«Βράζουν» και πάλι στη Μάνη για τα αιολικά (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Πρόστιμο 19.000 ευρώ σε εταιρεία για περιβαλλοντικές παραβάσεις

Σάββατο, 07 Σεπτέμβριος 2019 11:05 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Βράζουν» και πάλι στη Μάνη για τα αιολικά (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Οι Μανιάτες συνεχίζουν να αγωνίζονται για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δώσει το «πράσινο φως» για την κατασκευή αιολικών πάρκων σε περιοχές του Δήμου Ανατολικής Μάνης, απορρίπτοντας τις προσφυγές κατοίκων. Ήδη, έχουν εγκατασταθεί οι οκτώ πρώτες ανεμογεννήτριες, ύψους περίπου 120 μέτρων, στο όρος Σαγγιάς (ορισμένες στην περιοχή πλησίον των χωριών Βάμβακα-Μίνα-Έξω Νύμφι και άλλες στο ύψος του Δρύαλου), ενώ οι εργασίες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Όπως καταγγέλλουν πολίτες που αντιδρούν στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην οροσειρά της Μάνης, «σημειώνονται ανεξέλεγκτες διανοίξεις δρόμων μέσα από περιουσίες Μανιατών, χωρίς αδειοδοτήσεις, γεγονός που έχει ως συνέπεια τεράστιες καταστροφές στα τεκμήρια της βιοπάλης και του πολιτισμού και ανυπολόγιστο περιβαλλοντικό κόστος». Οι ίδιοι κάνουν λόγο για «εισβολή και κατοχή» στην περιοχή τους, καθώς όπως ισχυρίζονται, «τα μηχανήματα διέρχονται μέσα από οριοθετημένες ιδιοκτησίες, στις οποίες βρίσκονται χτίσματα, πέτρινες στέρνες και άλλες κατασκευές». Οι ξεσηκωμένοι πολίτες λένε, ακόμα, ότι οι εταιρείες προχωρούν σε ανεξέλεγκτες διανοίξεις δρόμων για την πρόσβαση των μηχανημάτων έργων.

Στόχος των αντιδρώντων είναι, όπως τονίζουν, είναι να καθυστερήσουν ή ακόμα και να ματαιώσουν το έργο και σε αυτήν την κατεύθυνση επιχειρούν με διάφορους τρόπους να ενημερώσουν και να  ευαισθητοποιήσουν τους συμπατριώτες τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, τον τελευταίο μήνα, κάτοικοι που αντιδρούν και διαθέτουν ιδιοκτησίες στην περιοχή, έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή μεταξύ Βάμβακα, Μίνας κι Έξω Νυμφίου, επιχειρώντας να εμποδίσουν τα μηχανήματα.  Την περασμένη Δευτέρα 2/9, μάλιστα, αστυνομικοί με επικεφαλής τον Αστυνομικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομία Λακωνίας κ. Βασίλη Τσιγαρίδη προσήλθαν στην περιοχή, για να πραγματοποιήσουν αυτοψία. Αφού άκουσαν τις θέσεις των εκπροσώπων των κατασκευαστριών εταιρειών και τους πολίτες που έχουν στήσει αντίσκηνα, αποχώρησαν.

Πρόστιμο σε εταιρεία
για περιβαλλοντικές παραβάσεις
Εξάλλου, πρόσφατη απόφαση της Περιφέρειας Λακωνίας έρχεται να ρίξει ξανά «λάδι στη φωτιά» και να ξεσηκώσει για άλλη μια φορά τους κατοίκους της περιοχής, που από την πρώτη στιγμή είχαν εκφράσει έντονα τη δυσαρέσκεια τους για την απόφαση του ΣτΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο (σσ με ημερομηνία 30/8/2019), που υπογράφει η μέχρι πρότινος αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα, αποφασίστηκε η επιβολή προστίμων για περιβαλλοντικές παραβάσεις συνολικού ύψους 19.000 ευρώ στην εταιρεία «Αιολικό Πάρκο Μακρυλάκκωμα ΑΕ», η οποία έχει αναλάβει την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο όρος Σαγγιάς και στη θέση «Μακρυλάκκωμα» οικισμού Δρυάλου Αν. Μάνης.

Αναλυτικά  το πρόστιμο επιμερίζεται ως εξής:
- 12.000 ευρώ διότι εκτελέστηκαν εργασίες για την κατασκευή του α/π εντός ζώνης ειδικής προστασίας σε αναπαραγωγική περίοδο για τα είδη χαρακτηρισμού με συνέπεια την όχλησή τους, χωρίς να έχει προηγηθεί έγκριση μελέτης-διερεύνησης.
-  3.000 ευρώ διότι ανοίχτηκε οδοποιία πρόσβασης μήκους 1000 μ. Περίπου στο όρος Σαγιάς εντός ΖΕΠ προς όφελος της έναρξης των εργασιών για την κατασκευή του πάρκου από την εν λόγω εταιρία χωρίς να υπάρχει η προβλεπόμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
-  3.000 ευρώ διότι έχουν απορριφθεί στα πρανή υλικά προερχόμενα από τις εκσκαφές για τη διάνοιξη της εσωτερικής οδοποιίας, καλύπτοντας δασικές εκτάσεις και αλλοιώνοντας τη μορφολογία και τη φυσιογνωμία της περιοχής.
-  1.000 ευρώ διότι ΔΕΝ έγινε τροποποίηση της ΑΕΠΟ πριν την έναρξη των εργασιών της οδοποιίας στην οποία θα έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί όρος που θα αφορούσε την προσωρινή διαπλάτυνση και την αποκατάσταση αυτής όπως αναφέρει ο νόμος.

Επίσης, η Περιφέρεια διαβίβασε το φάκελο στη Δικαιοσύνη με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση και την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων.

Ανακοίνωση Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης
Με το θέμα ασχολείται και η Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης, η οποία σε πρόσφατη ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Ποιος θυμάται την καταγγελία που είχαμε κάνει ο ΠΕΡΙΠΟΛΟ Μάνης μαζί με την Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης σχετικά με τις παραβιάσεις των Περιβαλλοντικών Όρων όταν ξεκίνησαν παράνομα τα έργα της ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε. στα βουνά μας??? Ήταν 28 Απριλίου του 2017 και πολλοί μιλούσαν για ανυπόστατες καταγγελίες, ιδιαίτερα στις τοπικές μας κοινωνίες, ιδιαίτερα μάλιστα που ο Δήμος Αν. Μάνης υπερθεμάτιζε για την "πράσινη ανάπτυξη" των βιομηχανικών αιολικών σταθμών... Βλ.: http://peripolomanis.blogspot.com/2017/04/blog-post_28.html

Σήμερα, 4 χρόνια μετά, επιβλήθηκε πρόστιμο 19.000€ στην εν λόγω εταιρεία για "περιβαλλοντικές παραβάσεις", με δεδομένες τις αυτοψίες που ξεκίνησαν δημόσιες υπηρεσίες μετά από εκείνη την καταγγελία μας.

Όχι, δεν είμαστε ικανοποιημένοι! Επειδή, μόλις μάθαμε ότι η τιμή για εκείνα τα περιβαλλοντικά εγκλήματα είναι ... 19.000€! Τόσο κοστολογήθηκε: 1. η όχληση στην αναπαραγωγική περίοδο των πουλιών, 2. η παράνομη διάνοιξη δρόμου 1000μ. μέσα στην προστατευόμενη περιοχή NATURA, 3. τα μπάζα από τους παράνομους εκβραχισμούς που κατρακύλησαν μέχρι το οροπέδιο Μακρυλακκώματος, 4. η αδιαφορία της εταιρείας να ζητήσει περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη διάνοιξη εσωτερικής οδοποιίας.

Όχι, δεν είμαστε ικανοποιημένοι! Κι ας αφαιρούνται από την εταιρεία άλλες 9 ανεμογεννήτριες (με πρόσφατη απόφαση στις 6/8/2019) παρόλη την αδειοδότηση του Υπ. Πολιτισμού που έκρινε πριν 4 χρόνια ως επαρκείς τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι οι ανεμογεννήτριες, ύψους 120μ. στην κορυφογραμμή του Σαγγιά, δεν είναι ορατές από τους χαρακτηρισμένους διατηρητέους οικισμούς.

Όχι, δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι όσο θα ζούμε στη σκιά έστω και μίας ανεμογεννήτριας!

Λεύτερα βουνά χωρίς αιολικά, ούτε στη Μάνη, ούτε πουθενά!»

Δημακόγιαννης: «Το βδελυρό πρόσωπο
της εισβολής…»
Από την πλευρά του, ο εκδότης-δημοσιογράφος Γιώργος Δημακόγιαννης, σε ανάρτησή του ανέφερε  μεταξύ άλλων τα εξής: «Το βδελυρό πρόσωπο τής εισβολής και κατοχής στα απάτητα (κάποτε) βουνά τής Μάνης μας, στον τιμημένο (κάποτε) Σαγγιά -νότιο, ταινάριο, Ταΰγετο- των περήφανων πατεράδων και παππούδων μας, στον ξεκοιλιασμένο (σήμερα) Σαγγιά των γιγαντο-ανεμογεννητριών, ξαναντικρίσαμε από κοντά, αλλά και τις συνεχιζόμενες εντατικές εργασίες καταστροφής από τις ανεμοεταιρείες, τον βιασμό, το ανηλεές μπάζωμα/αφανισμό των τεκμηρίων της βιοπάλης και του πολιτισμού των Μανιατών, που για αιώνες, για χιλιετίες, φιλοξένησε ο Σαγγιάς μας στην “πικρή, δοκιμασμένη κι αγέρωχη” ράχη του, τις ανίερες καθημερινές παραβιάσεις και καταπατήσεις ιδιοκτησιών, με διανοίξεις δρόμων, ακόμη και καταστροφή μαντριών, γηστέρνων και ξερολιθιών…»

«Μάχη» και στο ΔΣ Αν. Μάνης
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου, οι εξεγερμένοι Μανιάτες προσανατολίζονται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα, ενώ η αντιπαράθεση αναμένεται να μεταφερθεί προσεχώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο Αν. Μάνης, το οποίο χαρακτηρίζεται από νέα ανθρωπογεωγραφία και διαφορετικούς συσχετισμούς.

Φωτο: Γ. Δημακόγιαννης

Δείτε ρεπορτάζ του MANINEWS

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα