Διεκδικούν ανανέωση οι εργαζόμενοι του ειδικού προγράμματος 5.500 Πτυχιούχων

Οκτώ εργαζόμενοι στη Λακωνία - Οι συμβασιούχοι ζητούν τη στήριξη με μια υπογραφή

Τρίτη, 14 Ιανουάριος 2020 16:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διεκδικούν ανανέωση οι εργαζόμενοι του ειδικού προγράμματος 5.500 Πτυχιούχων

Παράταση των συμβάσεων του ειδικού προγράμματος των 5.500 νέων Πτυχιούχων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε Υπουργεία και Εποπτευόμενους Δημόσιους Φορείς, διεκδικούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι συμμετείχαν δυναμικά στην Πανελλαδική απεργία που είχε κηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή 10/1 στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να έρθουν σε επαφή με κάποιο αρμόδιο, τόσο από το Υπουργείο Εργασίας, όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι στον νομό Λακωνίας, μέσω του ειδικού προγράμματος, απασχολούνται συνολικά οκτώ υπάλληλοι σε υπηρεσίες όπως ο ΕΦΚΑ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και ο ΟΑΕΔ.

Επιστολή σε Μητσοτάκη και Βρούτση:
«Καλύπτουμε λειτουργικά κενά και απολυόμαστε»
Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση έστειλαν 5.500 πτυχιούχοι του ΟΑΕΔ.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής: «Παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον στην πατρίδα μας αλλά κανείς δεν δέχεται να μας ακούσει, μόνο κλειστές πόρτες βρίσκουμε μπροστά μας. Έχουμε φτάσει όμως στο ύστατο σημείο!

Από 21 Ιανουαρίου αρχίζουν να λήγουν οι συμβάσεις μας και 3.650 νέοι αντικρίζουν ξανά την ανεργία. Αν και έχουμε αγωνιστεί να μάθουμε τι πρόκειται να συμβεί με το πρόγραμμα μας δεν έχουμε καμία επίσημη απάντηση. Είμαστε οι 5.500 νέοι πτυχιούχοι του Ειδικού Προγράμματος του ΟΑΕΔ. Οι νέοι επιστήμονες, όπως μας αποκαλούν όλοι. Νέα παιδιά που με μεγάλο κόπο καταφέραμε να σπουδάσουμε και με εφόδια που μας καθιστούν αξιόλογο δυναμικό προσωπικό. Νέα παιδιά που επιθυμούμε το απλούστατο, να εργαστούμε και να προσφέρουμε. Με ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 22% στις ηλικιακές ομάδες 25-34, θα μπορούσαμε όπως πολλοί νέοι να έχουμε φύγει και εμείς στο εξωτερικό, παρόλα αυτά μένουμε να παλέψουμε στην πατρίδα μας δίνοντας τη νέα πνοή. Σε αυτό όμως δεν μας στηρίζει κανείς! Όλοι κάνουν λόγο τα τελευταία χρόνια για την αναχαίτιση του brain drain, αλλά οι πράξεις που είναι;

Μας δόθηκε η ευκαιρία να εργαστούμε πάνω στο αντικείμενό μας, μετά από χρόνια ανεργίας για πολλούς από μας, και αδιαμφισβήτητα ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τις επιστολές που έχουν συντάξει οι προϊστάμενοί μας και αναφέρονται στην αναγκαιότητα ανανέωσης των συμβάσεών μας προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν πολλές από τις δομές που στελεχώνονται σχεδόν εξολοκλήρου από εμάς. Καλύπτουμε λειτουργικά κενά, καθώς δεν επαρκεί το μόνιμο προσωπικό, με ζήλο και επαγγελματισμό δίνοντας καθημερινά τον καλύτερό μας εαυτό στις υπηρεσίες μας. Είμαστε νέα παιδιά με τεχνογνωσία και αντί αυτό να μας κάνει περιζήτητους, μας κρατάνε στο περιθώριο.

Τοποθετηθήκαμε σε νευραλγικές, διοικητικές, οικονομικές θέσεις από την αρχή με πλήρη συνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε και δουλεύοντας με τρομερή διάθεση. Και πραγματικά δεν θα το χωρούσε η συνείδησή μας να κάνουμε κάτι λιγότερο, βλέποντας και οι ίδιοι τις ελλείψεις που υπάρχουν στις υπηρεσίες που έχουμε τοποθετηθεί», αναφέρουν οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ και μεταξύ άλλων προσθέτουν:

«Και εδώ θέλουμε να θέσουμε το μεγάλο μας ερώτημα για την απαξίωση που βιώνουμε συναντώντας κλειστές πόρτες. Γιατί κύριε Πρωθυπουργέ/ Υπουργέ δεν θέλετε να το διαπιστώσετε και μόνος σας αυτό; Γιατί δεν δέχεστε μία απλή συνάντηση με τους εκπροσώπους μας; Έχουμε προσπαθήσει αμέτρητες φορές για αυτό και μόνο κλειστές πόρτες βρίσκουμε μπροστά μας. Έχουμε κάνει πορείες έξω από το Υπουργείο Εργασίας και ούτε μία φορά δεν γίναμε δεκτοί ώστε να συναντήσουμε τον Υπουργό. Το μόνο που ζητάμε είναι να μάθετε ποιοι πραγματικά είμαστε και τα δίκαια αιτήματά μας, γιατί έτσι χαρακτηρίστηκαν από όλους όσους μπήκαν στη διαδικασία να μας γνωρίσουν, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που ανήκουν. Τη στιγμή που όλα σχεδόν τα προγράμματα εργασίας ανανεώνονται για περισσότερες από μία φορά γιατί υπάρχει τέτοια άρνηση απέναντί μας; Δυστυχώς οι επιλογές μας λιγοστεύουν και το εξωτερικό αρχίζει να μοιάζει με τη μοναδική λύση που μας απομένει. Θα γίνουμε οι επόμενοι 3.600 νέοι επιστήμονες που θα φύγουν στο εξωτερικό με δική σας ευθύνη και εσείς ακόμα θα λέτε ότι ψάχνετε τρόπους για την καταπολέμηση του brain drain».

Σελίδα στο Facebook
Εξάλλου, οι εργαζόμενοι στο ειδικό πρόγραμμα 5500 πτυχιούχων καλούν κάθε ενδιαφερόμενο να επισκεφθεί τη σελίδα «Το Brain Drain στην Ελλάδα» στο Facebook, που δημιουργήθηκε «ενάντια στη φυγή των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό με ζητήματα που πρέπει να μας αφορούν τώρα και στο μέλλον». Η ίδια σελίδα έχει δημιουργήσει ψήφισμα για τη στήριξη των εργαζομένων στο secure.avaaz.org με τίτλο «Ανανέωση του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ για νέους 22-29 ετών, ενάντια στο brain drain».

«Στήριξε τον αγώνα των εργαζομένων του ειδικού προγράμματος, όχι μόνο υπογράφοντας, αλλά και ακολουθώντας τις εξελίξεις με LIKE στην σελίδα του Facebook “Το Brain Drain στην Ελλάδα”. Στήριξέ μας επίσης χρησιμοποιώντας το hashtag #5500oaed απευθυνόμενος σε πολιτικούς και φορείς της περιοχής σου, και όχι μόνο», επισημαίνεται στο ψήφισμα.

«Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν
εάν λήξει το πρόγραμμα»
Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα επισημαίνεται: «Εφόσον η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση επιλέξει να μην ανανεώσει το πρόγραμμα, 3.650 πτυχιούχοι θα είναι πάλι άνεργοι αφού ένα έτος προϋπηρεσίας όχι μόνο δεν τους καθιστά ανταγωνιστικούς στην σύγχρονη αγορά εργασίας, αλλά και δεν τους δίνει καν την δυνατότητα να λάβουν επίδομα ανεργίας ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν βασικές ανάγκες διαβίωσης για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Σημαντικό: Το ειδικό πρόγραμμα δεν προκαλεί επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού πρόκειται για κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είχε προβλεφθεί για 5.500 θέσεις εργασίας, ενώ τελικά καλύφθηκαν οι 3.650. Οι συμβασιούχοι εργάζονται με βασικό κριτήριο το πτυχίο τους και η θέση τους δεν αποτελεί προϊόν συναλλαγής τους με οποιοδήποτε κόμμα του πολιτικού φάσματος».


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti