Ο αντιδήμαρχος Μ. Βακαλόπουλος αρμόδιος για το προσφυγικό

Συμμετείχε σε ημερίδα για ΟΤΑ στην Τρίπολη

Δευτέρα, 16 Δεκέμβριος 2019 11:52 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο αντιδήμαρχος Μ. Βακαλόπουλος αρμόδιος για το προσφυγικό

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στο παλαιό δημαρχείο της Τρίπολης ενημέρωση των δημάρχων Ανατολικής Πελοποννήσου σχετικά με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και την υλοποίηση του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση- Estia, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης, της Αναπτυξιακής Εταιρίας «Πάρνωνα», της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της Γ.Γ. του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, συζητήθηκαν ενδελεχώς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του προγράμματος.

Η πρώτη πόλη της Πελοποννήσου που επιχείρησε την ένταξή της στο πρόγραμμα και φιλοξενεί οικογένειες προσφύγων σε διαμερίσματα, είναι η Τρίπολη. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στη δράση 300 πρόσφυγες οι οποίοι διαμένουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και λαμβάνουν μηνιαία οικονομική στήριξη μέσω προπληρωμένων καρτών, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις βασικές καθημερινές τους ανάγκες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ η κάθε οικογένεια εισπράττει βοήθημα 400-550 ευρώ το μήνα, Τα έσοδα της πόλης από τα ενοίκια και τις δραστηριότητες γύρω από το πρόγραμμα αγγίζουν τις 100.000 ευρώ μηνιαίως και υπολογίζεται ότι 25.000 το μήνα επιστρέφουν οι πρόσφυγες στην αγορά της πόλης, αγοράζοντας είδη που καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες.

Τα ανήλικα παιδιά φοιτούν κανονικά στις τάξεις των σχολείων, ενώ άξιο αναφοράς είναι πως οι γυναίκες συμμετέχουν σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης ώστε να αναπτύξουν δημιουργικότητες, την έννοια της ομαδικής συνεργασίας και της συνύπαρξης. Αρκετοί από αυτούς, λαμβάνουν μέρος σε πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις ενώ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, όπως ο πρόσφατος καθαρισμός της πλατείας Άρεως στην Τρίπολη.
Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή στέγασης σε διαμερίσματα και η στήριξη μέσω προπληρωμένων καρτών των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Ως σήμερα το πρόγραμμα υλοποιείται σε 14 δήμους σε ολόκληρη τη χώρα, μέσω συγκεκριμένων φορέων και οργανώσεων και στόχος του είναι η επέκταση και σε άλλους ενδιαφερόμενους δήμους.

Τον Δήμο Σπάρτης εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, ο οποίος θα ενημερώσει τον δήμαρχο Π. Δούκα, τα μέλη του ΔΣ και τους αρμόδιους φορείς της πόλης για το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της συνάντησης, για να διαπιστωθεί μετά από ανταλλαγή απόψεων, αν η Σπάρτη διαθέτει ή μπορεί να δημιουργήσει τις απαιτούμενες υποδομές για την υλοποίηση του προγράμματος.

Το πρόγραμμα Estia σε αριθμούς:
(Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2019)Θέσεις στέγασης: 25545
Αριθμός φιλοξενούμενων προγράμματος στέγασης : 21585
Δικαιούχοι βοήθειας με προπληρωμένες κάρτες: 72628
Αθροιστικός αριθμός δικαιούχων βοήθειας με προπληρωμένες κάρτες (Απρίλιος 2017 - Οκτώβριος 2019): 138299

Περιοχές φιλοξενίας:
Νησιά (6,5%)
Αττική (55%)
Κεντρική Ελλάδα (7,8%)
Βόρεια Ελλάδα (20,7%)
Δυτική Ελλάδα (6%)
Κρήτη (4%)

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος