Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τη νεανική επιχειρηματικότητα

Με έμφαση στη γυναικεία πρωτοβουλία

Σάββατο, 25 Ιανουάριος 2020 10:03 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τη νεανική επιχειρηματικότητα

Ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικών σχεδίων, για ανέργους ηλικίας 18 ως 29 ετών, θέτει σε εφαρμογή ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από πλευράς ανέργων ξεκινά τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου και εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2020.

Στόχος του νέου προγράμματος είναι η υποστήριξη νέων ανέργων που επιθυμούν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να μετατρέψουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε ποιοτικά και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια. Οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους σε δράσεις συμβουλευτικής καθοδήγησης (coaching) με απώτερο στόχο να ενισχυθούν οι δυνατότητές τους για πρόσβαση στην αγορά εργασίας μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης νέων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα τα βασικά στάδια του προγράμματος θα έχουν ως εξής:
α) Παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε ως 5.000 ανέργους ηλικίας 18 ως 29 ετών, εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, μέσω 5ημερου σεμιναρίου νέας επιχειρηματικότητας.
β) Παροχή υπηρεσιών καθοδήγησης (coaching) για την ωρίμανση των επιχειρηματικών τους ιδεών και τη διαμόρφωση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων σε 3.000 ( από τους 5.000) νέους ανέργους ηλικίας 18 ως 29 ετών εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Η καθοδήγηση θα περιλαμβάνει έξι συνεδρίες (1 δια ζώσης, 5 εξ' αποστάσεως).
γ) Προκήρυξη προγράμματος επιχειρηματικότητας για 2.500 νέους άνεργους ηλικίας 18 έως 29 ετών. Στο πρόγραμμα αυτό, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι οι άνεργοι, συμπεριλαμβανομένων όσων θα έχουν ολοκληρώσει τις δράσεις συμβουλευτικής και καθοδήγησης (coaching) επιχειρηματικών σχεδίων της παρούσας πρόσκλησης.

Συγκεκριμένα, με δημόσια πρόσκληση οι άνεργοι θα κληθούν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, συνοδευόμενη από το επιχειρηματικό τους σχέδιο στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Οι Αιτήσεις θα αξιολογηθούν με Συγκριτική Αξιολόγηση, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μοριοδότησης και θα επιλεγούν οι πλέον ολοκληρωμένες και βιώσιμες προτάσεις. Έμφαση θα δοθεί στις γυναίκες οι οποίες θα καλύψουν τουλάχιστον το 60% των θέσεων του προγράμματος.

Το ποσό της ενίσχυσης και η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 10.000 ευρώ και 12 μήνες ή 17.000 ευρώ και 18 μήνες. Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 43.400.000 ευρώ, υλοποιείται στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας για τη «Διευκόλυνση της Πρόσβασης στην Απασχόληση των Νέων έως 29 ετών του ΕΠΑΝΑΔΕΔΒΜ 2014 – 2020», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων – «ΠΑΝ».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών