Φοβούνται συρρίκνωση του Γυμνασίου-Λυκείου Γερακίου

Διαμαρτύρονται για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές οι Σύλλογοι Γονέων

Σάββατο, 22 Δεκέμβριος 2018 09:16 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Φοβούνται συρρίκνωση του Γυμνασίου-Λυκείου Γερακίου

Έντονα δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του «Πουλημενάκειου» Γυμνασίου και Λυκείου Γερακίου μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εγκρίνει επιλεκτικά και «κατ' εξαίρεση», την μετεγγραφή τριών μαθητών της α΄  τάξης του Γυμνασίου Γερακίου προς το Γυμνάσιο Μολάων. Σύμφωνα με τους συλλόγους, «η διεύθυνση του σχολείου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, τηρώντας υποδειγματικά το νόμο, δεν επέτρεψαν τις μετεγγραφές», ωστόσο τελικά εγκρίθηκαν (σσ οι μετεγγραφές) μετά από «άνωθεν παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας».

Όπως τονίζουν μέλη του συλλόγου σε ψήφισμα-διαμαρτυρία «αποφάσεις σαν τις παραπάνω, και παρόμοιες ενέργειες, θα έχουν σαν αποτέλεσμα, να μικραίνουν ή να κλείνουν τα μικρά σχολεία και νά μεγαλώνουν τα μεγαλύτερα…».

Αναλυτικά, το ψήφισμα διαμαρτυρίας, με αποδέκτη το Υπουργείο Παιδείας, έχει ως εξής:

«Μετά από έκτακτη κοινή συνεδρίαση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Γερακίου, αποφασίστηκε να εκδώσουμε το παρόν ψήφισμα:

Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας και ταυτόχρονα την έκπληξη μας για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εγκρίνει επιλεκτικά και “κατ' εξαίρεση” την μετεγγραφή τριών μαθητών της Α' τάξης του Γυμνασίου Γερακίου (Δήμου Ευρώτα), που προέρχονται από τον Αγιο Δημήτριο (επίσης Δήμου Ευρώτα), προς το Γυμνάσιο Μολάων (Δήμου Μονεμβασίας). Η απόφαση αυτή έχει άμεσες αλλά και μακροχρόνιες συνέπειες, καθώς αποδυναμώνει τα σχολεία μας και ανοίγει το δρόμο να καταργούνται κεντρικές αποφάσεις, όπως η χωροταξική κατανομή. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με τη νέα χωροταξική κατανομή της ΔΔΕ Λακωνίας οι μαθητές που προέρχονται από τον Άγιο Δημήτριο εγγράφονται υποχρεωτικά στο Γυμνάσιο Γερακίου, που είναι το κοντινότερο σχολείο, ανήκει στον ίδιο Δήμο και γι'αυτό τους παρέχεται δωρεάν μεταφορά. Με την εφαρμογή αυτής της κατανομής, τα σχολεία μας τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί σημαντικά σε μαθητικό δυναμικό, με πολύ θετικό αντίκτυπο στην όλη λειτουργία τους.
Δυστυχώς όμως, μερικές φορές, είτε επειδή επικρατεί σε ορισμένους μια αντίληψη και επιθυμία συγκεντρωτισμού, είτε επειδή υποκινούνται από άλλα συμφέροντα, η υφιστάμενη κινδυνεύει να ανατραπεί. Αποφάσεις σαν τις παραπάνω, και παρόμοιες ενέργειες, θα έχουν σαν αποτέλεσμα, να μικραίνουν ή να κλείνουν τα μικρά σχολεία και νά μεγαλώνουν τα μεγαλύτερα..!

Αποτέλεσμα αυτών, είναι να ζητούνται μετεγγραφές, οι οποίες όμως σύμφωνα με το νόμο, επιτρέπονται μόνο σε περίπτωση αλλαγής μόνιμης κατοικίας του μαθητή. Η Διεύθυνση του σχολείου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, φέτος, τηρώντας υποδειγματικά το νόμο, δεν επέτρεψαν τις μετεγγραφές αυτές. Η «άνωθεν» παρέμβαση του Υπουργείου, να τις εγκρίνει επιλεκτικά και «κατ' εξαίρεση», δείχνει αδικία και άνιση μεταχείριση, αποθαρρύνει και απογοητεύει όσους κάνουν σωστά το καθήκον τους, και εξοργίζει την τοπική κοινωνία, αφού την αποδυναμώνει. Το ίδιο το Υπουργείο εμφανίζεται αυτοαναιρούμενο, καθώς καταστρατηγεί δικούς του νόμους και αποφάσεις, ενώ εύλογα δίνει την εντύπωση ότι εξυπηρετεί άλλους σκοπούς και συμφέροντα «τρίτων».

Το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Γερακίου, λειτουργούν υποδειγματικά, και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από σχολεία των αστικών κέντρων, ούτε από άποψη κτηριακών υποδομών και τεχνολογικού εξοπλισμού, ούτε από άποψη επιστημονικού και διδακτικού προσωπικού και εύρυθμης λειτουργίας. Εκτός των άλλων, το Γυμνάσιο Γερακίου ήταν το πρώτο σχολείο στην περιφέρεια που εκπόνησε διετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, και βραβεύτηκε γι'αυτό. Το Λύκειο Γερακίου έχει συμμετοχές με αξιώσεις στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, ενώ οι επιτυχίες των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι κάθε χρόνο πολλές και αξιόλογες. Η συνεργασία του σχολείου (διεύθυνσης και εκπαιδευτικών) με τους γονείς, το Δήμο και την τοπική κοινωνία είναι άριστη. Η παρουσία και λειτουργία του «Πουλημενακείου Γυμνασίου - Λυκείου» Γερακίου, είναι κόσμημα για την περιοχή και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα μόρφωσης των παιδιών μας, διατήρησης ενός υψηλού μορφωτικού επιπέδου στον τόπο μας, αλλά και ανάπτυξης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, στηρίζουμε και θα στηρίζουμε με κάθε τρόπο τα σχολεία μας, ζητάμε να μην επαναληφθούν παρόμοιες ενέργειες. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση θα μας βρουν αντίθετους και θα συναντήσουν δυναμική και συλλογική αντίδραση».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα