«Ταβάνι» τα 14.000 μόρια για τις σχολές της Σπάρτης

Πρεμιέρα για Φυσικοθεραπεία και Ψηφιακά Συστήματα - 395 ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στα τρία τμήματα της πόλης

Πέμπτη, 29 Αύγουστος 2019 07:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ταβάνι» τα 14.000 μόρια για τις σχολές της Σπάρτης

Την πτωτική πορεία που παρουσίασαν αρκετές σχολές σε όλη τη χώρα ακολούθησε το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (με έδρα τη Σπάρτη), καθώς σημείωσε πτώση 3.255 μορίων (ποσ. -35,5%), με τη βάση να διαμορφώνεται πλέον μόλις στα 5.918 μόρια (από 9.173 πέρυσι). Αξιοσημείωτο είναι η μεγάλη διαφορά που χωρίζει τη βάση του τμήματος (5.918) από τον βαθμό του πρώτου φοιτητή, ο οποίος εισάγεται με 13.535 μόρια (συνολική διαφορά 7.617 μόρια).

 Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΤΟΔΑ είναι το μόνο τμήμα που βρίσκονταν και πέρυσι στον «χάρτη» Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Λακωνίας, ύστερα από τη μετακίνηση της Νοσηλευτικής στην Τρίπολη και το τέλος εποχής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, το οποίο καταργήθηκε, όπως όλα τα τμήματα ΤΕΙ της χώρας. Το πρώην τεχνολογικό τμήμα  συγχωνεύτηκε στο νεοσύστατο πανεπιστημιακό Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων που θα λειτουργήσει από φέτος στη Σπάρτη. Η βάση σε αυτό το τμήμα διαμορφώθηκε στα 6.572 μόρια, ενώ ο πρώτος εισήχθη με 12.479 μόρια.

Αντίστοιχα, στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας, που επίσης κάνει πρεμιέρα φέτος στη Σπάρτη, η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 13.932 μόρια (15.638 ο βαθμός του πρώτου), αποτελώντας τη σχολή με την υψηλότερη βάση μεταξύ των τμημάτων της λακωνικής πρωτεύουσας.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το πρόσφατο νομοσχέδιο του πρώην υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2020-2021), προβλέπεται η λειτουργία και 4ου πανεπιστημιακού τμήματος στη Σπάρτη (Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης).

Αναφορικά με το πολυδιεκδικούμενο Τμήμα Νοσηλευτικής, το οποίο παρά τις τεράστιες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας της Λακωνίας, μετακόμισε στην Τρίπολη, παρουσίασε και αυτό «βουτιά» στη βάση εισαγωγής, η οποία διαμορφώθηκε στα 11.495 μόρια από 14.716 πέρυσι (πτώση 3.221 μόρια).

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το πρόσφατο νομοσχέδιο του πρώην υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2020-2021), προβλέπεται η λειτουργία και 4ου πανεπιστημιακού τμήματος στη Σπάρτη (Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης).

Ο αριθμός των εισακτέων
Συνολικά στη Σπάρτη προβλέπεται η εισαγωγή συνολικά 395 νέων φοιτητών, τη στιγμή που την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019 ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα τμήματα της Σπάρτης ήταν 451 (Νοσηλευτική, ΤΟΔΑ, ΤΕΙ). Ωστόσο, το παραπάνω νούμερο δεν αντικατοπτρίζει και τον πραγματικό αριθμό των σπουδαστών που θα φοιτήσουν στα τμήματα της πόλης, καθώς ορισμένοι δεν προτίθενται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στα συγκεκριμένα τμήματα και απλώς τα δήλωσαν ως μια επιλογή στο μηχανογραφικό δελτίο, με προοπτική να δώσουν και πάλι εξετάσεις του χρόνου ή να στραφούν σε άλλου επιπέδου σπουδών (εκτός πανεπιστημιακών). Σε κάθε περίπτωση, ο ακριβής αριθμός των σπουδαστών που θα φοιτήσουν στα τμήματα της Σπάρτης, αλλά και εκείνων που θα επιλέξουν τελικά να εγγραφούν σε αυτά, θα  διαμορφωθεί ύστερα από την οριστικοποίηση του αριθμού των υποψηφίων που συμμετείχαν σε ειδικές κατηγορίες εξετάσεων, αλλά και τη λήξη της περιόδου εγγραφών.

Αναλυτικά, ο αριθμός των εισακτέων ανά τμήμα:
Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού: 131
Φυσικοθεραπείας: 104
Ψηφιακών Συστημάτων: 160

Στατιστικά στοιχεία
Στο 86,07% κυμάνθηκε το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων των ΓΕΛ στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019 και στο 53,80% ανήλθε το αντίστοιχο ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων των ΕΠΑΛ, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας. Αναλυτικότερα, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων φέτος ανήλθε σε 103.963, εκ των οποίων 91.763 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.200 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ (ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων πέρυσι ήταν 104.780).

Συνολικά, εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 80.696 υποψήφιοι (το 2018 εισήχθησαν 77.510). Έτσι, το συνολικό ποσοστό επιτυχίας στις φετινές Πανελλαδικές ανέρχεται στο 77,62%.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία που έδωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το 23% των υποψηφίων εισάγεται στη σχολή της πρώτης προτίμησης τους, με τις γυναίκες να σημειώνουν επιτυχία κατά 53,48% και οι άνδρες 46%. Επίσης, όπως ανέφερε, οι μαθητές που είναι κάτω από τη βάση στα γενικά λύκεια ξεπερνούν το 25% και στα επαγγελματικά λύκεια το 40%.

Σημειώνεται ότι τα δικαιολογητικά και η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής στις σχολές και τα τμήματα θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα