«Λίμιτ απ» για τα Βαλέντσια στη Λακωνία

Υψηλές τιμές λόγω υψηλής ζήτησης και μειωμένης παραγωγής

Σάββατο, 03 Αύγουστος 2019 08:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Λίμιτ απ» για τα Βαλέντσια στη Λακωνία

Τυχεροί θεωρούνται όσοι παραγωγοί κατόρθωσαν να έχουν σοδειά φέτος στο πορτοκάλι Βαλέντσια, κόντρα στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που προξένησαν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες του νομού Λακωνίας. Κι αυτό επειδή οι τιμές που συνοδεύουν την πώληση του προϊόντος, την τρέχουσα χρονική περίοδο, κρίνονται ιδιαίτερα υψηλές και συμφέρουσες για τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος του  Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», «οι τιμές έχουν απογειωθεί και κυμαίνονται τώρα στα 35 με 45 λεπτά το κιλό. Αυτό οφείλεται στην ζήτηση και στη σημαντική μειωμένη φετινή παραγωγή, όσον αφορά στο νομό Λακωνίας, λόγω των μεγάλων ζημιών από το χαλάζι και γενικότερα την κακοκαιρία του περασμένου Ιανουαρίου».

Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα, «το Βαλέντσια τώρα κατευθύνεται κυρίως στην εσωτερική αγορά, είτε ως βρώσιμο, είτε για χυμό σε χώρους εστίασης», εξήγησε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «δεν αποκλείεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η τιμή παραγωγού να ανέλθει περαιτέρω, όχι όμως άμεσα, αλλά πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, 30.000 έως 40.000 στρέμματα με καλλιέργειες εσπεριδοειδών, όπως μανταρίνι και πορτοκάλι (κυρίως Βαλέντσια) υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τον παγετό που έπληξε τον νομό Λακωνίας, ενώ σοβαρό αντίκτυπο είχε και η χαλαζόπτωση που «χτύπησε» τον Δήμο Ευρώτα, οδηγώντας σε απελπισία τους παραγωγούς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα Λακωνίας, κ. Χρήστος Αναγνωστάκος, μιλώντας στον ΑγρόΤυπο, τόνισε: «Η αγορά στα Βαλέντσια φέτος ξεκίνησε με 18-20 λεπτά το κιλό. Αυτές οι τιμές ίσχυαν μέχρι και 15 ημέρες πριν. Ωστόσο εδώ και λίγες ημέρες η αγορά έχει πάει στα 35-40 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού. Σ’ αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί αρνούνταν να πουλήσουν το προηγούμενο διάστημα». Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκο οφείλεται «σε αρκετούς λόγους και φυσικά στη διεθνή συγκυρία». Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, «έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο οι μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί η παραγωγή πορτοκαλιού στην Ισπανία από τις πρόσφατες εναλλαγές του καιρού, αλλά και στο γεγονός ότι στη Νότια Αφρική, από όπου φεύγουν αρκετά φορτία εσπεριδοειδών προς ΕΕ, υπάρχει σε εξέλιξη μια απεργία στα καράβια, τα εμπορικά, με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει οι εξαγωγές».

Με πληροφορίες από ΑγροΤύπος

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος