Ο εναλλακτικός τουρισμός στη φύση αποτυπώθηκε στην «Alte Peloponnese»

Τατούλης: «Δημιουργούμε ένα φεστιβάλ δημιουργία νέων εσόδων»

Δευτέρα, 22 Απρίλιος 2019 14:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο εναλλακτικός τουρισμός στη φύση αποτυπώθηκε στην «Alte Peloponnese»

«Σημείο αναφοράς της προσπάθειας της Περιφέρειας να προσφέρει η Πελοπόννησος μια άλλη πρόταση στην παραγωγή, στην αξιοποίηση, στην προώθηση και στη διάθεση ενός νέου τουριστικού προϊόντος, ενός εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος» χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης την 1η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τουρισμού Ειδικών Ενδιαφερόντων «Alte Peloponnese», κατά την τελετή εγκαινίων που διεξήχθη την Παρασκευή 19/4 στην Καλαμάτα. Η έκθεση διήρκεσε από 19 έως 21 Απριλίου και έλαβε χώρα στον υπαίθριο χώρο μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Η έκθεση «Alte Peloponnese» είναι μια ιδέα και προσπάθεια η οποία παίρνει σάρκα και οστά με τη συνέργεια τοπικών φορέων και επιχειρήσεων και την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για πρώτη φορά, όλες οι επιχειρήσεις θεματικού τουρισμού της Πελοποννήσου (δραστηριότητες φύσης – outdoor activities) βρίσκονται σε μία έκθεση. Αναρρίχηση, ορειβασία, hiking, trekking, εταιρείες περιηγητικού τουρισμού, rafting, kite, wind surfing, mountain bike, go kart, αλεξίπτωτο πλαγιάς, paintball, ιππασία, sailing, ενοικίαση σκαφών αναψυχής, εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, πιστοποιημένα καταδυτικά κέντρα, σχολές καταδύσεων, εξοπλισμός υποβρύχιας δραστηριότητας, με τους συμμετέχοντες εκθέτες να ξεπερνούν τους 70.
 
Σύμπραξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου
με τα μεγαλύτερα Διεθνή Forum Τουρισμού
Με στρατηγική να εδραιωθεί ένα νέο προφίλ για την Πελοπόννησο στη διεθνή τουριστική αγορά, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε την ανάγκη σύζευξης μεταξύ του συμβατικού τουριστικού προϊόντος και του εναλλακτικού τουρισμού. «Συνεργαζόμαστε με το μεγαλύτερο οργανισμό της Ευρώπης και έναν από τους μεγαλύτερους του κόσμου, το Παγκόσμιο Φόρουμ της Λουκέρνης, ώστε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης στο τουριστικό προϊόν, απέναντι από την αντίληψη που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στον κόσμο. Κατευθυνόμαστε σε μια διαφορετική προσέγγιση, που θα θέτει την ενσωμάτωση του ανθρώπινου παράγοντα στο επίκεντρο της ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος. Ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναθέσει σε αυτό τον οργανισμό μια μελέτη προκειμένου να μας δώσει λύση σε αυτή την προοπτική. Παράλληλα έχουμε δημιουργήσει ένα πανίσχυρο λόμπι στην προώθηση αυτής της αντίληψης, το οποίο θα μας δώσει τις χρηματοδοτικές δυνατότητες προκειμένου να δώσουμε ώθηση στο νέο αυτό προϊόν που στήνουμε με όλους τους φορείς σε μια διαφορετική προοπτική από αυτή που υπήρχε μέχρι τώρα» δήλωσε ο Π. Τατούλης.
 
Cluster Εναλλακτικού Τουρισμού
Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη δημιουργήσει τρία cluster εναλλακτικού τουρισμού:

1. Το πρώτο cluster αφορά την ανάδειξη του αναρριχητικού τουρισμού. «Υπάρχει το Λεωνίδιο, το Κυπαρίσσι, μελετούμε ένα μεγάλο καινούργιο αναρριχητικό πάρκο στην περιοχή της Λακωνίας με την Αρκαδία, στον Άγιο Νικόλαο και υπάρχει ένα φυσικό πάρκο με ολοκληρωμένη τη μελέτη στην περιοχή των ορίων Αργολίδας – Αρκαδίας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

2. Το δεύτερο cluster είναι τα καταδυτικά πάρκα, ανέφερε ο κ. Τατούλης, όπου η πρώτη επίσημη αδειοδότηση του πρώτου επισκέψιμου καταδυτικού πάρκου δίνει μια εντελώς διαφορετική προϋπόθεση σε μια προώθηση ενός στοχευμένου τουριστικού προϊόντος, που απευθύνεται σε μια κρίσιμη μάζα Ευρωπαίων πολιτών στα 10 εκατομμύρια περίπου.

3. Το τρίτο cluster  είναι η δημιουργία των μονοπατιών, όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί τη δυνατότητα δημιουργίας του πιο σύγχρονου και μεγαλύτερου δικτύου μονοπατιών στην Ευρώπη, που θα ξεπερνούν στο τέλος του 2019 τα 1300 χιλιόμετρα οργανωμένων μονοπατιών, τα περισσότερα από τα οποία θα είναι πιστοποιημένα. «Το σημαντικότερο ωστόσο στοιχείο της δράσης μας αυτής δημιουργεί μια καινούργια οικονομία. Πάνω σε αυτή δημιουργούνται αρκετές νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, σύμφωνα με το μοντέλο των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., που θα δώσουν τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να οργανώσουν το δικό τους οικονομικό ενδιαφέρον.

Ο εναλλακτικός τουρισμός, είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση και στηρίζεται σε μια βασική αρχή, που είναι απέναντι στη λογική του μαζικού τουρισμού. Λαμβάνει υπόψιν του τη φέρουσα ικανότητα μιας περιοχής να αναπτύξει το τουριστικό προϊόν και θα πρέπει να θέτει ως βασική προϋπόθεση ότι οι συνέπειες του τουριστικού προϊόντος δεν θα δημιουργούν δυσμενείς εξελίξεις στην αντιμετώπισή τους από την Περιφέρεια και τις Δημοτικές αρχές.
 
«Δημιουργούμε ένα φεστιβάλ
προώθησης εναλλακτικού τουρισμού»
«Δε δημιουργούμε ένα απλό εκθεσιακό γεγονός, αλλά δημιουργούμε ένα φεστιβάλ προώθησης του εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος» τόνισε, τέλος, ο Π. Τατούλης συγχαίροντας τους ανθρώπους του εναλλακτικού τουρισμού κυρίως για το μεγάλο ενδιαφέρον και την πρωτοβουλία που πήραν.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti