Παιδεία και καλλιέργεια ψυχής στο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης

Άρχισαν οι εγγραφές - Τι αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου

Τρίτη, 14 Μάιος 2019 07:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παιδεία και καλλιέργεια ψυχής στο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης

Από τις 6 έως και τις 31 Μαΐου, το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης δέχεται αιτήσεις μαθητών/μαθητριών της Στ΄ τάξης των δημοτικών σχολείων της λακωνικής πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας, για την εισαγωγή τους στην Α΄ τάξη Γυμνασίου.

Τις αιτήσεις θα προμηθευτούν οι γονείς-κηδεμόνες από  το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης ή την ιστοσελίδα του σχολείου (http://gym-mous-spart.lak.sch.gr )

Για τη φοίτηση στο σχολείο δεν είναι απαραίτητες οι μουσικές γνώσεις. Πρέπει, όμως, ο υποψήφιος μαθητής να αγαπά πραγματικά τη μουσική. Στις εισαγωγικές εξετάσεις, που διενεργούνται από ειδική επιτροπή (από Τετάρτη 19 Ιουνίου έως 24 Ιουνίου), αξιολογείται η μουσική αίσθηση και αντίληψη του κάθε υποψηφίου, καθώς και οι μουσικές δεξιότητες. Τα θέματα στα οποία αξιολογούνται οι υποψήφιοι  μαθητές για την εγγραφή τους στην Α΄ τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου είναι: Ρυθμός, ακουστική ικανότητα, φωνητική ικανότητα, διάκριση ηχοχρωμάτων. Το σχολείο ενημερώνει λεπτομερώς τους ενδιαφερομένους για τις εξετάσεις αυτές.

Το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης είναι το μοναδικό στο είδος του σε όλη τη Λακωνία και ένα από τα 48 μουσικά σχολεία, πανελλαδικά. Είναι Γυμνάσιο και Λύκειο μαζί. Η εκπαιδευτική διαδικασία, όπως σε όλα τα μουσικά σχολεία, στηρίζεται:
- στην αξιόπιστη παροχή Γενικής Παιδείας (30 ώρες την εβδομάδα), απόλυτα ισότιμης με τα ημερήσια γυμνάσια και γενικά λύκεια της χώρας και
- στα μαθήματα μουσικής παιδείας (12 ώρες την εβδομάδα), όπου οι μαθητές μελετούν ισότιμα την παραδοσιακή μας μουσική και την Ευρωπαϊκή, τόσο θεωρητικά όσο και με την εκμάθηση αντίστοιχων μουσικών οργάνων. Τονίζεται ότι τα μουσικά σχολεία, στα 28 χρόνια λειτουργίας τους, έχουν αναδειχθεί σε κιβωτό της μουσικής παράδοσης και έχουν μπολιάσει με αυτή πολλούς αξιόλογους αποφοίτους τους, νέους δημιουργούς. Οι μαθητές διδάσκονται επίσης Ιστορία της Τέχνης και Θέατρο, στα πλαίσια της ευρύτερης Αισθητικής Αγωγής.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου κ. Ιωάννης Δημόπουλος, «η φοίτηση στο Μουσικό Σχολείο ενός παιδιού που αγαπά τη μουσική (να μην ξεχνάμε ποτέ αυτή τη θεμελιακή προϋπόθεση) δεν παρέχει μόνο ένα σημαντικό οικονομικό όφελος στην οικογένειά του, αλλά, κυρίως, είναι ένα πολύτιμο εφόδιο για τη συναισθηματική του θωράκιση κατά του άγχους και της μοναξιάς, στην κρίσιμη περίοδο της εφηβείας.  Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά μειωμένη έως μηδαμινή η παραβατικότητα στα σχολεία αυτά.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε ορχήστρες ή χορωδίες μαθαίνουν να πειθαρχούν και να συνεργάζονται καλύτερα με τους διπλανούς τους, έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα επικοινωνίας.

Ο μαθητές των μουσικών σχολείων είναι παιδιά με μεγάλη δημιουργικότητα και ανεπτυγμένες πολλαπλές δεξιότητες, καθότι η ενασχόληση με τη μουσική επηρεάζει θετικά ποικίλες νοητικές λειτουργίες. Έχουν μεγάλη επιτυχία στην εισαγωγή μέσω Πανελλαδικών, σε ΑΕΙ της πρώτης επιλογής τους».

Ο κ. Δημόπουλος προσθέτει ότι «το σχολείο μας, που λειτουργεί από το σχ. έτος 2001-02, μετρά ήδη απόφοιτους ή φοιτητές διαφόρων Σχολών (Νομικής, Φιλοσοφικής, Ιατρικής και άλλων Επιστημών Υγείας, Παιδαγωγικών, Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνείων, ΤΕΙ, κ.λπ.). Και, βέβαια, μετρά μουσικολόγους- μουσικοπαιδαγωγούς και άλλους επαγγελματίες μουσικούς.

Στους μαθητές μας, λόγω διευρυμένου ωρολογίου προγράμματος 42 ωρών διδασκαλίας την εβδομάδα, προσφέρεται ημερησίως  γεύμα, με έξοδα της Πολιτείας, καθώς και δωρεάν μεταφορά από το σπίτι τους στο σχολείο και αντίστροφα.

Από τον Ιανουάριο του 2017, το σχολείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο, στον Κλαδά (πλησίον ΤΕΙ), ένα κόσμημα για όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου, με απαράμιλλη θέα, που κάνει την κάθε μας μέρα γιορτή μάθησης και δημιουργίας!»

Ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης καλεί τους γονείς-κηδεμόνες των υποψήφιων μελλοντικών μαθητών και μαθητριών για ενημέρωση και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του σχολείου, βάσει του παρακάτω προγράμματος:
- Τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του σχολείου καθημερινά (08:00-14:00) [τηλ. 2731089069].
- Στην κεντρική πλατεία Σπάρτης, την Παρασκευή 17/5 και ώρα 8:30 μμ.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα