Χρόνιο ζήτημα που χρήζει λύσης η μετεγκατάσταση των ΓΑΚ Λακωνίας

Αρωγός στην προσπάθεια της Υπηρεσίας η Περιφέρεια

Παρασκευή, 20 Δεκέμβριος 2019 13:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Χρόνιο ζήτημα που χρήζει λύσης η μετεγκατάσταση των ΓΑΚ Λακωνίας

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνδράμει την προσπάθεια για τη μετεγκατάσταση των Γενικών Αρχείων Κράτους (ΓΑΚ) Λακωνίας στο διατηρητέο κτήριο του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης. Το εν λόγω κτήριο έχει παραχωρηθεί από το 2006 στα ΓΑΚ, ωστόσο  εκκρεμεί ακόμα η τροποποίηση του πολεοδομικού και ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, προκειμένου να χωροθετηθεί το εν λόγω κτήριο ως έδρα των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Λακωνία. Το συγκεκριμένο θέμα συζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με την προϊσταμένη των ΓΑΚ Λακωνίας Πέπη Γαβαλά, με την οποία συναντήθηκε την Τετάρτη 18/12 στο Διοικητήριο Λακωνίας.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε, παράλληλα, ότι όταν υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για την τροποποίηση του πολεοδομικού, η Περιφέρεια θα αναζητήσει τρόπους να συνδράμει και στην αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου.

Όπως ενημέρωσε τον περιφερειάρχη η προϊσταμένη των ΓΑΚ Λακωνίας, το αυξανόμενο μέχρι σήμερα αρχειακό υλικό οδήγησε στη μίσθωση τεσσάρων διαφορετικών χώρων, συνολικού εμβαδού 1.000 τμ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στέγασής του.

Το παλαιό Πρωτοδικείο παραχωρήθηκε στα ΓΑΚ Λακωνίας τo 2006 και τον Σεπτέμβριο του 2011 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη αποκατάστασης του εν λόγω κτηρίου, το οποίο προορίζεται να στεγάσει τα γραφεία, το αναγνωστήριο, την αίθουσα εκδηλώσεων, το συντηρητήριο και τα αρχειοστάσια της υπηρεσίας. Ωστόσο, η φιλοξενία των ΓΑΚ στο κτήριο καθυστερεί επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τροποποίηση του πολεοδομικού και ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, προκειμένου το παλαιό Πρωτοδικείο Σπάρτης να χωροθετηθεί ως έδρα των ΓΑΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω κτήριο, αποτελεί το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της Σπάρτης -και ίσως το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της οθωνικής περιόδου στην Ελλάδα-, καθώς σε αυτό στεγάστηκαν οι δημόσιες υπηρεσίες της Λακωνίας το 1837.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα