«Ελκύοντας» τον θαλάσσιο τουρισμό της Μεσογείου στην Πελοπόννησο

Κομβικό ρόλο μπορεί να παίξει το λιμάνι Γυθείου

Παρασκευή, 27 Απρίλιος 2018 12:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ελκύοντας» τον θαλάσσιο τουρισμό της Μεσογείου στην Πελοπόννησο

«Τα λιμάνια της Πελοποννήσου έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και στο τουριστικό και στο μεταφορικό προϊόν, καθώς είμαστε στο νοτιότερο κομμάτι της χώρας και των Βαλκανίων και γιατί έχουμε φυσικούς χώρους για την ανάπτυξη των λιμανιών» δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια ημερίδας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το νέο νομοσχέδιο, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26/4 στην Καλαμάτα.

«Με μικρές επενδύσεις μπορούμε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα. Αυτό θα πρέπει να είναι το σημείο αναφοράς όλων των προσπαθειών μας, ώστε να επιτύχουμε την οικονομία κλίμακος που είναι το άμεσο ζητούμενο για τη λειτουργία της οικονομίας της χώρας» επεσήμανε ο περιφερειάρχης και σημείωσε ότι ο εκσυγχρονισμός των λιμανιών, ο καθορισμός των χρήσεων των λιμανιών και η κατηγοριοποίησή τους, είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη βελτίωσή τους.

«Θεωρώ ότι η προηγούμενη απόφαση για τη δημιουργία δημοτικών λιμανιών σε κάθε λιμάνι ήταν μια λαθεμένη πολιτική» δήλωσε ακόμα ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι «είναι λάθος να σχεδιάζουμε στη μικρή μας χώρα, πάντοτε σύμφωνα με την έννοια της τοπικότητας. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε σχήματα υπερτοπικού ενδιαφέροντος για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε οικονομία κλίμακος και να δημιουργήσουν συμπράξεις παραγωγής και προσφοράς υπηρεσιών. Δεν μπορεί οι μαρίνες να μην είναι εναρμονισμένες σε ένα ενιαίο σχέδιο διαχείρισής τους. Θα πρέπει να είναι ενιαία η πολιτική και ενιαίες οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν, σε μια λογική ανταγωνιστικότητας. Θεωρώ συνεπώς ότι είναι αναγκαία η περιφερειοποίηση της διοίκησης και της άσκησης πολιτικής, πέραν από την αυτονόητη ευθύνη του Υπουργείου να νομοθετεί και να εποπτεύει τις πολιτικές αυτές».

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στις λιμενικές υποδομές στο προηγούμενο πρόγραμμά της», σημείωσε ακολούθως ο κ. Τατούλης και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο λιμάνι του Γυθείου το οποίο -όπως είπε- «είναι μικτό και έχει εξαιρετική δυναμική. Θα καλύψει εμπορικές και τουριστικές ανάγκες, αλλά και ανάγκες μαρίνας, μέχρι την κατασκευή μαρίνας και τη δημιουργία σύγχρονων λιμενικών υποδομών». Συμπληρωματικά επεσήμανε ότι «μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες που έχει η χώρα είναι να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο του yachting τουρισμού της Μεσογείου, καθώς όλα αυτά τα χρόνια είναι ουραγός στην αξιοποίηση αυτού του σπουδαίου δυναμικού που υπάρχει στη Μεσόγειο. Πρέπει ωστόσο να τεθούν πολιτικές προϋποθέσεις για την προώθηση και την εξυπηρέτηση τέτοιων προτεραιοτήτων».

Το άλλο μεγάλο ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, είναι ο τρόπος με τον οποίο  δημιουργούνται οι συμπράξεις. «Δεν μπορούμε να αναπτύξουμε σημαντικούς λιμενικούς οργανισμούς που θα έχουν μονοσήμαντη δραστηριότητα. Η αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεργάζεται και μπορεί να βρίσκει λύσεις, αρκεί το νομοθετικό πλαίσιο να της το επιτρέπει».

Το νομοσχέδιο, ανέφερε ακόμα ο περιφερειάρχης, «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και λύνει προβλήματα που υπήρχαν στην πολιτική λιμένων, εξορθολογίζει και νομιμοποιεί τις λιμενικές υποδομές, διευκολύνοντας την αδειοδότηση του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών».

Σε ό,τι αφορά τη χερσαία ζώνη των λιμενικών εγκαταστάσεων, ο περιφερειάρχης υποστήριξε ότι «θα πρέπει να διαφυλάττει, να ενισχύει και να προάγει την παραγωγή υψηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών. Θα πρέπει ωστόσο να εξασφαλίζει την προσβασιμότητα προς όλους τους πολίτες στα λιμάνια. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα συστήματα ασφαλείας ώστε να εξυπηρετούν συνολικά τις λιμενικές υποδομές». Συμπλήρωσε  δε ότι «θα πρέπει ωστόσο να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα προβλήματα. Το υπέρογκο κόστος κατασκευής των λιμανιών και τη διευκόλυνση καινούργιων προϊόντων λιμενικής υποδοχής».

Περιμένουν αύξηση της κρουαζιέρας
φέτος και του χρόνου
Εξάλλου, στα ίδια επίπεδα περίπου με πέρυσι αναμένεται να κινηθούν οι αφίξεις κρουαζιεροπλοίων στην χώρα μας, με ενδεχόμενη μία πολύ μικρή αύξηση της τάξεως του 1% σε σχέση με πέρυσι. Οι ξένοι συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά νησιά και στις εταιρείες κρουαζιέρας που προσεγγίζουν ελληνικά λιμάνια. Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν πως ανάλογα αναμένεται να κινηθεί η κρουαζιέρα και για το 2019.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τις 600 αναμένεται να φτάσουν εφέτος οι προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ ο αριθμός των επιβατών θα αγγίξει τα περσινά επίπεδα.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», προβληματισμό έχει προκαλέσει σε παράγοντες της κρουαζιέρας η πρόσφατη ενημέρωση από τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς για αυξήσεις -από 1/1/2020- σε λιμενικά τέλη και υπηρεσίες.

Φωτο: cnway engineering consultants

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti