Ολοταχώς για Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών το ΓΕΛ Μολάων!

Η πρόκριση στον τοπικό διαγωνισμό της Λακωνίας - Η κατάταξη συμμετεχόντων σχολείων του νομού

Παρασκευή, 21 Δεκέμβριος 2018 13:10 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ολοταχώς για Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών το ΓΕΛ Μολάων!

O τοπικός προκριματικός Διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών E.U.S.O.-2019, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας.

O διαγωνισμός προκηρύσσεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τελικό στόχο την επιλογή δύο τριμελών ομάδων μαθητών Λυκείου από όλη την Ελλάδα, που θα συμμετάσχουν στην 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών- “EUSO - 2019”. Πρόκειται για πειραματικό διαγωνισμό, που αποσκοπεί στην προώθηση της  εργαστηριακής και βιωματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών και την εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.

Ο τοπικός διαγωνισμός στη Σπάρτη διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας. Για  την επιλογή των θεμάτων, την κατασκευή και προετοιμασία των απαιτούμενων πειραματικών διατάξεων και την αξιολόγηση των μαθητικών ομάδων, συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί: Κλεοπάτρα Μανουσάκη, Φυσικός, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Αργολίδας και Ελένη Παλούμπα, Χημικός, Υπεύθυνη Ε.ΚΦ.Ε. Λακωνίας. Στη διαμόρφωση των θεμάτων της Βιολογίας, η συνεισφορά  του Δημητρίου Κελεφιώτη, Βιολόγου, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πελοποννήσου ήταν πολύτιμη, ενώ στην τελική τους διαμόρφωση για τον νομό Λακωνίας συμμετείχε η  Μαρία Χονδρού, Βιολόγος του 3ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης. Στην επιτήρηση και αξιολόγηση του διδακτικού αντικειμένου της Χημείας καθώς και στην τελική διαμόρφωση των θεμάτων για τον νομό Λακωνίας, συμμετείχε η Σταματική Μηλιάκου, Χημικός, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας. Στην επιτήρηση και διόρθωση  του διδακτικού αντικειμένου της Φυσικής, συνεργάστηκαν η Γεωργία Λαμπράκου, Φυσικός, Διευθύντρια του ΕΠΑ.Λ. Μολάων και η Ανθή Σαράντη, Φυσικός του Γυμνασίου Γερακίου.
Οι εκπαιδευτικοί: Παναγιώτης  Καραστατήρης (ΓΕ.Λ. Μολάων), Άγγελος Σιμηστήρας, Ναταλία Νικοδήμου, Παύλος Κούζουνας (ΓΕ.Λ. Γυθείου), Γεωργία Ανδριοπούλου, Αριστομένης Καναβάρος (2ο ΓΕ.Λ. Σπάρτης), Ιωάννα Μπούτσαλη, Ευαγγελία  Στρατάκου (ΓΕ.Λ. Σκάλας), Ασημίνα Μπουτσικάκη και Παντελής Αθανασόπουλος (ΓΕ.Λ. Αρεόπολης),  προετοίμασαν και συνόδευσαν τις τριμελείς μαθητικές ομάδες που εκπροσώπησαν τα σχολεία τους.

Το πνεύμα συνεργασίας, η ευγενής άμιλλα, η άψογη συμπεριφορά, η επιμελέστατη τήρηση των κανόνων και  η χαρά της συμμετοχής σε αυτόν τον διαγωνισμό, όπου είναι απολύτως βέβαιο ότι όλοι κερδίζουν, αξίζει να υπογραμμιστούν και αυτή τη φορά. Επιπλέον, οι αξιοσημείωτα υψηλές εργαστηριακές και θεωρητικές επιδόσεις των μαθητών και μαθητριών, τιμούν ιδιαίτερα τους ίδιους και αποτελούν αδιάψευστο αποτύπωμα του ευσυνείδητου έργου των εκπαιδευτικών τους.

Με επίκεντρο την ανεκτίμητη αξία του ελαιόλαδου στη διατροφή και την διαχρονική σύνδεσή του με εκδηλώσεις της  καθημερινής ζωής και τον βιοπορισμό στον τόπο μας, οι μαθητές και μαθήτριες, στον φετινό διαγωνισμό, ασχολήθηκαν με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του ελαιόκαρπου και του ελαιόλαδου. Έτσι, στη Χημεία, με υπολογισμό της πυκνότητας, εκτίμηση της ακορεστότητας και παρατήρηση της φθορίζουσας χλωροφύλλης, με ιδιαίτερη δεξιότητα και επιστημονική τεκμηρίωση μπόρεσαν να «αποκαλύψουν» μια απόπειρα νοθείας ελαιολάδου με χαμηλής ποιότητας φυτικό έλαιο και τεχνητή χρώση!  Στη Φυσική, βασίστηκαν στην αρχή του Αρχιμήδη και τη συνθήκη πλεύσης και, αξιοποιώντας τις πειραματικές μετρήσεις που πήραν, υπολόγισαν, χωρίς ζυγό, τη μάζα τυχαίων υλικών σωμάτων και την πυκνότητα άγνωστου υγρού (που θα μπορούσε να είναι ελαιόλαδο). Στη Βιολογία, πήραν εγκάρσιες τομές τρυφερών βλαστών ελαιόδεντρου, τις παρατήρησαν στο μικροσκόπιο και τις αποτύπωσαν σχηματικά, ενώ συνέχισαν με μικροσκοπική παρατήρηση των φύλλων της ελιάς και της επιδερμίδας του ελαιόκαρπου, υπολογίζοντας με σημαντική ακρίβεια τα πραγματικά μεγέθη των επιδερμικών κυττάρων.

Η κατάταξη των συμμετεχόντων, έχει ως εξής:
- Στην 1η θέση διακρίθηκε η ομάδα του Γενικού Λυκείου Μολάων, αποτελούμενη από τους μαθητές Δημήτριο Ανεσίδη, Δημήτριο Ευγαγγελάκο και Πέτρο Καρούνη. Τη 2η θέση -με ελάχιστη βαθμολογική διαφορά από την 1η- κατέλαβε η ομάδα του 2ου  Γενικού Λυκείου Σπάρτης. Την 3η θέση κατέλαβε η ομάδα του Γενικού Λυκείου Σκάλας, με -επίσης ελάχιστη διαφορά- στην 4η θέση βρέθηκε η ομάδα του Γενικού Λυκείου Μονεμβασιάς και στην 5η θέση η ομάδα του Γενικού Λυκείου Γυθείου.

Η προκριθείσα ομάδα, θα διαγωνιστεί στη 2η  -πανελλήνια- φάση του διαγωνισμού για την EUSO, στις 26 Ιανουαρίου 2019, στην Αθήνα.  Στη φάση αυτή θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

Επίσης στις 26 Ιανουαρίου 2019,  στις Σέρρες, θα διαγωνιστούν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ιονίων νήσων.

Από κάθε τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στην 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών - EUSO 2019, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Αλμάδα της Πορτογαλίας, από 4 ως 11 Μαΐου 2019.

Τα φετινά πειράματα των τοπικών διαγωνισμών στην Αργολίδα και τη Λακωνία, για μία ακόμη φορά αποκάλυψαν συναρπαστικές πτυχές των Φυσικών Επιστημών και σημαντικές εφαρμογές τους στην καθημερινή ζωή και κατέδειξαν, για πολλοστή φορά, την αξία της πειραματικής, βιωματικής και συνεργατικής διδασκαλίας στο σύγχρονο σχολείο.  Αφιερώνονται στα παιδιά που μοιράστηκαν αυτή την μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία, με την ευχή να είναι πάντα το ίδιο προσεκτικά, συνεπή και υπεύθυνα, δημιουργώντας ιδέες και θεμελιώνοντας ελπίδες για το μέλλον του τόπου μας. Ιδιαίτερα στην ομάδα του Γενικού Λυκείου Μολάων, ευχόμαστε, στα βήματα των μαθητών του ίδιου σχολείου που πρώτευσαν το 2014,  να κατακτήσει και πάλι την πρωτιά στον Πανελλήνιο και να συνεχίσει νικήτρια στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό!

Ελένη  Γ. Παλούμπα
MSc Χημικός
Υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Λακωνίας


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα