Δεκαπενταύγουστος: «Το Πάσχα του Καλοκαιριού»

Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Λακωνία

Τετάρτη, 14 Αύγουστος 2019 07:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δεκαπενταύγουστος: «Το Πάσχα του Καλοκαιριού»

Η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και συνδέεται άμεσα με τη μοναδικότητα του προσώπου της Παναγίας στο έργο «της εν Χριστώ σωτηρίας» των ανθρώπων, αποτελώντας τη μεγαλύτερη από τις γιορτές που καθιέρωσε η Εκκλησία προς τιμήν της Μητέρας του Χριστού

Στην Ελλάδα, η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ονομάζεται δε και «Πάσχα του Καλοκαιριού». Σε πολλά νησιά του Αιγαίου (Τήνος, Πάρος, Πάτμος) στολίζουν και περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Παναγίας. Σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια, που καταλήγουν σε γενικευμένο γλέντι.Η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για το ελληνικό λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν».

Στη Λέρο η Καστροβασίλισσα, στην Αστυπάλαια η Πορταΐτισσα, στη Ρόδο η Κρεμαστή και στην Πάρο η Εκατονταπυλιανή, στη Λέσβο η Αγία Σιών της Αγιάσου και στη Νίσυρο η Σπηλιανή Κυρά. Στην Κρήτη η Καλυβιανή και η Μεγάλη Παναγιά της Νεάπολης, στην Ίμβρο η Παναγιά η Ιμβριώτισσα και στη Χαλκιδική η Μεγάλη Παναγιά. Στη Γουμένισσα το Θεομητορικό Μοναστήρι, στην Ήπειρο η Μολυβδοσκέπαστη, στην Κεφαλονιά η Οφιούσα, στην Άνδρο η Φανερωμένη, στην Κάρπαθο η Παναγιά της Ολύμπου και η Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό. Στην Καστοριά η Παναγία η Μαυριώτισσα, στη Σκιάθο η Βαγγελίστρα, στο Λεωνίδιο Κυνουρίας η Παναγιά της Έλωνας και η Επισκοπιώτισσα στη Μαντινεία.

Εορτασμός στη Λακωνία
Στη Λακωνία, μεταξύ άλλων, πανηγυρίζουν ναοί στα Βρέσθενα, στη Βαρβίτσα, στην  Παλαιοπαναγιά, στη Λογγάστρα, στους Σουστιάνους και στα Περιβόλια Δ. Σπάρτης,στο Οίτυλο, στην Ελαφόνησο (Παναγία Κατωνησιώτισσα), στη Νεάπολη (Παραδείσι), στο Κυπαρίσσι, στο Γέρακα και στο Φοινίκι Δ. Μονεμβασίας.

Τα μεγάλα προσκυνήματα
της Παναγίας στην Πελοπόννησο

Κυνουρία - Παναγία Έλωνα
Σε μια στροφή του ασφαλτόδρομου από το Λεωνίδιo προς τον Κοσμά και γύρω στο 17ο χλμ, στον επιβλητικό Πάρνωνα, ξεπροβάλει η Παναγία η Έλωνα. Οι πιστοί επισκέπτονται με κάθε τρόπο και μέσο το μοναστήρι που είναι σκαρφαλωμένο σ' έναν απόκρημνο βράχο, πεζοπορώντας και γονυπετείς, εκπληρώνοντας το τάμα τους και για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.  Η εικόνα της Παναγίας της Έλωνας είναι αγιογραφία, καλυμμένη με χρυσό «πουκάμισο» και αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά. Στην εικόνα αυτή της Θεοτόκου έχουν αποδοθεί πολλά θαύματα και γι' αυτό, πλήθος από τάματα πιστών περιβάλλουν το προσκυνητάρι.

Η ιστορία της Μονής βεβαιώνεται με γραπτές μαρτυρίες από το 1700 περίπου. Αναφορικά με το προσωνύμιο «Έλωνα», υπάρχουν δύο εκδοχές. Κατά τη μία, προέρχεται από την τσακώνικη τοπική διάλεκτο και τη λέξη «έουνη», που σημαίνει «ελεούσα». Από την άλλη, αναφέρονται μαρτυρίες ότι η εικόνα της Παναγίας υπήρχε παλαιότερα στο χωριό Έλος της Λακωνίας και εξαφανίστηκε. Αργότερα βρέθηκε στην τοποθεσία αυτή και έτσι πήρε το όνομα “Έλωνα”.

Αρκαδία - Παναγία Μαλεβή
Η επί του Πάρνωνος Μονή Μαλεβής είναι ένα από τα αρχαιότερα Μοναστήρια της περιοχής. Η θαυματουργή εικόνα, όπως από την παράδοση γνωρίζουμε, είναι μία από τις 70 εικόνες που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Την εικόνα αυτή την έφεραν μαζί τους οι κάτοικοι του Αγίου Όρους που ήρθαν και κατοίκησαν στην Κυνουρία.

Το 1964 η εικόνα, συμφωνά με τις μοναχές, επί 20 ημέρες ευωδίαζε εξαίσια και υπερβολικά σε όλο το μοναστήρι.  Την Παρασκευή των τελευταίων Χαιρετισμών, στις 17 Απριλίου 1964, εμφανίστηκαν και σταγόνες στο τζάμι της. Οι ειδικοί που κλήθηκαν να εξετάσουν το φαινόμενο δεν έδωσαν καμία εξήγηση, αλλά ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για υγρασία.

Αρκαδία-Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου στη Νεστάνη
Τα επιβεβαιωμένα έγγραφα δείχνουν πως ήταν σε λειτουργία από το 1536 μ.Χ. Εποπτεύει προνομιακά το Μαντινικό πεδίο από τα 680 μέτρα υψόμετρο. Εορτάζει στην Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 του Αυγούστου και οι πιστοί συρρέουν στη χάρη της. Εορτάζει επίσης πάνδημα την πρώτη Οκτωβρίου. Η θαυματουργή εικόνα που φυλάσσεται στη Μονή αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά. Η μονή έχει στη φύλαξή της σπουδαία κειμήλια, εικόνες, χειρόγραφα βιβλία, περγαμηνές, ενώ στους χώρους της αναπαύονται λείψανα οσίων και αγίων, μεγάλης λατρευτικής σημασίας.

Μεσσηνία - Iερά Mονή Βουλκάνου
 Επίκεντρο του Δεκαπενταύγουστου στη Μεσσηνία αποτελεί η ιερά μονή Βουλκάνου. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές ιστορικό μοναστήρι που ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα. Έλαβε το όνομά του, «Βουλκάνος» -παλαιότερα «Βουρκάνο», «Δορκάνο» και «Βουλκάνη»- κατά πάσα πιθανότητα από Βυζαντινό άρχοντα ή κτήτορα, στον οποίο ανήκε η περιοχή πέριξ του όρους Ιθώμη.

Πρόδρομος, βέβαια, αυτού του μοναστηριού είναι η μονή της Παναγίας της «Κορυφής» ή της Παναγίας «Επανωκαστριτίσσης», η σήμερα ονομαζόμενη «Καθολικόν», που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Ιθώμη, εκεί που άλλοτε υπήρχε η ακρόπολη της αρχαίας Μεσσήνης.

Πραγματικός θησαυρός του μοναστηριού είναι η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, που φέρει την επιγραφή «Η Οδηγήτρια η επονομαζομένη τω όρει Βουλκάνω».

Αυτές τις μέρες, το μοναστήρι προσελκύει χιλιάδες πιστούς από όλο τον νομό, όπου γίνεται η μεταφορά της εικόνας της Παναγίας στον θρόνο της, στη μονή της Κορυφής, όπου θα παραμείνει έως τη νύκτα της 19ης προς 20η Σεπτεμβρίου, οπότε θα και θα έχουμε την Κάθοδο της Βουλκανιώτισσας στην πόλη της Μεσσήνης, σε ανάμνηση θαυματουργικής επέμβασης της υπεραγίας Θεοτόκου.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών