Γιατί να έρθεις στο Γεράκι; (ΦΩΤΟ)

Μια ξενάγηση από τον Π. Χριστάκη

Τρίτη, 19 Φεβρουάριος 2019 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γιατί να έρθεις στο Γεράκι; (ΦΩΤΟ)

Υπάρχει λόγος να έρθεις στο Γεράκι; Η απάντηση είναι όχι γιατί δεν υπάρχει ένας λόγος αλλά πολλοί και αξίζει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου να επισκεφθείς αυτό το ημιορεινό και γεμάτο ιστορία χωριό της Λακωνίας.

Μεγάλωσα κα μένω στο Γεράκι, ένα χωριό περίπου 40 χλμ νοτιοανατολικά της Σπάρτης και σε υψόμετρο 300 μ. Ανήκει στον Δήμο Ευρώτα και σήμερα αριθμεί περίπου 1500 μόνιμους κατοίκους. Όταν κάποιος το επισκεφθεί, αμέσως θα μπει σε ένα διαφορετικό κλίμα, σε μια άλλη εποχή, ο νους του θα ταξιδέψει πολύ παλιά, σε άλλους χρόνους ανάλογα τη γωνιά του χωριού που περπατάει. Μπορεί κανείς να ξεκινήσει την περιήγησή του από την Ακρόπολη των Αρχαίων Γερονθρών, εκεί όπου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ευρήματα από τη νεολιθική εποχή και ο τόπος αυτός είχε κατοικηθεί πριν 6.000 χρόνια. Σύμφωνα με τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία στην Ακρόπολη των Γερονθρών, όπως ονομαζόταν τότε το Γεράκι υπήρχε ο ναός του θεού Απόλλωνα. Αυτός ο τόπος έχει ίχνη της εποχής του Χαλκού, της Μυκηναϊκής, των Δωρικών, των Κλασικών, των Ρωμαϊκών αλλά και Βυζαντινών χρόνων.

Στην αντίθετη πλευρά τώρα του χωριού, εκεί που ονομάζεται σήμερα «Κάτω Βρύση» υπάρχουν λείψανα του θεού Άρη αλλά και λείψανα παλαιοχριστιανικής εκκλησίας. Εκεί υπήρχε και η Αγορά των αρχαίων Ρωμαίων και απόδειξη αποτελεί το υδραγωγείο της εποχής αυτής αλλά και οι μαρμάρινες πλάκες με το διάταγμα του Διοκλητιανού, οι οποίες κοσμούν την θύρα του ιερού ναού του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου.

Είναι φανερό το βυζαντινό στοιχείο, με τους δεκάδες ναούς, οι οποίοι χρονολογούνται από το 12ο -15ο αιώνα μ.Χ. Αξίζει να μείνει κανείς στην αρχιτεκτονική αλλά και στη ζωγραφική των ναών αυτών και ιδιαίτερα του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου και της Ευαγγελίστριας. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η παραδοσιακή, πλακόστρωτη πλατεία με κτήρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής. Η βόλτα μας όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό βρίσκεται αγέρωχο και πλέον συντηρημένο και ανοιχτό προς το κοινό το μεσαιωνικό κάστρο.

Χρονολογείται τον 13ο αιώνα και ανήκε στο δεσποτάτο του Μυστρά. Αριθμεί 10 εκκλησίες, αρκετά κτήρια, εργαστήρια υφαντικής αλλά και δεξαμενές. Στο κέντρο και στο ψηλότερο σημείο του μεσαιωνικού οικισμού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου με το ιδιαίτερης γλυπτικής προσκυνητάρι και τα οικόσημα των Ιωαννιτών Ιπποτών. Από την κορυφή του λόφου, μπορεί κανείς να αγναντέψει τον Λακωνικό κάμπο και το μάτι του να φτάσει μέχρι την κορυφή του άρχοντα της Λακωνίας, Ταϋγέτου, αλλά και μέχρι τη θάλασσα.

Μετά από αυτή την εντυπωσιακή και γεμάτη εικόνες βόλτα είναι απαραίτητος ένας καφές στη πλατεία αλλά και η δοκιμή παραδοσιακών φαγητών όπως είναι η φάβα και οι γκόγκες (μακαρόνια).

Παναγιώτης Χριστάκης, φοιτητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Φωτογραφίες από το αρχείο του Χρήστου Μπαλαμπάνου και του Παναγιώτη Χριστάκη

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti