ΜέΡΑ25 Λακωνίας για ΧΥΤΥ στη Σκάλα: «Η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι οριστική και καταστρεπτική»

Τετάρτη, 18 Δεκέμβριος 2019 17:41 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
ΜέΡΑ25 Λακωνίας για ΧΥΤΥ στη Σκάλα: «Η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι οριστική και καταστρεπτική»

Το ΜέΡΑ25 Λακωνίας στηρίζει την (υπερκομματική) Επιτροπή Αγώνα των Κατοίκων του Δήμου Ευρώτα εναντίον της υλοποίησης  του έργου Διαχείρισης των Απορριμμάτων στη  Λακωνία.

Σε παρέμβασή της η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ) του ΜέΡΑ25 Λακωνίας αναφέρει τα εξής: «Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019 η Οικονομική Επιτροπή (παρότι  κατ' ουσίαν αναρμόδια για το θέμα) της Περιφέρειας Πελοποννήσου ψήφισε  υπέρ των απαλλοτριώσεων, με σκοπό την επίταξη για την έναρξη της "Διαχείρισης" των Απορριμμάτων της Πελοποννήσου, μεταξύ αυτών και της  Λακωνίας στη θέση Ξηροκάμπια του Δήμου Ευρώτα.

Αυτό έγινε πάρα την έντονη παρουσία της Επιτροπής Αγώνα των Κατοίκων του Δήμου Ευρώτα και της δικηγόρου τους.

Το ΜέΡΑ25 Λακωνίας επίσης ήταν παρόν στη συνεδρίαση αυτή, στο πλευρό  των Κατοίκων, για ένα θέμα ωστόσο, ξεκάθαρο υπερκομματικό, καθώς  αντιβαίνει προς κάθε κοινή και επιστημονική λογική.

Η χωροθέτηση για την οποία διατάχθηκαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις   στη Λακωνία ανήκει κατά 62% στο προστατευόμενο δίκτυο NATURA, ενώ έχει βρεθεί και Σπήλαιο με σπάνιους σταλαγμίτες και σταλακτίτες εκεί.

Βρίσκεται δε σε απόσταση 500 μέτρων από την κοίτη του ποταμού  Βασιλοπόταμου (μεγάλου παραπόταμου του Ευρώτα) και μόλις 2 χλμ από την  κατοικημένη περιοχή Σκάλα Λακωνίας.

Το πέτρωμα κάτω από την περιοχή αυτή των 91 στρεμμάτων είναι  ασβεστόλιθος, συνεπώς παντελώς ακατάλληλο για αυτό το σκοπό, καθώς δε  συγκρατεί τίποτα από τα διαχεόμενα υγρά λύματα - πάρα τις  διαβεβαιώσεις περί προστασίας και μόνωσης.

Με ελάχιστη σεισμική δραστηριότητα, διαρρηγνύονται ανεπανόρθωτα οι  μονώσεις, όπως ανέφερε σε ομιλία του για το θέμα ο Ειδικός Γεωλόγος, τέως Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και πρώην συνεργάτης του ΟΗΕ, κ. Αλέξανδρος Τζίτζιρας.

Ο υδροφόρος ορίζοντας θα μολυνθεί επίσης  ανεπανόρθωτα, τόσο ως προς  την ύδρευση της περιοχής, όσο και ως προς την άρδευση των 45.000 στρεμμάτων ελιών και πορτοκαλιών που βρίσκονται πέριξ.

Η Περιβαλλοντική καταστροφή από την ταφή  60.000 τόνων απορριμμάτων  ετησίως σε μια τέτοια τοποθεσία, θα είναι οριστική και καταστρεπτική  για τα προϊόντα και τον τουρισμό της Λακωνίας - οι παραθεριστικοί  προορισμοί θα μολυνθούν άμεσα, καθώς ο Ευρώτας εκβάλλει στον Λακωνικό κόλπο. Δεν είναι καταστροφολογία δυστυχώς, είναι η θλιβερή πραγματικότητα των επιστημονικών δεδομένων.

Έχει κατατεθεί προσφυγή εναντίον της απόφασης αυτής από το Δήμο  Ευρώτα, μετά από μεγάλη πίεση της Επιτροπής Αγώνα (πριν την συνεδρίαση  της Οικονομικής Επιτροπής). Η προσφυγή θα εκδικαστεί στις 5/2/2020 από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Καταλήγοντας, το ΜέΡΑ25 Λακωνίας αναφέρει τα εξής: «Καλούμε όλους τους πολίτες και όλους τους φορείς να σταθούν απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή απόφαση, που δεν έχει κανένα επιστημονικό έρεισμα και παραβιάζει κάθε εθνική και ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική νομοθεσία, υποθηκεύοντας το μέλλον της Λακωνίας.

Φυσικά θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα  Περιβαλλοντικά αξιόπιστη και επιστημονικά ορθή εναλλακτική λύση για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, με σύγχρονο σχεδιασμό. Εφόσον υπάρξει σοβαρότητα σε μια τέτοια προσέγγιση, εμείς θα την στηρίξουμε.

Η τωρινή πρόταση όμως στερείται πλήρως οποιουδήποτε σεβασμού σε θεμελιώδη επιστημονικά και κοινωνικά ζητήματα και πρέπει να αναιρεθεί άμεσα».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα