Μαζικό «μπλόκο» στην απομάκρυνση των σχολών της Σπάρτης! (ΦΩΤΟ)

Απαιτούν απόρριψη του πορίσματος που επιφέρει τέλος σε Νοσηλευτική και ΤΕΙ - Αγώνας για να παραμείνει «ζωντανό» το όραμα της Μαρ. Γιαννάκου - Τι ειπώθηκε σε σύσκεψη στο Διοικητήριο

Παρασκευή, 30 Νοέμβριος 2018 18:51 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μαζικό «μπλόκο» στην απομάκρυνση των σχολών της Σπάρτης! (ΦΩΤΟ)

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη μετακίνηση του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου (αλλά και του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ) από τη Σπάρτη στην Τρίπολη, έτσι όπως προτείνεται στο πόρισμα της Επιτροπής Γαβρόγλου, εμφανίζονται οι φορείς της Λακωνίας. Ο βασικός λόγος που επικαλούνται όσοι είναι υπέρμαχοι απομάκρυνσης της Νοσηλευτικής από τη Σπάρτη είναι ότι το Νοσοκομείο της πόλης δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές ώστε να εξυπηρετήσει την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών. Εναλλακτικά, προτείνουν την παραμονή του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού και τη δημιουργία νέου πανεπιστημιακού τμήματος Φυσικοθεραπείας. Την ίδια στιγμή, Καλαμάτα και Τρίπολη ενισχύονται με εννέα και επτά πανεπιστημιακά τμήματα, αντίστοιχα.

Σε σύσκεψη που συγκάλεσε η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδ. Τζανετέα, την Παρασκευή 30/11 στο Διοικητήριο, διαπιστώθηκε η συστράτευση, κινητοποίηση και εγρήγορση των εκπροσώπων του νομού, ώστε η Σπάρτη να διατηρήσει τα ακαδημαϊκά κεκτημένα 13 ετών, όταν η τότε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων -η Λάκαινα κ. Μαριέττα Γιαννάκου-  αποφάσιζε την ίδρυση του Τμήματος Νοσηλευτικής στη Σπάρτη, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 25 Οκτωβρίου 2005.

Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, οι βουλευτές Λακωνίας κκ Αθανάσιος Δαβάκης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Στρατηγάκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης κ. Σπύρος Μοιράγιας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων του νομού. Βαρυσήμαντη παρέμβαση -μέσω επιστολής- έκανε και η κ. Μαριέττα Γιαννάκου.

Όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης, Αδ. Τζανετέα, «ενώ οι άλλες πόλεις κερδίζουν πανεπιστημιακά τμήματα, η Σπάρτη χάνει και μάλιστα τα αποκαλούμενα “φιλέτα”. Επειδή έχουμε αγωνιστεί γι’ αυτά και άνθρωποι έχουν “ματώσει”, πρέπει να οργανώσουμε την αντίστασή μας. Δεν θεωρούμε ότι το Νοσοκομείο Σπάρτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Νοσηλευτικής» είπε και πρόσθεσε ότι «η πλειοψηφία των φοιτητών επιθυμούν την παραμονή του τμήματος στη Σπάρτη, είναι ξεκάθαρο αυτό. Στο χέρι μας είναι να μπλοκάρουμε τη μετακίνηση».

Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ. Ευστάθιος, αν και τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας για διατήρηση των ακαδημαϊκών τμημάτων στη Σπάρτη, εμφανίστηκε αρνητικός σε ακραίες ενέργειες: «Μην ψάχνουμε τους υπεύθυνους σε πρόσωπα που δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει. Πώς να γνωρίζει ο υπουργός Παιδείας τι γίνεται στην Πελοπόννησο;  Πρέπει να μιλήσουμε με τους εισηγητές του πορίσματος και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη σκέψη τους» ανέφερε ο κ. Ευστάθιος και πρόσθεσε: «Ο ομογενής Ευστάθιος Βαλιώτης έχει συμφέρον να ενδιαφέρεται για το μέλλον των σχολών, καθώς είναι ο δωρητής του ΤΕΙ. Όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε να μην απαξιωθεί η προσφορά των ομογενών για να συνεχίσουν να προσφέρουν στο μέλλον. Αν κάποιοι θυσιάζουν τον τόπο μας, εμείς δεν πρέπει να είμαστε εχθροί τους, αλλά στοργικοί ακροατές και συνομιλητές τους. Δεν πρέπει να τραβήξουμε το θέμα στα άκρα. Πάντως, είναι κρίμα ένας νομός με τέτοια ιστορία να απογυμνωθεί στον τομέα της Παιδείας».

Ο βουλευτής, Θ. Δαβάκης, επεσήμανε ότι «το πόρισμα αποτελεί μια δυσάρεστη εξέλιξη. Πριν από 10 ημέρες, ο υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε ερώτησή μου στη Βουλή, γνωστοποίησε ότι έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα ληφθεί υπόψη το πόρισμα, αλλά δεν έχουν παρθεί τελικές αποφάσεις. Χρειάζεται ψυχραιμία και συστράτευση. Δεν θα δεχθούμε καμία απόφαση χωρίς να έχουμε συμμετοχή και εμείς σε αυτή. Κάποιοι σκέφτονται κατά το δοκούν και βάσει των συμφερόντων τους» παρατήρησε και συμπλήρωσε ότι «όπως είπε και ο υπουργός μπορεί να γίνεται μετακίνηση των φοιτητών στην Τρίπολη, ώστε να παρακολουθούν την κλινική εκπαίδευση εκεί (κατά το 3ο-4ο έτος που χρειάζεται κλινική) μέχρι να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα».

Ο βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λ. Γρηγοράκος, τόνισε ότι «πρέπει συναινετικά να διεκδικήσουμε ένα δίκαιο αίτημά μας. Οι πολιτικές ηγεσίες παίρνουν αποφάσεις, αλλά μετά υπάρχουν και οι συνέπειες. Δεν θέλω να μετακινηθεί η σχολή στην Τρίπολη. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να παραμείνει στη Σπάρτη. Κοσμεί το Πανεπιστήμιο και έχουν βάλει “πλάτη” πολλοί για να ιδρυθεί στην περιοχή μας».

Ο δήμαρχος Σπάρτης, Ευ. Βαλιώτης, είπε ότι πρόκειται για μια «κομβική σύσκεψη που διεκδικεί τα αυτονόητα. Να μην μεταφερθεί ούτε η Νοσηλευτική, ούτε το τμήμα του ΤΕΙ. Όσα αναφέρονται στο πόρισμα είναι προφάσεις. Πρόκειται για προειλημμένες αποφάσεις» τόνισε και πρόσθεσε ότι «η Σπάρτη έχει δημόσια κτίρια για τη στέγαση των σχολών, ενώ σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου πληρώνουν ενοίκια». Ο κ. Βαλιώτης γνωστοποίησε ότι ο διοικητής του Νοσοκομείου Σπάρτης, κ. Σωτήρης Μπότσιος, έχει καταθέσει τις προτάσεις του για την αναβάθμιση του νοσοκομείου της λακωνικής πρωτεύουσας, ενώ κατέληξε, ξεκαθαρίζοντας: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην απομάκρυνση των σχολών, ενώ αντίθετα διεκδικούμε και νέες. Δεν κάνουμε διαπραγμάτευση σε αυτό…»

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, Σωτ. Μπότσιος, τόνισε ότι η λειτουργία του Τμήματος Νοσηλευτικής στη Σπάρτη είναι συνυφασμένη με τις υπηρεσίες που παρέχει το Νοσοκομείο Σπάρτης, αναφέροντας ότι «η τοπική κοινωνία έπρεπε να έχει κινητοποιηθεί εδώ και χρόνια και να διεκδικήσει αναβάθμιση του νοσοκομείου, το οποίο δεν έχει μονάδα εντατικής θεραπείας, ψυχιατρική κλινική και τμήμα για νεογνά. Με “όχημα” τη Νοσηλευτική θυμηθείτε τις ευθύνες σας και συστρατευθείτε για το νοσοκομείο. Η Λακωνία χρειάζεται ένα νέο, σύγχρονο νοσοκομείο και αυτό μπορεί να δημιουργηθεί στον χώρο του ΚΕΕΜ»

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Ηλ. Στρατηγάκος, σημείωσε ότι «σχολείο και σχολή που ανοίγει, δεν κλείνει. Εκτός αν δεν έχει σπουδαστές. Πουθενά στην Ελλάδα δεν έχει γίνει μεταφορά σχολής. Πρόκειται για αφερέγγυες και πρόχειρες προτάσεις. Θέλουν να μεταφέρουν τη Νοσηλευτική στην Τρίπολη, τη στιγμή που οι εκεί εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν ούτε την απαιτούμενη πρόσβαση. Ο δρόμος για το ίδρυμα βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως…»

Ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος και ιατρός, Νίκος Καλογεράκος, τόνισε ότι: «Βεβαίως το Νοσοκομείο Σπάρτης χρειάζεται αναβάθμιση. Αλλά όλοι αυτοί οι πανεπιστημιακοί που προτείνουν τη μεταφορά της Νοσηλευτικής δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στο νοσοκομείο. Οπότε πώς ξέρουν τις συνθήκες που επικρατούν;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται λύση σε πολιτικό επίπεδο, αλλά αποτελεί και μια ευκαιρία να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση του νοσοκομείου».

Ο πρόεδρος των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ, Γιάννης Ανωμερίτης, τάχθηκε υπέρ του Νόμου Γαβρόγλου για την πανεπιστημιοποίηση των σχολών, ενώ για το μέλλον των σχολών της Σπάρτης, είπε ότι «από συζητήσεις με σπουδαστές, έχουμε αποφασίσει ότι πρόκειται περί λεπτού ζητήματος. Για να παραμείνουν οι σχολές στη Σπάρτη απαιτείται μέριμνα. Τα ζητήματα που έχουμε θέσει κατά καιρούς, όπως αυτό της φοιτητικής εστίας, έχουν παραμείνει στο τραπέζι…»

«Καλούμε την κυβέρνηση και τον Υπουργό
να απορρίψουν την πρόταση της Επιτροπής»
Όλοι οι παρόντες συμφώνησαν και ενέκριναν το παρακάτω κείμενο:

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την πρόταση της Επιτροπής Γαβρόγλου που αφορά τη Νοσηλευτική Σχολή και το ΤΕΙ Σπάρτης.

Σύσσωμη η Λακωνία και οι εκπρόσωποι της σε όλους τους βαθμούς είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την ύπαρξη και την επέκταση των τμημάτων του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ στη Σπάρτη.

Καλούμε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Παιδείας να απορρίψουν την πρόταση της Επιτροπής, η οποία είναι αίολη και στερείται επιχειρημάτων.

Ζητούμε άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. Στη συνέχεια θα επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας.»

Οργισμένη επιστολή
Πατσιλίβα σε Αραχωβίτη
Εξάλλου, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας κ. Θέμης Πατσιλίβας, εκφράζει την αντίθεση και τη δυσαρέσκειά του για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Νοσηλευτικής.

Η επιστολή του κ. Πατσιλίβα έχει ως εξής:

«Προς τον Λάκωνα υπουργό 

Πατριώτη, φίλε και συναγωνιστή χαίρε. Η συνεχιζόμενη διαρροή πληροφοριών, περί μετακίνησης της Πανεπιστημιακής σχολής της Νοσηλευτικής, από την πόλη μας Σπάρτη, στην Τρίπολη, με το αιτιολογικό της πλημμελούς οργάνωσης των κλινικών του Νοσοκομείου Σπάρτης που οδηγεί τους προσερχόμενους σ’ αυτό φοιτητές σε ελλιπή κλινική εκπαίδευση με βρίσκει σοβαρά ενοχλημένο για τους εξής λόγους.

Η ανεπάρκεια της κλινικής εκπαίδευσης διεγνώσθη το 2018;

Η απόφαση της από 10/ετίας κεντρικής εξουσίας για εξακτίνωση των σχολών της 3/βάθμιας εκπαίδευσης πάρθηκε άκριτα και χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας;

Η λειτουργία των σχολών αυτών, εκτός απ’ τον καθαρώς εκπαιδευτικό και μαθησιακό στόχο, δεν στοχεύει στον τοπικό κοινωνικό μετασχηματισμό, στη μετάγγιση πολύ-πολιτισμικών ιδεών και δράσεων, στον εμπλουτισμό της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, στην ισορροπία της κοινωνικής συνοχής, στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και στην εν γένει προαγωγή της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της ακριτικής μας περιοχής;

Επειδή διαθέτω την προσωπική πείρα, βεβαιώνω πως η γνώση, η δεξιότητα, η αξιοσύνη, η επάρκεια, αποκτώνται από την απεριόριστη αγάπη της θεωρητικής μελέτης πάνω στον έντυπο, ηλεκτρονικό και προφορικό από έδρας λόγο των  δασκάλων και πάνω στη διαχείριση των ασθενών με φιλότιμους κλινικούς δασκάλους.

Η επαρκής κλινική εμπειρία δεν επέρνετο, ούτε θα παρθεί (είτε στο νοσοκομείο Σπάρτης, είτε σε νοσοκομείο Αθηνών), από ολιγόχρονη και «ανεύθυνη» παρουσία των φοιτητών στην κλινική πράξη.

Όποιος θέλει ν’ αποκτήσει ικανή εμπειρία στην κλινική πράξη, πρέπει να θητεύσει επί πολλά συνεχόμενα εικοσιτετράωρα κοντά σε μαχόμενους κλινικούς δασκάλους, μετά την απόκτηση του πτυχίου.

Η «Τουριστική» βόλτα των ολιγόχρονων φοιτητικών υποχρεώσεων, δεν προσέδωσε ούτε πρόκειται να προσδώσει τιμές επιστημονικής ολοκλήρωσης.    Άλλωστε, οι κλινικές του Νοσοκομείου Σπάρτης, δίνουν επί πολλά έτη εκπαίδευση ιατρικών ειδικοτήτων, με άριστα αποτελέσματα και δείχνουν αδυναμία εκπαίδευσης των φοιτητών της Νοσηλευτικής;

Που οφείλεται το όψιμο ενδιαφέρον των ολίγων πρωταγωνιστών αυτού του εν δυνάμει εγκλήματος για την πόλη της Σπάρτης;

Υπουργέ και πατριώτη Αραχωβίτη Σταύρο, επειδή το τρένο δεν έφτασε ποτέ στην Σπάρτη, το αεροπλάνο το ίδιο και μας έμεινε το «πλην Λακεδαιμονίων», επειδή πάνω από κάθε επιτροπή μελέτης, υπάρχει η πολιτιστική, νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, επειδή η απόφαση της Λάκαινας υπουργού Παιδείας ήταν δίκαιη και ωφέλιμη για την Σπάρτη για τους λόγους που εξετέθησαν πιο πάνω.

Ζητώ την άμεση και αποτελεσματική παρέμβασή σου στον υπουργό και πρωθυπουργό, για να ματαιώσουν την εγκληματική αυτή ενέργεια που κυοφορείται.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δεν διαψευσθεί η έρπουσα ύπουλη πληροφορία, με αναμφισβήτητη δήλωση του υπουργού παιδείας ή του πρωθυπουργού, εμείς που εστηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την παρουσία σας στην κυβέρνηση, θα σας καταγγείλουμε απερίφραστα, πως προδώσατε τις τελευταίες μας προσδοκίες. Η βελτίωση της λειτουργίας του Νοσοκομείου πρέπει να είναι το ζητούμενο για νοσηλευτικούς και εκπαιδευτικούς λόγους. Οι Σπαρτιάτες, δεν θα σταυρώσουμε τα χέρια. Οι συλλογικοί φορείς το ίδιο.

Από τη θέση του δημοτικού συμβούλου με τους συναδέλφους μου, θα σας επιφυλάξουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Με πολύ οργή και πόνο
Πατσιλίβας Θέμης
Δημοτικός Σύμβουλος Σπάρτης»

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα