Κάβο Μαλέας: Προστασία και ανάδειξη του Αγίου Όρους της Μεσογείου

Παρέμβαση της Μ. Μπελεγρή

Δευτέρα, 27 Μάιος 2019 15:43 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κάβο Μαλέας: Προστασία και ανάδειξη του Αγίου Όρους της Μεσογείου

Είχα επισκεφθεί τον Κάβο Μαλιά. Το μετέωρο του ύψους και της απεραντοσύνης. Τον τόπο συνύπαρξης Αγίων και κουρσάρων, Ασκητών και ληστών, Οσίων και φυγόδικων. Το σταυροδρόμι και το πεδίο μάχης τριών πελάγων. Το νοτιότερο άκρο της Λακωνίας και της Ευρώπης, το «Μικρό Άγιον Όρος της Μεσογείου» .

Η πρόσφατη επίσκεψή μου εκεί την Δευτέρα... του Μάη, μου έδωσε τη δυνατότητα να τον   γνωρίσω καλύτερα -όσο μπορείς να γνωρίσεις έναν μύθο.  

Η επίσκεψή μου έγινε με την ιδιότητά μου ως εντετ. Περιφ. Σύμβουλος Τουρισμού –Πολιτισμού, κατόπιν προσκλήσεων, προφορικών και γραπτών, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, εκπροσωπούμενου υπό του πατρός Διονυσίου Μιχαλέτου και των Συλλόγων του Αγίου Νικολάου. Η εκεί κοινωνία των Ακριτών, αφενός μεν αγωνίζεται με αξιοπρέπεια και επιτυχία για την επιβίωσή της, αφετέρου δε αγωνίζεται, για τη προστασία και τη διατήρηση των μνημείων του Κάβου [Ναών, Ασκηταριών- Σκητών], των μονοπατιών, των παραλιών και του όλου μοναδικού οικοσυστήματος. Η ακριτική αυτή κοινωνία έχει συνείδηση της μοναδικότητας του τόπου τους και υψηλά την ευθύνη για τη φύλαξη του.

Η αδυναμία ασφαλούς πρόσβασης στον Κάβο είναι το πρώτο εμπόδιο για τη διάσωση και την ανάδειξή του. Το επικίνδυνο μονοπάτι, πάνω σε βράχους με κάτω κρημνό χρήζει άμεσης παρέμβασης, ούτε ώστε να μην χαθεί η γοητεία του μονοπατιού πάνω από το πέλαγος, αλλά να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του περάσματος.

Η συντήρηση του ναού της Αγίας Ειρήνης, των ασκηταριών και των κελιών που φιλοξενούν και προστατεύουν επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, η ανάπλαση του προαυλίου των Ναών ,που κρέμονται στα βράχια, η σύνδεση του υπάρχοντος μονοπατιού με τον Φάρο και το Γερμανικό Παρατηρητήριο, η σήμανση κλπ και τέλος η περαιτέρω προβολή του τόπου, μπαίνουν στη προτεραιότητα της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ανταποκρίθηκε σε σχετική εισήγησή μου και έτσι με κλιμάκιο της Περιφ. Πελοποννήσου, αποτελούμενο από τους Διονυσία Μαλλίρη, Αρχιτ. Μηχανικό, Γεώργιο Σκούρο, Αρχιτ. Μηχανικό και Νίκο Τζανέτο, Ειδικό σε θέματα GIS, επισκεφθήκαμε τον Κάβο Μαλέα. Συνοδοί και οδηγοί μας ο πατέρας Διονύσιος Μιχαλέτος, ο Παιδίατρος-Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νεάπολης Γιάννης Μιχαλέτος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Νικολάου Γεώργιος Λιβανός, η Βαρβάρα Κρανιδιώτη, Διευθύντρια του Γυμνασίου της Ελαφονήσου και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου, ο Αντιπρόεδρος του ιδίου Συλλόγου Παναγιώτης Λιβανός ,ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Κάβο -Μαλιά Σταύρος Σαρμπάνης, η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου του Αγίου Νικολάου Φιλιώ Παπαδάκου και φυσικά οι καπεταναίοι των δυο μικρών σκαφών [ ψαρόβαρκες]. Ο ένας καπετάνιος ήταν ο πατέρας Διονύσιος. Η εκκίνηση έγινε από το καινούργιο λιμάνι του Προφήτη Ηλία, ένα ολοκληρωμένο και ασφαλές καταφύγιο που η Περιφέρεια προσέφερε στους Βατικιώτες, αλλά και σε κάθε περιπλέον τις επικίνδυνες αυτές θάλασσες μικρό σκάφος. Μετά από θαλάσσια διαδρομή σαράντα περίπου λεπτών και αφού περάσαμε τη Σπίθα, τα δώδεκα ή δέκα πέντε « μαγαζιά «το μυλαύλακο, τη σπηλιά του κουρσάρου Δεληγιώργη, τα λημέρια του τρομερού Μπαρμπαρόσα και πολλών άλλων επιφανών κουρσάρων και Αγίων, φτάσαμε στη βάση του Κάβου. Η ανάβαση στην Αγία Μαρίνα, απαιτεί ικανότητα κατσικιών. Το λάθος, το παραπάτημα, το σκόνταμα, η αστάθεια, είναι θάνατος. Δεν ξέρω πώς ανεβοκατεβαίνουν στον Κάβο οι Αγιονικολαϊτες και μάλιστα μερικές φορές κουβαλώντας προμήθειες και υλικά επισκευών.

Βέβαια το να αγγίζεις τα όρια και τα έσχατα, τα άκρα τα άωτα, είναι η θεϊκή διάσταση της ανθρώπινης φύσης. Και πράγματι πάνω στο μετέωρο του Βράχου, όχι μόνο τα αγγίζεις, γίνεσαι ένα με αυτά.

Η ξενάγησή μας στους Ναούς της Αγίας Ειρήνης και του Αγίου Γεωργίου, στα ασκηταριά του Αγίου Θωμά, στα κελιά που παρέχουν τη δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη να παραμείνει στο Βράχο, κατέδειξε το τεράστιο και κοπιώδες έργο των Αγιονικολαϊτών, που κουβαλώντας υλικά στην πλάτη, κτίζουν, συντηρούν, επισκευάζουν, εξοπλίζουν όλα τα παραπάνω, φυλάνε τις Θερμοπύλες της Μεσογείου, χωρίς καμιά βοήθεια. Μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε το μεγαλείο των ανθρώπων αυτών και τη δική μας υποχρέωση, ως Φορείς Αυτοδιοίκησης, να τους βοηθήσουμε να συνεχίσουν να κρατούν όρθιο και επισκέψιμο τον Κάβο Μαλέα. Εκεί, στο μπαλκόνι της Αγίας Ειρήνης και μεταξύ καφέ, τσαγιού και γλυκών, έγινε μια πρώτη προσέγγιση των αναγκών και των δυνατοτήτων του τόπου και οι μηχανικοί μας   κράτησαν εικόνες και δεδομένα, ενώ ακούσαμε προσεκτικά τους ντόπιους, καθώς αυτοί ξέρουν πράγματα που εμείς δεν βλέπουμε. Άμεσα θα ακολουθήσει διάγραμμα δράσεων.

Μοναδικό πανελλαδικά το οικοσύστημα του Μαλέα. Ήδη αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων μηνιαίως επισκεπτών, που γοητευμένοι ακολουθούν το επικίνδυνο μονοπάτι και ανηφορίζουν στην αετοφωλιά της Αγίας Ειρήνης. Πιστεύουμε στον Κάβο Μαλιά. Η αξιοποίησή του και η ανάδειξή του θα κρατήσει ανθηρή την ακριτική κοινωνία, θα ενσωματωθεί στο ιστορικό, φυσικό και θρησκευτικό υπόβαθρο της Λακωνίας και θα δημιουργήσει αναπτυξιακή εστία για ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Από τον ίδιο θαλάσσιο δρόμο επιστρέψαμε νύχτα στο λιμάνι του Προφήτη Ηλία, με τον Γαλαξία πάνω μας, που άγγιζε τον Βράχο και τη θάλασσα γύρω μας, που με τα βουβά κύματα του βραδινού «σουέλ», μάς έσπρωχνε στη σπηλιά του Μπαρμπαρόσσα.

Μαντώ Μπελεγρή
περιφερειακή σύμβουλος, εντετ. Τουρισμού – Πολιτισμού

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti