Πέρασαν τελικά οι απαλλοτριώσεις για τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Με έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής Πελοποννήσου μετά το «όχι» του Περιφερειακού Συμβουλίου - Ανοίγει ο δρόμος για ΜΕΑ – ΧΥΤΥ σε Αρκαδία και Λακωνία

Τρίτη, 10 Δεκέμβριος 2019 13:42 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πέρασαν τελικά οι απαλλοτριώσεις για τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου εγκρίθηκαν τελικά οι απαλλοτριώσεις γης στην Αρκαδία (Ραψομάτη) και στη Λακωνία (Ξηροκαμπιά της ΔΚ Σκάλας) για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στις δύο εν λόγω περιφερειακές ενότητες που ανοίγοντας τον δρόμο για έργο ΣΔΙΤ που αφορά την κεντρική διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Επίσης, κατά τη συνεδρίασή της στις 6/12, η Επιτροπή ενέκρινε και την απαλλοτρίωση γης στην Αργολίδα για την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ).

«Η κήρυξη των απαλλοτριώσεων θα γινόταν κανονικά από το Περιφερειακό Συμβούλιο, όμως δεν είχα την πλειοψηφία και αυτό δεν μπορούσε να καταστεί δυνατόν», ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας: «Έτσι, ζητήσαμε και έγινε νομοθετική ρύθμιση που έδινε τη δυνατότητα να κηρυχθεί η απαλλοτρίωση από την Οικονομική Επιτροπή, κάτι που έγινε παρουσία 26 δημάρχων». Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της κήρυξης αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στη Σκάλα Λακωνίας, αλλά και στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας, είχε καταψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τις συνεδριάσεις της 25ης και 26ης Σεπτεμβρίου 2019.

Επισημαίνεται ότι στη λήψη απόφασης για τις απαλλοτριώσεις σε Αρκαδία και Λακωνία δεν συναίνεσε η παράταξη του τέως  περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, ούτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ούτε στην Οικονομική Επιτροπή.

oikonomiki 6122019 1

«Απαλλαγή της περιφέρειάς μας από
την ντροπή των σκουπιδιών και των χωματερών»
«Μετά τη εξέλιξη φαίνεται ότι ξεπερνιέται ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο για την προώθηση της διαδικασίας που αφορά την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η εφαρμογή της οποίας θα σημάνει την απαλλαγή της περιφέρειάς μας από την ντροπή των σκουπιδιών και των χωματερών», όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, απευθυνόμενος στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι, λόγω της βαρύτητας του συγκεκριμένου θέματος, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής παρευρέθηκαν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι από το σύνολο σχεδόν της περιφέρειας, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Πελοποννήσου Σταύρος Αργειτάκος, αλλά και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων.

Ο Π. Νίκας απευθύνθηκε δύο φορές προς τα μέλη της Επιτροπής, καλώντας τα να υπερψηφίσουν τις προτάσεις των απαλλοτριώσεων, «γιατί πρέπει να λήξει η ομηρία των δημάρχων και να τελειώσει επιτέλους η ντροπή με τα σκουπίδια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κατέβαλε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή για να δοθεί λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οι απαλλοτριώσεις και η διαχείριση
Η οικονομική επιτροπή αποφάσισε να κηρυχθούν υπό απαλλοτρίωση 278,1 στρέμματα στην Αρκαδία και 91 στρέμματα στη Λακωνία.

Ο σχεδιασμός προβλέπει, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ότι η διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου θα διενεργείται σε τρεις εγκαταστάσεις: 1) στην Αρκαδία, που θα εξυπηρετεί Κορινθία, Αργολίδα και δύο δήμους της Αρκαδίας (Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας), με μέγιστη δυναμικότητα 105.000 τόνους απορριμμάτων το έτος, 2) στη Μεσσηνία, που θα εξυπηρετεί και τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας Αρκαδίας, με μέγιστη δυναμικότητα 65.000 τόνους ετησίως και 3) στη Λακωνία με μέγιστη δυναμικότητα 30.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως.

Η Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα, ύστερα και από την πρόσφατη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την έναρξη της επένδυσης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Οι αντιδράσεις κατοίκων του Δ. Ευρώτα
Πάντως, στα παραπάνω έργα ΜΕΑ-ΧΥΤΥ σφοδρή είναι η εναντίωση αυξημένης μερίδας των τοπικών κοινωνιών για λόγους που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθρώπινης υγείας. Σε ανακοίνωσή της -τον περασμένο Σεπτέμβριο- η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Δ. Ευρώτα, που αντιτίθεται στο έργο διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, καλούσε τους πολίτες να «δυναμώσουν τον αγώνα για:
• Να μην υλοποιηθεί το έργο αυτό, όπως και οποιαδήποτε άλλη μορφή που προωθεί την επιχειρηματική δράση στην διαχείριση των απορριμμάτων, που από κοινού προωθούν ΕΕ-Κυβερνήσεις.
• Να μην επαναλειτουργήσει ο σταθμός ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων ο οποίος βρίσκεται στην συγκεκριμένη θέση (Ξηροκάμπια) και να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα απορρίμματα από το χώρο αυτό.
• Την δημιουργία με εποπτεία και χρηματοδότηση από το κράτος δημόσιου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων ο οποίος θα λειτουργεί στα πλαίσια του δήμου μας (ή και σε συνεργασία με άλλους δήμους της περιοχής) και θα αποφασίζει με επιστημονικά κριτήρια για την λειτουργία και την χωροθέτηση τέτοιων μονάδων, διασφαλίζοντας πάντα:
• την υγεία των κατοίκων
• την προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων και της αγροτικής παραγωγής
• το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες
• την διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση σε ασφαλή κλειστά συστήματα και την ελαχιστοποίηση του υπολείμματος για ταφή».

Απομένει, πλέον, να φανεί ποια θα είναι η νέα αντίδραση της Επιτροπής μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που ανοίγουν τον δρόμο για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ. Την ίδια στιγμή, όπως γνωστοποίησε το ΜέΡΑ25 Λακωνίας που βρίσκεται στο πλευρό των αντιδρώντων κατοίκων του Δ. Ευρώτα, εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής εναντίον της αρχικής απόφασης, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις αρχές του προσεχούς Φεβρουαρίου.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος