6 στα 10 παιδιά έως 10 ετών έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ

Πέμπτη, 05 Σεπτέμβριος 2019 12:54 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
6 στα 10 παιδιά έως 10 ετών έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ

Έρευνα, στην οποία γονείς κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση ίντερνετ που κάνουν τα παιδιά τους και την ασφάλεια τους σε αυτό, αλλά και τις “online” ανησυχίες τους, διενήργησαν η devolo Hellas σε συνεργασία με το infokids.gr.

Η έρευνα οδήγησε σε σημαντικά συμπεράσματα για τις γνώσεις, τις συνήθειες αλλά και τις φοβίες γονέων και παιδιών.

Ειδικότερα:
- Το 59% των παιδιών κάτω των 10 ετών έχει πρόσβαση στο ίντερνετ
- Το 48% των γονέων φοβάται για το περιεχόμενο
- Μικρά ποσοστά αλλά με μεγάλα ερωτηματικά
- Μαγικές εμπειρίες στο ίντερνετ αλλά πάντα με ασφάλεια
  Η έρευνα υλοποιήθηκε από τους πλέον αρμόδιους να απαντήσουν -τους γονείς- οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην ηλεκτρονική διαδικασία, που διεξήχθη στο διάστημα μεταξύ Μαΐου και τέλος Ιουνίου 2019.

«Σερφάρει» το 59%
των παιδιών κάτω των 10 ετών
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 59% των παιδιών που κάνουν χρήση του ίντερνετ είναι κάτω των δέκα ετών και είναι φυσικό το 57% των γονέων, να επιτρέπουν σε αυτά περιορισμένη χρήση του ίντερνετ. Όσον αφορά στην υπόλοιπη ηλικιακή κατανομή που δήλωσαν οι γονείς, το 34% αφορά παιδιά ηλικίας από δέκα έως δεκαπέντε ετών, ενώ μόνο το 7% είναι άνω των δεκαπέντε ετών.

Το 30% των παιδιών -σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων- έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, από δικές τους, προσωπικές συσκευές (π.χ. smart phones, tablets, PCs), ενώ το 20% έχει απόλυτη αυτονομία στη χρήσης του (προσωπικό κωδικό πρόσβασης, ανεξάρτητο από τους γονείς). Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών αποκτούν ελεύθερη χρήση του ίντερνετ από πολύ νεαρή ηλικία και οι γονείς δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα με αυτό, αντίθετα βλέπουμε μία εξοικείωση με το αντικείμενο.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 58% των γονέων δήλωσε ότι οι ίδιοι διαθέτουν στα παιδιά τους τις δικές τους συσκευές για χρήση του Internet, ενώ το 28% επιτρέπουν ελεγχόμενη πρόσβαση, καθώς εκείνοι έχουν τους κωδικούς τόσο για την πρόσβαση στο ίντερνετ, όσο και για τη χρήση των συσκευών. Το υπόλοιπο 12% έχει πρόσβαση στο ίντερνετ από «έξυπνες» τηλεοράσεις και παιχνιδομηχανές.
 
Το 48% των γονέων
φοβάται για το περιεχόμενο
Η έρευνα δε θα μπορούσε να αφήσει εκτός το κομμάτι που αφορά στo φόβο των γονέων, όσον αφορά στους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν τα παιδιά τους όσο «σερφάρουν» στο ίντερνετ. Ο κυβερνοχώρος κρύβει πολλές παγίδες με κυριότερη το ακατάλληλο ή μη νόμιμο υλικό. Το 48% των γονέων ανησυχούν για την ανομία στην οποία εκτίθενται τα παιδιά τους όταν ανοίγουν το ίντερνετ. Στη 2η θέση των επικείμενων κίνδυνων, σύμφωνα με το 39% των γονέων, είναι η επαφή και η συνομιλία με αγνώστους στο διαδίκτυο που μπορεί να οδηγήσει στην παραπλάνηση ή και αποπλάνηση των παιδιών.

Βλέποντας αυτά τα αποτελέσματα, τα μέτρα προστασίας που επιλέγει μεγάλο ποσοστό γονέων δεν φαίνονται αρκετά. Από απλά μέτρα όπως η κοινή χρήση (με τους ίδιους κωδικούς) του διαδικτύου από γονείς και παιδιά (37,2%) σε πιο χρονοβόρα όπως η παρακολούθηση του ιστορικού του υπολογιστή (31,7%) μέχρι πιο σύνθετα όπως εγκατάσταση προγράμματος (parental control) που περιορίζει και παρακολουθεί τη χρήση του ίντερνετ (9,9%).
 
Μικρά ποσοστά αλλά
με μεγάλα ερωτηματικά
Πέρα από τις απαντήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας, που αναφέρθηκαν, αξίζει να εστιάσουμε επίσης και σε αυτές τις μειοψηφίες αφού και αυτές αφορούν τα παιδιά μας και κρύβουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Με το 59% των παιδιών να είναι έως δέκα ετών, μόλις το 11,4% των γονιών χρησιμοποιούν το ίντερνετ για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους και ενώ το 44% το χρησιμοποιεί για streaming ταινιών και χρήση social media.  Με την πρώτη ανάγνωση, αυτά τα συμπεράσματα ίσως δείχνουν φυσιολογικά, ωστόσο αν εστιάσουμε λίγο περισσότερο, βλέπουμε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου εκείνοι οι γονείς που ζητούν ελεγχόμενη χρήση ίντερνετ, είναι αυτοί που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε αυτό, τις ώρες που είναι όλοι μαζί στο σπίτι ή και εκτός σπιτιού.   Ένα σημείο που ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι στην εποχή του «hacking» και της παράνομης πρόσβασης σε δεδομένα τρίτων, μόνο το 2,4% των γονιών ανησυχεί ότι το παιδί τους ενδεχομένως να πέσει θύμα «ηλεκτρονικών κλοπών» δεδομένων. Μάλιστα το 2% των γονιών δεν γνωρίζει τίποτα για τα ηλεκτρονικά «αποτυπώματα» των παιδιών τους καθώς αυτά «σερφάρουν» ανεξέλεγκτα. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα παιδιά αυτά να κινδυνεύουν ή να θέτουν σε κίνδυνο άλλους (τους γονείς τους με τους κωδικούς των οποίων έχουν πρόσβαση), μέσα στο ψηφιακό ταξίδι τους στον κυβερνοχώρο.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα