«Ανοίγουν» πέντε προγράμματα για 31.500 θέσεις εργασίας

Άμεσα η προκήρυξη και η υλοποίησή τους από τον ΟΑΕΔ

Παρασκευή, 05 Οκτώβριος 2018 08:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ανοίγουν» πέντε προγράμματα για 31.500 θέσεις εργασίας

Προγράμματα απασχόλησης για συνολικά 31.500 ωφελούμενους -νέους σε ηλικία- και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προωθεί το Υπουργείο Εργασίας. Τα προγράμματα που θα προκηρύξει ο ΟΑΕΔ, μεταξύ άλλων, αφορούν 10.000 νέους υψηλής πανεπιστημιακής εξειδίκευσης με το ύψος της επιδότησης να φτάνει στα 800 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προκηρυχθούν δράσεις για συνολικά 88.500 ωφελούμενους.

Τα παραπάνω προγράμματα ανακοίνωσαν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει μέχρι το α’ τρίμηνο του 2019 την προκήρυξη 11 νέων προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 632.500.000 ευρώ, που θα απευθύνονται σε 88.500 ανέργους.

Αναλυτικά το περιεχόμενο των πέντε προγραμμάτων απασχόλησης έχει ως εξής:

1. Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων ηλικίας 22-29 ετών σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.
- Ωφελούμενοι: 5.500
- Προϋπολογισμός: 90.000.000€
- Προγραμματισμός: Οκτώβριος 2018
- Το πρόγραμμα έχει ως στόχο:
α. την άμεση απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στο επιστημονικό τους αντικείμενο,
β. την θεσμική αναβάθμιση του δημοσίου μέσω συγκεκριμένων project που εκτελεί υψηλά καταρτισμένο νέο εργατικό δυναμικό και
γ. την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαρροής του επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικία σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας.
- Η διάρκεια του πρόγραμμα είναι 12 μήνες.
- Οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται:
α. για την κατηγορία Π.Ε. έως τα 1.040 ευρώ
β. για την κατηγορία Τ.Ε. έως τα 990 ευρώ
γ. για ωφελούμενους οι οποίοι διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο ή διδακτορικό δίπλωμα, οι ανωτέρω αποδοχές προσαυξάνονται μηνιαίως κατά 50 ευρώ ή 100 ευρώ αντίστοιχα.

16.000 νέοι ωφελούμενοι από την νέα γενιά ολοκληρωμένων παρεμβάσεων. Προϋπολογισμός: 90.000.000

 2. Δράσεις κατάρτισης,  πρακτικής, πιστοποίησης σε ΤΠΕ νέων πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής, οικονομικής κατεύθυνσης 24-29
- Ωφελούμενοι: 3.000
- Προγραμματισμός: Τέλη 2018
- Αφορά στην κατάρτιση ανέργων αποφοίτων σχετικών αντικειμένων σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) με έμφαση σε ειδικότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη λογισμικού.
- Ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της ψηφιακής αναβάθμισης και του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας.

3. Παρέμβαση επαγγελματικής ενδυνάμωσης σε ανέργους ηλικίας 18-29 (κατάρτιση, πρακτική, πιστοποίηση), στους τομείς της αγροδιατροφής, μεταποίησης,  κυκλική οικονομία
- Ωφελούμενοι: 10.0000
- Προγραμματισμός: Αρχές  2019
- Η δράση αφορά άνεργους απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
- Επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, που εμφανίζουν σημαντικές επιδόσεις, σε εξωστρέφεια και προοπτικές ανάπτυξης.
- Ενίσχυση της κλαδικής διασύνδεσης της ελληνικής οικονομίας - γέφυρες ανάμεσα σε κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός με την αγροδιατροφή.

4. Στοχευμένη Κατάρτιση και πιστοποίηση ανέργων θεωρητικών σπουδών σε κλάδους αιχμής (22-29)
- Ωφελούμενοι: 3.000
- Προγραμματισμός: Τέλη 2018
- Η δράση έχει ως ομάδα στόχου ανέργους αποφοίτους σχολών θεωρητικής κατεύθυνσης έως 29 ετών.
- Δημιουργεί νέες επαγγελματικές διεξόδους σε άνεργους πτυχιούχους θεωρητικών αντικειμένων.  
- Ενδεικτικές ειδικότητες:
• διαχείριση κοινωνικών δικτύων,
• marketing πολιτιστικών οργανισμών,
• διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών,
• συμβουλευτική τρίτης ηλικίας,
• αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών.

5. Πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας «υψηλού γνωσιακού περιεχομένου» σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας
- Ωφελούμενοι: 10.000
- Προϋπολογισμός: 112.000.000€
- Προγραμματισμός: Οκτώβριος 2018

 Σκοπός του προγράμματος θα είναι η επιδότηση θέσεων πλήρους απασχόλησης, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) αλλά και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας σύμφωνα με τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό.

Η κατεύθυνση των άνεργων αποφοίτων υψηλής κατάρτισης στους κλάδους αιχμής έχει ως στόχο την αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητα των επιχειρήσεων και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που θα έχει αυτή στην ανάπτυξη αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία.
  Η επιδότηση θα είναι 12μήνη και θα καλύπτει μέχρι το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και διαμορφώνεται:  
• έως 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου (μισθός 1600  ευρώ)
• έως 700 για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου (μισθός 1400  ευρώ)
• έως 600 ευρώ για κατόχους πτυχίου (μισθός 1200  ευρώ)

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti