Επικρατούν οι Έλληνες τουρίστες στην Πελοπόννησο

Η Μονεμβασιά κρατάει τα σκήπτρα των προορισμών στη Λακωνία

Πέμπτη, 18 Οκτώβριος 2018 08:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επικρατούν οι Έλληνες τουρίστες στην Πελοπόννησο

Αυξήθηκε φέτος η διαφορά μεταξύ αεροπορικών και οδικών αφίξεων στην Ελλάδα, με αντίστοιχο αντίκτυπο στη μέση κατά κεφαλή δαπάνη του ξένου τουρίστα στη χώρα μας. Ειδικότερα, οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα αεροπορικώς (κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη και από πιο μακρινούς προορισμούς) ξοδεύουν περισσότερα από αυτούς που έρχονται οδικώς και προέρχονται από τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τον Αύγουστο του 2018 υπήρξε αύξηση των αεροπορικών αφίξεων και μείωση των οδικών έναντι του Αυγούστου 2017, με την ίδια εικόνα να διαμορφώνεται και σε επίπεδο πρώτου οκταμήνου του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 8,3%, με μεγαλύτερη άνοδο στην Αθήνα (+14,3%) και μικρότερη στα περιφερειακά αεροδρόμια (+6,8%). Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018, καταγράφηκαν 15,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 13,4%. Τα περιφερειακά αεροδρόμια στο οκτάμηνο παρουσίασαν αύξηση κατά 11,2% (ή αλλιώς επιπλέον 1,1 εκατ. επιβάτες), ενώ η Αθήνα παρουσίασε ένα +20,3% (με επιπλέον 667 χιλ. επιβάτες) συγκριτικά με πέρυσι.

Όσον αφορά τις διεθνείς οδικές αφίξεις, μειώθηκαν κατά 8,6% για τον μήνα Αύγουστο και ως αποτέλεσμα παρατηρείται μικρή μείωση 1,3% από την αρχή του έτους. Σε απόλυτους αριθμούς, οι συνολικές αφίξεις ήταν 8,9 εκατομμύρια στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, ήτοι 117 χιλ. λιγότερες αφίξεις συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η εικόνα στην Πελοπόννησο
Στην Πελοπόννησο, βάσει των στοιχείων του ΣΕΤΕ, ο εσωτερικός τουρισμός είναι αυτός που επικρατεί έναντι του διεθνούς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι  κανένας προορισμός της Πελοποννήσου δεν βρίσκεται στην πρώτη 30άδα των προτιμήσεων της γερμανικής, της βρετανικής και της ιταλικής αγοράς.

Η Καλαμάτα είναι η πόλη που διατηρεί τα πρωτεία, καθώς κατετάγη στην 6η θέση του πίνακα με τους προορισμούς που προτιμούν οι Έλληνες ταξιδιώτες. Το Ναύπλιο βρίσκεται στην 8η, τα Τρίκαλα Κορινθίας στη 10η, η Πάτρα στη 16η, τα Καλάβρυτα στην 20η ενώ από λακωνικής πλευράς, η Μονεμβασιά είναι η πιο δημοφιλής περιοχή, καταλαμβάνοντας την 22η θέση σε επίπεδο χώρας. Σε υψηλές θέσεις στη σχετική λίστα με τις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών βρίσκονται η Σκιάθος, η Πάργα, τα Χανιά, η Νάξος και η Σκόπελος.

Οι εισπράξεις ανά περιφέρεια
Εξάλλου, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία στην εγχώρια ταξιδιωτική αγορά μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας, όπως προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Η κυριαρχία των πέντε περιφερειών (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά) σε επίπεδο εισπράξεων, παραμένει αδιαμφισβήτητη, όμως η «ψαλίδα» φαίνεται ότι κλείνει.

Νότιο Αιγαίο και Κρήτη έλαβαν τα δύο μεγαλύτερα μερίδια της συνολικής «πίτας» των εισπράξεων του πρώτου εξαμήνου, αποσπώντας 1,17 δισ. ευρώ (Νότιο Αιγαίο) και 1 δισ. ευρώ (Κρήτη), αντίστοιχα. Η Αττική είχε 876,1 εκατ. ευρώ εισπράξεις στο ίδιο διάστημα, ενώ ακολουθούν Κεντρική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά με 551,7 εκατ. ευρώ και 464,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Στην 6η θέση της λίστας βρίσκεται η Πελοπόννησος που κατέγραψε έσοδα 124,6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο. Σε κοντινή απόσταση είναι η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με 111,4 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν η Ήπειρος με έσοδα 74,1 εκατ. ευρώ, η Θεσσαλία (69,6 εκατ.) και Δυτική Ελλάδα (64,3 εκατ.).

Πάντως, τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων κατέγραψαν η Δυτική Ελλάδα (55,5%), η Ήπειρος (36,7%), η Πελοπόννησος και η Δυτική Μακεδονία (33,4%) και η Στερεά Ελλάδα (30,7%).

Αύξηση των αεροπορικών αφίξεων
στην Πελοπόννησο αλλά…
Αισθητή είναι η αύξηση 12,8% των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια της Καλαμάτας και του Αράξου, όμως η σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας φανερώνει ένα σημαντικό χάσμα. Σε απόλυτους αριθμούς, το πρώτο οκτάμηνο του 2018 αφίχθησαν 166.162 επισκέπτες στα αεροδρόμια της Πελοποννήσου, την ίδια στιγμή που στην Κρήτη ο ίδιος αριθμός άγγιξε τους 3,3 εκ. επισκέπτες, στα Δωδεκάνησα του 2,6 εκ., στα νησιά του Ιονίου τους 2,3 εκ. ευρώ και στις Κυκλάδες τους 736.680 επισκέπτες.

Με πληροφορίες από newmoney.gr, euro2day.gr, eleftheriaonline.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti