλ και τοπικές εορτές.

Η Πελοπόννησος αποτελεί επίσης δυναμικό προορισμό  για αγροτουρισμό και για εμπειρίες που συνδέονται με την πλούσια γαστρονομία και την  οινική παράδοση, και την  προώθηση  των εξαιρετικών τοπικών προϊόντων, στο πλαίσιο της στρατηγικής προτεραιότητας της κυβέρνησης στη σύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροδιατροφικό τομέα.

Όσον αφορά τις επενδύσεις, 14 τουριστικές προτάσεις κατατέθηκαν για αδειοδότηση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού την τελευταία διετία (τουριστικό χωριό στην Αργολίδα, τρία σύνθετα τουριστικά καταλύματα σε Κορινθία Μεσσηνία και Λακωνία, ξενοδοχεία, επενδύσεις στα χιονοδρομικά κέντρα Μαινάλου και Ζήρειας, σε κάμπινγκ, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ και μία μαρίνα).

Στον αναπτυξιακό νόμο υποβλήθηκαν  23 σχέδια τουριστικών επενδύσεων,  άνω των 47  εκατ. ευρώ.

Η  ενίσχυση της διαθεσιμότητας με επίκεντρο την ποιότητα, τόνισε η κα Κουντουρά, αποτελεί κυρίαρχο ζητούμενο για  να ανταποκριθεί η Πελοπόννησος στην ισχυρή τουριστική ζήτηση τα επόμενα χρόνια.

Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο  Παγκόσμιο Τουριστικό Φόρουμ της Λουκέρνης που συνδιοργανώνει το Υπουργείο με την Περιφέρεια Πελοποννήσου 2-3 Μαρτίου στην Μεσσηνία και στο CostaNavarino. Θα  συμμετάσχουν οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και του ΟΟΣΑ στον τουρισμό και άλλων διεθνών φορέων, υπουργοί, αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Η κορυφαία αυτή τουριστική  διοργάνωση συνιστά τεράστια ευκαιρία προώθησης και προβολής της Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Τατούλης: ««Επενδύουμε και δημιουργούμε προστιθέμενη αξία
στον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αθλητισμό»
Το πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει διασώσει το πολιτιστικό απόθεμα της Πελοποννήσου και έχει υποστηρίξει ενεργά τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας για την πολιτιστική κληρονομιά, τον αθλητισμό και τον τουρισμό στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πελοποννήσου, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

«Σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες χρηματοδοτούμε όλα τα έργα του πολιτισμού και έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερα πλούσια δραστηριότητα. Έχουμε επενδύσει για το σκοπό αυτό πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους» δήλωσε ο περιφερειάρχης και εξέφρασε την ικανοποίησή του και το σεβασμό του για τη συνεργασία με τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κ. Τατούλης εξέφρασε τη επίσης τη διαφωνία του με την εμπλοκή ΜΚΟ στη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος «καθώς παραβιάζουν βάναυσα το νόμο περί προστασίας και διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος».

Ειδική αναφορά έκανε ο περιφερειάρχης στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, για το οποίο ο ίδιος από τη θέση του Υπουργού Πολιτισμού είχε αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

Αναφερόμενος στη συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι αυτή έχει ως αποτέλεσμα «να δημιουργούμε καινούργια προϊόντα, να συνθέτουμε συμπράξεις τουριστικού ενδιαφέροντος με υπεραξία και να αναδεικνύουμε νέους προορισμούς, καθιστώντας την Πελοπόννησο έναν από τους πιο δυναμικούς προορισμούς της επόμενης 20ετίας».

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του αθλητισμού ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Περιφέρειας για τη συνολική αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, με στόχο «να προσφέρουμε τις αναγκαίες υποδομές στους πολίτες της Πελοποννήσου και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του επαγγελματικού αθλητισμού, εντάσσοντάς τον παράλληλα στο τουριστικό μας προϊόν».

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την παραχώρηση στην Περιφέρεια του χώρου στο Σαϊνοπούλειο της Σπάρτης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου προπονητικού κέντρου και ανακοίνωσε το σχεδιασμό της περιφερειακής αρχής για τη δημιουργία κλειστών αθλητικών κέντρων στην Καλαμάτα και την Αργολίδα.  

Δείτε το βίντεο της ομιλίας του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti