Η αποθέωση της Άνοιξης στη Μονεμβασιά

Μια περιδιάβαση στα στενά της καστροπολιτείας από τη Μ. Μπελεγρή

Παρασκευή, 19 Απρίλιος 2019 14:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η αποθέωση της Άνοιξης στη Μονεμβασιά

Η Καστροπολιτεία της Μονεμβασίας αποτελεί σταθερά τον πλέον αναγνωρίσιμο και ελκυστικό προορισμό της Νότιας Πελοποννήσου, έναν από τους σημαντικότερους της  Ελλάδας και της Μεσογείου  και φυσικά  έχει πρωτιά στους προορισμούς της Λακωνίας.

Η κάθε, μα η κάθε φορά που διαβαίνεις τη Πύλη του Κάστρου, είναι πρώτη φορά.  Αλλάζεις αιώνα και εποχή. Η πραγματικότητα δεν ξεχωρίζει απο  τους μύθους και τα παραμύθια. Η ιστορία  γίνεται παρόν που  συμβαίνει  μπροστά στα μάτια σου. Κι εσύ, μέρος και ήρωας της ιστορίας. Κι ακόμα, αφήνεις έξω απο την Πύλη, όχι μόνο το σημερινό αχταρμά και ακαλαισθησία,  αλλά και τις  έννοιες και τα προβλήματα. Λες και τα  παίρνει μαζί του  το αεράκι  που  διατρέχει τις στοές  και τις αψίδες. Και σ όλα αυτά τα ξεχωριστά, κάτι ακόμη πιο   μοναδικό συμβαίνει την άνοιξη, κάθε άνοιξη, στη  Μονεμβασία. Συμβαίνει  αυτή, καθ’ αυτή η Άνοιξη της Μονεμβασίας.  Μια άνοιξη που πρωτοεμφανίζεται το Γενάρη με τις ανεμώνες και τις άγριες βιολέτες, -τους μενεξέδες που ονομάτισαν κάποτε το ίδιο το Κάστρο -  και  εγκαθίσταται επιθετική τον Απρίλη, με τις κίτρινες και άσπρες μαργαρίτες να καταλαμβάνουν τα πάντα. Τα ερείπια και τα ξέφωτα της Κάτω και Πάνω Πόλης, τα μονοπάτια, τα σοκάκια, τους τοίχους, τα τείχη, τα βράχια, τις γωνιές, τις  χαραμάδες. Και  αυτό το άρωμα της Άνοιξης,  Μείγμα απο θάλασσα, πέτρα,  βιολέτες, μαργαρίτες και λιβάνι.   Μια χαραμάδα στο χρόνο η Καστρόπολη, τόσο μυστική και δελεαστική σαν κάθε  κρυμμένο θησαυρό...  Ήδη κι εφέτος το Κάστρο τελεί υπό κατάληψη από τους πάσης εθνικότητας και προέλευσης επιδρομείς  που το κατακλύζουν. Περισσότεροι απο κάθε άλλη χρονιά, από κάθε άλλη Άνοιξη. Στρατιές  επισκεπτών. Αναγνωριστική περαντζάδα στο κεντρικό δρόμο –Πύλη, πλατεία Ελκόμενου, ανατολική έπαλξη, Κάτω  Τάπια, Άγιος Νικόλαος, Χρυσαφίτισσα, Φάρος, Πάνω Πύλη, Αγία Σοφία, κινστέρνες. Και εξερεύνηση. Ανεβοκατεβαίνουν τις βόλτες και τα πέτρινα σκαλοπάτια, περνάνε τις στοές, ψάχνουν τα περάσματα, απλώνονται στη πλατεία της Χρυσαφίτισσας, ανεβαίνουν  στις επάλξεις,  κοιτούν  μέσα απο μισάκλειστα παράθυρα και πόρτες, περιπλανιώνται στο Μυρτώο, στέκονται στα πεζούλια και στις μάντρες, μπαίνουν, προσκυνούν και ανάβουν κεριά στις εκκλησιές, σε οποιοδήποτε Θεό  πιστεύουν  , κρατάνε  τη Μονεμβασία σε φωτογραφίες, απολαμβάνουν  κρασί Μαλβαζία, τοπικά  εδέσματα  και  γλυκά απο μύγδαλο...

Χιλιάδες επισκέπτες-επιδρομείς.  Με κάθε είδους κίνητρο, με κάθε ζητούμενο. Ιστορικοί  και μελετητές, αρχιτέκτονες,  ποιητές και συγγραφείς, ζωγράφοι, μουσικοί, εραστές του μεσαίωνα, σύγχρονοι εραστές, νεολαίοι που ξημερώνονται στις ταράτσες και στα μπαλκόνια και πολλοί πολύ ερωτευμένοι, ναι, δεν υπάρχει ομορφότερο σκηνικό για το γάμο τους. Έρωτας, πολύς, πολύς έρωτας γεννιέται και κυριαρχεί στη καστροπολιτεία.  

Η Άνοιξη της Μονεμβασίας κορυφώνεται  τη Μεγάλη εβδομάδα. Το Πάθος του Ιησού και τα πάθη των ανθρώπων, προϋποθέσεις άλλωστε για κάθε Ανάσταση, ηλεκτρίζουν και φορτίζουν ακόμα και τον αέρα  της αναπνοής. Για όσους προλάβουν να εισέλθουν  στην Πύλη των τειχών της μαγικής Πόλης, μοναδική οπτική, νοητική και αισθητική εμπειρία.

Η Μεγάλη στη Καστροπολιτεία είναι κυριολεκτικά Μεγάλη.  Το μέγεθος του μυστηρίου  που πλανιέται σε κάθε γωνιά της πόλης, γίνεται χειροπιαστό. Με το χρωστήρα του ηλίου που χάνεται πίσω απο το βράχο, τον ήχο της καμπάνας του Ελκόμενου, το άρωμα των λουλουδιών και του λιβανιού, τα κάθε είδους αρώματα,  μοσχοσάπουνα,  αρωματικά  βότανα  και λάδια, γαλλικά αρώματα και θαλασσινή αύρα... Και σκιές   παντού και συναπαντήματα.   

Ο Ρίτσος του Επιταφίου στην πρώτη αριστερή στροφή μετά την πύλη, οι Βυζαντινές αρχόντισσες και οι Βενετές δεσποσύνες ανεμίζουν τα μεταξωτά στο καλντερίμι, ο Ανδρόνικος των Χρυσόβουλων διακρίνεται πάνω στον θρόνο, δεξιά της εισόδου του Ελκόμενου,  αριστερά η  αυτοκράτειρα, στις βόλτες και στις στοές αντηχούν οπλές αλόγων και βαριά πατήματα στρατιωτών, στην Αγία Σοφία, στην κόγχη του Ιερού διακρίνεται ο Επίσκοπος, Βυζαντινοί  και Βενετοί στρατιώτες εναλλάσσονται στις επάλξεις, στα μαγαζιά. Έμποροι και τεχνίτες αλλάζουν εμπορεύματα και νομίσματα, μαυριδεροί τούρκοι  λοξοκοιτάνε πίσω απο μανταλωμένες πόρτες, ζευγάρια ανταλλάσσουν φιλιά και όρκους σε δροσερά δωμάτια και  βεράντες, πολλά-πολλά συναπαντήματα,  κόσμος πολύς, ιστορία πολλή, παραμύθι πολύ... Η καθημερινότητα πολύ μακριά... Έξω από τα τείχη.

Μαντώ Μπελεγρή


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti