Φοροδιαφυγής το ανάγνωσμα στη Λακωνία

Αποκαλυπτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2019 - 9ος σε πανελλαδικό επίπεδο ο νομός σε παραβατικότητα

Τετάρτη, 15 Ιανουάριος 2020 08:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Φοροδιαφυγής το ανάγνωσμα στη Λακωνία

Εκτεταμένο είναι το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, όπως φανερώνουν τα στοιχεία της  Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2019. Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», περίπου μία στις τρεις επιχειρήσεις (ποσοστό 31%), οι οποίες τέθηκαν σε διαδικασία ελέγχου από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2019 από τη φορολογική διοίκηση, δεν είχε εκδώσει αποδείξεις, δεν τηρούσε νόμιμα τα φορολογικά βιβλία ή είχε «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές.

Κατά τα αποκαλυπτικά στοιχεία, τη χρονιά που πέρασε, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 80.000 επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι, εκ των οποίων σε 25.000 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν συνολικά περίπου 56.000 φορολογικές παραβάσεις. Μάλιστα, ο αριθμός των επιχειρήσεων, που ελέγχθηκαν το 2019 από την ΑΑΔΕ, ξεπέρασε τις 55.000 σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων αναδεικνύουν ως «πρωταθλήτρια» στη φοροδιαφυγή την  Κέρκυρα, όπου η φορολογική παραβατικότητα χτύπησε «κόκκινο» με το υψηλότατο ποσοστό 56,9%! Δεύτερη ήταν η Χίος με ποσοστό φοροδιαφυγής 38,9%, την τρίτη θέση «καπάρωσαν» η Ημαθία και η Λάρισα με το ίδιο ποσοστό (36,5%) και ακολούθησαν η Χαλκιδική με 36,1%, η Κορινθία με 35,9%, το Κιλκίς με 35,2% και η Μαγνησία με 35,1%. Αίσθηση προκαλεί ότι στην πρώτη δεκάδα των παραβατικών νομών κατατάσσεται η Λακωνία με ποσοστό 35%, γεγονός που καταδεικνύει ότι –κατά μέσο όρο– πάνω από μία εκ των τριών επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν στον νομό, είχε υποπέσει σε παράπτωμα των διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας. Η δεκάδα των νομών με τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής συμπληρώνεται από την Πέλλα με 34,8%.

Τα επαγγέλματα με
την υψηλότερη φοροδιαφυγή
Στους πρωταθλητές φοροδιαφυγής το 2019, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων δραστηριότητες και επαγγέλματα όπως: η ενοικίαση τουριστικών σκαφών με ποσοστό φοροδιαφυγής-ρεκόρ 80%, η εκμετάλλευση ταξί με ποσοστό 74%, το χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων - υποδημάτων με 70%, τα συνεργεία αυτοκινήτων με 66%, το χονδρικό εμπόριο ειδών οικιακής χρήσης με 65%, η καλλιέργεια λαχανικών με 65%, οι αγρότες ειδικού καθεστώτος με 63%, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών με 63%, η καλλιέργεια κηπευτικών με 61%, η καλλιέργεια βαμβακιού με 60%.

Σε υψηλά επίπεδα στη λίστα της φοροδιαφυγής εμπεριέχονται αρκετές ειδικότητες γιατρών, όπως οι  ιατρικές υπηρεσίες καρδιολογίας που εμφανίζουν ποσοστό φοροδιαφυγής 59%, οι ιατρικές υπηρεσίες δερματολογίας (58%), οι ιατρικές υπηρεσίες μικροβιολογίας (48%), οι ιατρικές υπηρεσίες παθολογίας (47%), οι ιατρικές υπηρεσίες ορθοπαιδικής και οφθαλμολογίας (41%).

Άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες με αυξημένα ποσοστά φορολογικής παραβατικότητας είναι τα αγοραία ταξί με 59%, τα καθαριστήρια με 58%, τα λούνα παρκ με 56%, οι λογιστικές υπηρεσίες με 56%, το λιανεμπόριο ψαρικών με 56%, το λιανεμπόριο φρούτων - λαχανικών με 55%, τα κομμωτήρια ανδρών με 54%, η επιδιόρθωση ενδυμάτων με 54%, τα πλυντήρια αυτοκινήτων με 52%, το λιανεμπόριο σε λαϊκές αγορές με 52%, τα γυμναστήρια με 52% και τα πάρκινγκ αυτοκινήτων με 50%. Ακολουθούν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία με 48%, οι μεσίτες ακινήτων με 48%, τα πρατήρια υγρών καυσίμων με 48%, το λιανεμπόριο τροφίμων - ποτών (υπαίθριο) με 47%, τα κομμωτήρια γυναικών με 47%, οι υπηρεσίες μανικιούρ - πεντικιούρ και τα κέντρα αισθητικής με 45%, οι κινητές καντίνες και τα Internet καφέ με 44% και 43% αντίστοιχα, καθώς και οι αλιείς με 42%.

Με πληροφορίες από το «Βήμα της Κυριακής»

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος