14,4% αύξηση αεροπορικών αφίξεων στην Πελοπόννησο μέσα σε έναν χρόνο

Στον αντίποδα η Περιφέρεια είχε τη μικρότερη άνοδο μεταξύ άλλων περιοχών - Αναλυτικά η κίνηση σε όλες τις περιοχές της χώρας

Παρασκευή, 13 Ιούλιος 2018 07:54 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
14,4% αύξηση αεροπορικών αφίξεων στην Πελοπόννησο μέσα σε έναν χρόνο

Αύξηση κατέγραψαν οι αεροπορικές αφίξεις και οριακά οι οδικές τον Μάιο του 2018 έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) - SETE Intelligence για τον Ελληνικό Τουρισμό και την Οικονομία.

Τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά καταγράφουν οι προορισμοί της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) και του Ιονίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προορισμοί των Κυκλάδων κατέγραψαν το Μάιο από κοινού άνοδο  37,1%. Ακολούθησαν τα Δωδεκάνησα με αύξηση 27,4% ενώ οι προορισμοί του Ιονίου παρουσιάζουν ισχυρή ανοδική δυναμική τους με αύξηση 22,4%. Ο ισχυρότερος μέχρι σήμερα «μαγνήτης» προσέλκυσης ξένων επισκεπτών, Κρήτη, κινήθηκε ακόμα πιο ψηλά τον Μάιο (+16,1%), ενώ η Πελοπόννησος εκτιμάται ως ανερχόμενος προορισμός με άνοδο 14,4% τον ίδιο μήνα.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως ενισχύεται η τάση διασποράς των ξένων τουριστών σε περισσότερους προορισμούς σε όλη τη χώρα, καθώς πέραν των βασικών (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ιόνιο, Πελοπόννησος), η κίνηση προς τις υπόλοιπες περιοχές σημείωσε άνοδο 30,5%.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι ελάχιστοι οι δημοφιλείς προορισμοί οι οποίοι αποσπούν τη μερίδα του λέοντος και τα μεγαλύτερα μερίδια της ταξιδιωτικής «πίτας». Είναι χαρακτηριστικό πως από το σύνολο των 2,36 εκατ. ξένων που έφθασαν με αεροπλάνο στην Ελλάδα τον Μάιο, περισσότερο από το 1/5 κατευθύνθηκε στην Αθήνα (541.805). Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα επέλεξαν μόλις οκτώ προορισμούς: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, Χανιά, Ζάκυνθο. Προορισμοί οι οποίοι βρίσκονται σε πέντε δημοφιλείς περιοχές: Αττικής (Αθήνα), Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά), Δωδεκάνησα (Ρόδος, Κως) και Ιόνιο (Κέρκυρα, Ζάκυνθος). Μύκονος και Σαντορίνη συνεχίζουν στην ανοδική τροχιά των τελευταίων χρόνων, καθώς τον Μάιο σημείωσαν αύξηση ξένων επισκεπτών 47,5% και 31,2% αντίστοιχα.

Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των δημοφιλέστερων παραθεριστικών προορισμών της χώρας εμφάνισαν η Κως (34,9%) και η Κεφαλονιά (33,8%). Ακολούθησε η Κέρκυρα με αύξηση 24,1%, η Θεσσαλονίκη με 23,4%, η Ρόδος με 23,6% και η Ζάκυνθος με 21,3%.

GreekAirports May2018 Pinakas1

Συνοπτική εικόνα
- Στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων +23,0% (+19,7% από την αρχή του έτους). Αύξηση παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (+25,0%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (+22,5%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι +21,6% και + 18,5% αντίστοιχα.
- Οι διεθνείς οδικές αφίξεις, μειώθηκαν κατά -7,9%, ενώ από την αρχή του έτους υπάρχει οριακή μεταβολή +0,9%.
  Οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται και στην Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Απριλίου αυξημένη κατά +9,6% σε σχέση με τον Απρίλιο 2017, και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά +1,6%. Οι αντίστοιχες μεταβολές από την αρχή του έτους είναι +11,5% και +8,1% αντίστοιχα.

Βελτιώθηκαν οι Δείκτες
Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης
Εν τω μεταξύ βελτίωση δείχνει ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού, και στην πλειονότητά τους κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο δείκτη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Δεδομένου ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποτελεί σημαντική παράμετρο για την πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής, το στοιχείο αυτό δείχνει προοπτικές διατήρησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Εξαίρεση αποτελούν – οι σημαντικές για την Ελλάδα - αγορές της Σουηδίας και της Τουρκίας που ο αντίστοιχος δείκτης είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Με πληροφορίες από euro2day.gr, businessnews.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti