Αγιασμός των υδάτων για 3η χρονιά στα Σπήλαια Διρού

Ανήμερα των Θεοφανείων

Τετάρτη, 01 Ιανουάριος 2020 11:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αγιασμός των υδάτων για 3η χρονιά στα Σπήλαια Διρού

Για τρίτη συναπτή χρονιά θα πραγματοποιηθεί αγιασμός των υδάτων στα Σπήλαια του Διρού Αν. Μάνης (Σπήλαιο Βλυχάδα), με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανείων, τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 12:30΄ το μεσημέρι.

Τη σχετική πρόσκληση απευθύνει ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) κ. Πέτρος  Γ. Λαζαράκος.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω τελετή έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 2018 με πρωτοβουλία της τότε διευθύντριας των Σπηλαίων Βλυχάδας κ. Αιμιλίας Παναγάκου.

Δείτε video από την τέλεση αγιασμού τα έτη 2018 και 2019

Λίγα λόγια για τα Σπήλαια Διρού
Το Σπήλαιο Βλυχάδα Διρού είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο. Βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού. Η ύπαρξη του ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900 περίπου. Κανείς όμως δεν υποψιαζόταν το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του μέχρι το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννης και Αννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά. Εως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα ενώ σήμερα το γνωστό μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα. Το 1970 έγινε η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση. Σε ένα σημείο του σπηλαίου το βάθος φτάνει ίσα με 100 μέτρα.

Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Το νερό μέσα είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14 C, ενώ του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19 C.

Η φυσική του είσοδος έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Σε παλαιότερες εποχές το σπηλαίο είχε και άλλες εισόδους οι οποίες σταδιακά έκλεισαν. Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Κοντά στην φυσική του είσοδο έχουν βρεθεί κεραμικά που υποδηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία.

Με πληροφορίες από Βικιπαίδεια

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος